0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSportCulise

Culise

Turneu prezidential in Statele Unite

Presedintele Traian Basescu se va afla in aceasta saptamana in mijlocul comunitatii romanesti din Statele Unite, majoritatea acestora fiindu-i sustinatori la alegerile generale de anul trecut. Presedintele este la a doua vizita in Statele Unite ale Americii, in luna martie intalnindu-se cu liderul de la Casa Alba, George W. Bush. La 14 septembrie, seful statului va participa la cea de a 60-a reuniune a Adunarii Generale a ONU, unde va tine un discurs. In agenda se afla si o intrevedere cu presedintele Irakului, Jalal Talabani. Seful statului se va intalni la San Francisco cu diaspora romana.

Comunicat al CRP

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca prevederile adoptate de Guvern pentru modificarea Codului Penal in chestiuni care privesc libertatea de exprimare reprezinta un important pas inainte in directia dezvoltarii presei din Romania. Unele din articolele pentru care se propune abrogarea fac referire la infractiuni care, prin caracterul lor interpretabil, pot fi utilizate ca amenintare la adresa dreptului la opinie. Astfel de infractiuni sunt cele privind defaimarea tarii sau a natiunii sau cea referitoare la comunicarea de informatii false.
Cel mai discutat articol din Codul Penal in legatura cu libera exercitare a meseriei de jurnalist este, fara indoiala, cel despre calomnie. CRP considera ca aceasta reprezinta o grava abatere de la normele deontologice ale profesiei de natura sa compromita, cand se petrece in mod repetat, intreaga breasla. Totusi, avand in vedere situatia actuala, atat din cadrul presei, cat mai ales din justitia romana, Consiliul de Onoare al CRP a decis sa sustina dezincriminarea insultei si calomniei, ca masura de protejare a jurnalistilor in fata amenintarilor cu proces penal pentru materialele publicate.
Consiliul de Onoare al CRP reafirma angajamentul pentru analizarea cu atentie a tuturor sesizarilor privind membrii acestei organizatii in chestiuni care privesc incalcarea normelor jurnalistice, asa cum sunt ele prevazute de Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, si sanctionarea tuturor abaterilor. Consideram ca analiza profesionala poate reprezenta o solutie pentru imbunatatirea in continuare a calitatii presei romanesti, fara a fi necesar apelul la instanta.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

Precizari de la Adrian Nastase

“In legatura cu articolul “Consultanta pentru salvarea lui Nastase si Vacaroiu. Gaspar, judecatorul anticonstitutional!”, publicat in cotidianul “Romania libera”, de vineri, 9 septembrie 2005, fac urmatoarele precizari:
Dezmint categoric ca domnul Acsinte Gaspar, judecator la Curtea Constitutionala, ar fi participat la o intalnire in cabinetul Presedintelui Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu, pentru a contribui la o strategie vizand blocarea eforturilor coalitiei de schimbare a presedintilor Parlamentului. Reamintesc, daca mai este nevoie, ca Partidul Social Democrat are in cele doua comisii juridice de la Camera Deputatilor si de la Senat, suficienti specialisti de valoare, precum si un departament juridic alcatuit din profesionisti cu reputatie deosebita. La randul meu, dispun de consilieri juridici excelenti in cadrul cancelariei de la Camera Deputatilor. In aceste conditii, precizez ca, pe aceasta tema, nu avem nevoie sa purtam consultari, eu si colegii mei din conducerea partidului, cu alti specialisti”.

Cele mai citite

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă