17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportCum a ieşit Traian Băsescu din clenciul pensiilor

Cum a ieşit Traian Băsescu din clenciul pensiilor

Şeful statului retrimite Parlamentului Legea pensiilor cu recomandarea scăderii vârstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani. Decizia preşedintelui este, pe de-o parte, o palmă peste obrazul Guvernului şi al PDL şi, pe de altă parte reprezintă o manevră făcută pentru a scăpa de suspendarea.

La o zi după ce a fost declarată constituţională şi trimisă spre promulgare, Legea Pensiilor face cale întoarsă la Parlament. Invocând realităţile sociale din România, preşedintele Traian Băsescu vrea stabilirea vârstei standard de pensionare a femeilor la 63 de ani, în loc de 65, cum prevede legea. „Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi”, şi-a justificat decizia şeful statului. Un alt argument invocat de preşedintele Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani. Dincolo de efectele politice ale demersului preşedintelui, retrimiterea legii în Parlament obligă Guvernul la o nouă negociere cu FMI, în urma căreia să obţină un nou termen de adoptare a actului normativ.

Motivele găsite de preşedinte pentru nepromulgarea legii sunt uşor surprinzătoare întrucât, pe 21 septembrie, el susţinea în faţa Parlamentului exact contrariul. Schimbarea de atitudine poate avea însă o posibilă explicaţie în faptul că Traian Băsescu încearcă să se delimiteze de scandalul iscat în Camera Deputaţilor între opoziţie şi putere pe marginea modului de adoptare a legii, considerat de PSD şi PNL „fraudulos”. În acelaşi timp însă, şeful statului dă o palmă peste obrazul PDL şi al Guvernului, cei care s-au luptat pentru adoptarea legii în această formă, respectiv pentru principiul egalizării vârstei de pensionare. În plus, decizia Cotrocenilor anulează orice încercare a opoziţiei de a-l suspenda pe preşedinte, demers care oricum se anunţa a fi un eşec. 

Victor Ponta nu cedează însă uşor. El insistă ca PDL s-o schimbe pe Roberta Anastase, altfel parlamentarii partidului său nu vor participa la dezbaterile Legii pensiilor. La rândul lor, liberalii au renunţat la refrenul suspendării, revenind la ideea moţiunii de cenzură. Cât priveşte puterea, doar UDMR a comentat la cald declaraţiile preşedintelui, salutând amendamentul acestuia privind scăderea vârstei de pensionare pentru femei. Oficial, nici un cuvânt despre schimbarea Robertei Anastase, cu toate că în culise mai mulţi deputaţi îi cer demisia. 

Principalele modificări aduse de Legea pensiilor:

Vor fi recalculate pensiile speciale ale diplomaţilor, personalului aeronautic civil navigant, funcţionarilor publici parlamentari, angajaţilor Curţii de Conturi şi ale celor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Pensiile „obişnuite” din sistemul public, bazate pe contributivitate, nu vor scădea.

Valoarea punctului de pensie va fi pe 1 ianuarie 2011 tot 732,8 lei şi va creşte mai greu, deoarece nu e direct proporţională cu salariul mediu brut pe economie, ci va fi indexată în principal cu rata inflaţiei.

Până în 2030 creşte treptat vârsta de pensionare: 65 de ani pentru bărbaţi şi femei, în forma iniţială, retrimisă Parlamentului.

Creşte penalizarea pentru pensionare anticipată, putându-se ajunge la un maximum de 45% pentru o anticipare de 5 ani.

Cele mai citite

Ciucă știe calitățile pe care le așteaptă românii de la viitorul președinte

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, apare într-un clip video în care anunță ce calități ar trebui să aibă un candidat la funcția...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...
Ultima oră
Pe aceeași temă