11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportJudecătorul Mircea Aron este noul președinte al CSM. Vicepreședinte este procurorul Luminița...

Judecătorul Mircea Aron este noul președinte al CSM. Vicepreședinte este procurorul Luminița Palade

UPDATE 19,30: Noul președinte al CSM, judecătorul Mircea Aron, a spus că dorește să continue lucrurile bune și să îndrepte lucrurile care “n-au mers”, în timp ce vicepreședintele Luminița Palade arată că trebuie continuată reforma de întărire a integrității în justiție.

“Vrem să continuăm lucrurile bune şi să îndreptăm lucrurile care, să zicem, n-au mers. Aceasta este în mare expunerea pe care o fac. Am pedalat pe apărarea independenţei pe colaborare cu instituţiile din sistem cu care suntem în legătură prin forţa legilor, a Constituţiei şi a legilor noastre de organizare. M-am referit la integritate, la transparenţă, la eficienţă”, a spus Mircea Aron, după ședința CSM în care a fost ales președinte al instituției.

La rândul ei, procurorul Luminița Palade, a spus că trebuie continuată reforma de întărire a integrității în justiție, apreciind că urmează un an greu, în care CSM trebuie să propună noul președinte al ICCJ, să avizeze propunerile de numire a șefilor PICCJ și DNA, dar și să organizeze alegeri pentru desemnarea propriilor membri pe următorii șase ani.

“Este un an greu, cu foarte multe proceduri de numire în funcții de conducere, de avizare consultativă în funcții de conducere, de alegeri CSM. Un an în care trebuie să continuăm reforma de întărire a integrității în justiție și îmi doresc să conlucrăm în condiții de transparență”, a spus Palade.

UPDATE 15,30: Procurorul Luminiţa Palade este noul vicepreşedinte al CSM, fiind aleasă, miercuri, cu majoritate de voturi. Ea a fost singurul candidat la funcția de vicepreședinte.

Procurorul Luminiţa Palade dorește modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor în funcţii de conducere şi de execuţie.

Palade susţine că apărarea independenţei şi reputaţiei profesionale a magistraţilor constituie un reper fundamental al activităţii CSM, iar în ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecţiei Judiciare.

Totuși, intervenţia rapidă a Consiliului în apărarea independenţei magistraţilor este limitată, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraţilor, consideră noul vicepreședinte CSM.

UPDATE 14.45:  Judecătorul Mircea Aron este noul președinte al CSM, ales în ședința de miercuri. Mandatul lui va avea durata de un an.

Mircea Aron a fost singurul candidat la această funcție, La anunțarea rezultatelor votului, membrii CSM nu au precizat câte voturi a primit Mircea Aron, spunând doar că a fost vorba de o “majoritate zdrobitoare”.

Judecătorul şi-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM. După alegerea lui Mircea Aron, şi-a prezentat proiectul de management singurul candidat la funcţia de vicepreşedinte al CSM, procurorul Luminiţa Palade.

UPDATE 12.30: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a adresat mulțumiri CSM pentru buna colaborare avută din momentul în care ea a preluat conducerea Ministerului, inclusiv pentru rapiditatea cu care CSM a acceptat detașarea unor magistrați în aparatul central al Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, ministrul Raluca Prună a amintit că și în activitatea instanțelor apar disfuncționalități sau încercări de imixtiune, fapt pentru care sistemul judiciar trebuie să-și dezvolte “anticorpii necesari”.

UPDATE 12.00: Judecăorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a subliniat că în anul 2015 au crescut atacurile la adresa Justiției.

Același punct de vedere l-a exprimat și judecătoarea Livia Stanciu, care a remarcat faptul că unele decizii judecătorești sunt acuzate că sunt luate la comanda factorului politic.

Pe de altă parte, judecătorul Dumbravă a recunoscut că s-ar fi așteptat la mai multă transparență din partea președintelui Iohannis, astfel încât acesta să permită deconspirarea eventualilor ofițeri acoperiți din Justiție.

Tot în cadrul reuniunii, consiliera președintelui Iohannis, Simina Tănăsescu, a propus Consiliului Superior al Magistraturii să includă o condiție de vechime profesională pentru accesul în Magistratură.

“Ne dorim să vedem finalizate, desigur într-un termen rezonabil, proiectele menționate referitoare la evaluarea magistraților, de ce nu, includerea unei condiții de vechime profesională chiar la admiterea în profesie”, a precizat Simina Tănăsescu.

Citește și:  Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu propune o condiție de VECHIME pentru accesul în Magistratură

UPDATE 11.30: În timp ce președintele în exercițiu al CSM prezintă bilanțul instituției, în absența președintelui Iohannis, reprezentanții Mișcării Populare au criticat hotărârea lui Klaus Iohannis de a nu participa la ședință. 

Principalele concluzii din raportul de activitate al CSM pe 2015:

– șase judecători exclusi din magistratură in 2015

– 11 judecători și 12 procurori, din motive de dosare penale

– aproximativ o treime din Parchete nu au șefi 

– colaborare foarte bună cu Ministerul Justiției 

Citește și: MP: Iohannis trebuia să vină la ședința CSM

——

Consiliul Superior al Magistraturii își alege, miercuri, noua conducere. La funcția de președinte candidează judecătorul Mircea Aron,iar la cea de vicepreședinte, procurorul Luminița Palade.

Ședința a început la ora 11. Pe ordinea de zi a ședinței plenului CSM se află și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2015, în mandatul judecătorului Marius Tudose — președinte și al procurorului Bogdan Gabor — vicepreședinte.

În prima parte a reuniunii, Marius Tudose, președintele în exercițiu, prezintă bilanțul activității pe 2015.

Președinția este reprezentată la ședința CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională. La reuniune fusese invitat președintele Iohannis, dar acesta este plecat miercuri din România, într-o vizită la Berlin.

Citește și: Alegeri fără concurență pentru conducerea CSM. Ce declară cei doi candidați

Mircea Aron este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție din 1992. Este catalogat ca fiind un magistrat “conservator”. Însă, până și mai tinerii săi colegi de la ICCJ îi recunosc o calitate: intoleranța la corupția din rândurile magistraților.

Luminița Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, funcție din care a candidat și a câștigat un loc în CSM. Ea și-a anunțat candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade a declarat pentru „România liberă“ că printre prioritățile sale se află întărirea independenței Inspecției Judiciare și îmbunătățirea activității acesteia pentru ca măsurile disciplinare propuse pentru abateri similare să fie aceleași. De asemenea, Luminița Palade va acționa pentru transparentizarea actului de Justiție, pentru evaluarea anuală corectă a procurorilor, nu numai de către șefii lor direcți, ci și de către procurori de la parchete ierarhic superioare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă