15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCRJI: Gabriel Oprea a dat petreceri de 165.000 de lei în Ministerul...

CRJI: Gabriel Oprea a dat petreceri de 165.000 de lei în Ministerul Apărării

De-a lungul perioadei de 30 de luni în care a condus Ministerul Apărării, Gabriel Oprea a organizat petreceri care au costat aproape 37.000 de euro (165.000 de lei), informează Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație  (CRJI).

Gabriel Oprea a fost ministru al Apărării între decembrie 2009 și mai 2012.

"În medie, deci, fostul vicepremier Gabriel Oprea a dat petreceri pentru apropiați de peste 1.200 de euro lunar în unități de hrănire ale Ministerului Apărării. Fără, însă, să plătească integral notele de plată, arată un raport al Ministerului Apărării", informează CRJI.

Conform unui raport intern al Ministerului Apărării, "În perioada 2010 – 2012, fostul ministru al Apărării Naționale, Gabriel Oprea, a organizat diferite evenimente personale în cadrul instituției militare, care au presupus servirea mesei și de către persoane din afara Ministerului Apărării Naționale (…). Așa cum rezultă din raportul de audit public intern nr. A.S. 429 din 28.09.2012, fila 52-53 (anexat), nu s-a putut stabili cu exactitate modul de aplicare a cotei de 15% întrucât documentele emise nu conțineau informații în acest sens".

"Notele de plată ale evenimentelor organizate pentru Gabriel Oprea în unități ale Ministerului Apărării au însumat 165.073,28 lei.

Raportul de audit al MApN menționat mai sus arată că uneori nu se eliberau nici bonuri fiscale, "vânzarea către beneficiari a preparatelor de hrană de la liniile de autoservire din obiectivele M 100 (sediul Ministerului Apărării – n.r.) și DT 2 fiind efectuată fără a se marca întotdeauna operațiunea respectivă pe casa de marcat, deci fără a se elibera bonuri de vânzare".

Angajații MApN au declarat la control că ei au ținut, totuși, o evidență a meselor organizate la ordinul ministrului Oprea: "În legătură cu listele cu oferta de meniuri și copiile chitanțelor, reprezentanții structurii auditate au susținut că, deși nu este prevăzută obligația legală sau procedurală pentru întocmirea unor astfel de documente și arhivarea lor în dosare, acestea au fost elaborate de personalul încadrat la Formațiunea 1 Hrănire, pentru a ține o evidență a meselor servite de ministrul apărării naționale".

Cine plătea, efectiv, produsele consumate, reiese tot din raportul de control intern al MApN: "chitanțele au fost eliberate pe numele ministrului apărării naționale; – în general, chitanțele au fost emise lunar, la sfârșitul lunii sau la începutul lunii următoare celei în care s-au servit mesele din perioada respectivă, existând o singură situație în care chitanța a fost eliberată și plătită cu cca. 2 luni întârziere față de luna în care s-au servit mesele (…); – în patru situații, chitanțele eliberate au conținut contravaloarea cumulată a meselor servite în 1 1/2, 2 sau 3 luni, fiind înregistrate astfel întârzieri de chiar cca. 4 luni față de perioada în care s-a servit masa și momentul efectuării plății (…); – în două cazuri, chitanțele au fost eliberate anticipat pentru un anumit număr de zile din lunile mai și iunie 2010 (…)".

În decembrie 2012, Ministerul Apărării Naționale a făcut o plângere penală care-l viza pe ministrul Gabriel Oprea și a depus-o la Parchetul General. Printre posibilele fapte penale reclamate de MApN se număra și cheful care a ținut aproape trei ani în minister.

Conform juriștilor ministerului, erau suspectate infracțiunile de abuz în serviciu, fas și uz de fals. Plângerea MApN a fost soluționată cu netrimitere în judecată în octombrie 2013, precizează CRJI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă