Timocul a devenit o prioritate pentru România, a declarat preลedintele Traian Bฤsescu la întâlnirea cu românii din aceasta regiune a Serbiei, explicându-le cฤ de anul viitor bursele pentru tinerii de aici se vor dubla sau chiar tripla. ลeful statului român a fost în prima sa vizitฤ de stat la Belgrad ลi a primit de la omologul sฤu Boris Tadic asigurฤri cฤ minoritatea românฤ din zona Timocului va primi aceleaลi drepturi de care se bucurฤ sârbii din România. Mai mult, Traian Bฤsescu a spus marลฃi la Belgrad, cฤ se gândeลte la o soluลฃie prin care ลi etnicii români din Serbia sฤ poatฤ avea acces la paลapoarte româneลti, dupฤ modelul celor din Republica Moldova.
Traian Bฤsescu a lฤsat sฤ se înลฃeleagฤ cฤ pânฤ acum s-a ocupat prioritar de Republica Moldova, dar cฤ de acum înainte va avea ca scop rezolvarea problemelor românilor din Timocul sârbesc. În aceastฤ regiune din sudul Dunฤrii nu toลฃi românii îลi declarฤ, însฤ, etnia sub aceastฤ formฤ. Mulลฃi dintre ei preferฤ sฤ-ลi spunฤ vlahi, iar dacฤ sunt întrebaลฃi ce limbฤ vorbesc rฤspund „vlaha”, deลi folosesc limba românฤ. Din estimฤrile fฤcute de liderii minoritฤลฃii române din Timoc rezultฤ cฤ 154 de localitฤลฃi sunt exclusiv vorbitoare de limba românฤ, iar 48 sunt mixte. Clericii susลฃin cฤ numฤrul românilro din Timoc ar depฤลi 300.000, deลi oficialii de la Ambasada românฤ de la Belgrad apreciazฤ cฤ numฤrul total al vorbitorilor de limbฤ românฤ este în jur de 170.000. Statistica oficialฤ va fi datฤ peste douฤ sฤptฤmâni dupฤ ce vor fi prelucrate datele ultimului recensฤmânt, asupra cฤruia existฤ pe de altฤ parte suspiciuni, din cauzฤ cฤ nu toลฃi vorbitorii de limba românฤ ลi-au declarat etnia. O profesoarฤ de limba românฤ de la Novi Sad ne-a spus dealtfel cฤ din ce în ce mai puลฃini copii din vin la ลcolile româneลti din Voivodina, regiune unde românii reprezintฤ a treia minoritate ca dimensiune, dupฤ maghiari ลi slovaci, dar echilibrul etnic a fost modificat în ultimii ani din cauza strฤmutฤrii, în fosta provincie habsburgicฤ, a sârbilor aduลi fie din teritoriile pierdute de Belgrad, fie din sudul mai sฤrac al ลฃฤrii. Pânฤ la aceastฤ strฤmutare, sîrbii fuseserฤ minoritari în Voivodina, regiune tradiลฃional multietnicฤ. Spre deosebire de Voivodina unde etnicii români beneficiazฤ de ลcoli cu predare în limba maternฤ, de mass-media ลi biserici afiliate la Biserica Ortodoxฤ Român, pe Valea Timocului românii nu au nici un fel de drepturi.
Traian Bฤsescu, primul ลef de stat român care a poposit la Negotin, un oraล mic din regiunea Timocului, le-a spus românilor prezenลฃi în sala cinematografului local cฤ în era globalizฤrii îลi vor pฤstra mai uลor identitatea statele care nu-ลi vor neglija minoritฤลฃile din afarฤ. Preลedintele român a mฤrturisit cฤ au existat inclusive sârbi din legislativul de la Belgrad care i-au sugerat sฤ ลantajeze Serbia pe drumul sฤu spre Europa ลi sฤ cearฤ în schimb drepturi pentru românii din Timoc. În decembrie liderii Uniunii Europene vor decide dacฤ Serbia este suficient de bine pregฤtitฤ pentru a începe negocierile de aderare, iar România poate sฤ o ajute sau sฤ-i punฤ beลฃe în roate. Traian Bฤsescu a declarat cฤ nici un moment nu s-a gândit sฤ ลantajeze Serbia, „unul dintre prietenii tradiลฃionali ai României”.
Preลedintele român a declarat la Negotin cฤ Belgradul a promis sฤ facฤ paลi în privinลฃa drepturilor minoritฤลฃilor, dar i-a sfฤtuit pe cei prezenลฃi sฤ nu-ลi imagineze cฤ ‘lucruile se vor schimba peste noapte’, fiindcฤ ลi în România procesul a durat aproape zece ani. În orice caz dacฤ Belgradul va recunoaลte minoritatea românฤ de pe Valea Timocului atunci aceasta va putea primi fonduri de la bugetul Serbiei pentru ลcoli ลi mass media în limba românฤ, ลi chiar dacฤ guvernul sârb nu o va face, România va construi o ลcoalฤ româneascฤ, va aduce profesori ลi va tipฤri manuale, potrivit promisiunilor fฤcute de Traian Bฤsescu. ‘Serbia nu poate sฤ spunฤ nici mฤcar în gând cฤ România nu i-a fost un partener loial’ a subliniat Traian Bฤsescu, adฤugând cฤ ‘acestei loialitฤลฃi ar trebui sฤ i se rฤspundฤ cu respect faลฃฤ de românii din Valea Timocului’. Declaraลฃiile fฤcute de Traian Bฤsescu pe teritoriul Serbiei au avertizat direct, dar subtil Belgradul cฤ prietenia pe care i-a arฤtat-o România trebuie întoarsฤ, cât mai repede, prin recunoaลterea comunitฤลฃii române din Timoc ลi prin acordarea dreptului la ลcoalฤ în limba maternฤ, dreptul la informare în limba românฤ, dar ลi dreptul Bisericii Ortodoxe Române de a avea biserici în localitฤลฃile în care trฤiesc vorbitori de limbฤ românฤ. Preลedintele român a ลฃinut sฤ spunฤ cฤ România nu a recunoscut Kosovo, fiind ลi de data aceasta de partea Serbiei, deลi principalii sฤi aliaลฃi au fost de altฤ pฤrere.