21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportCristina Guseth, Freedom House: În sistemul de justiţie „omul contează, modelul personal”

Cristina Guseth, Freedom House: În sistemul de justiţie „omul contează, modelul personal”

Cristina Guseth, director Freedom House România, declară că justiţia se poate redresa cu ajutorul modelelor personale însă spune că sistemul judiciar întâmpină numeroase probleme cauzate de actuala putere. Guseth vorbeşte despre justiţie în cadrul emisiunii “Dezbaterile RL”, prezentată de Floare Comşea.

“Când Monica Macovei a fost pusă ministru al Justiţiei de Traian Băsescu, a fost pusă acolo pentru că România nu ar fi aderat la Uniunea Europeană din cauza steguleţelor roşii de pe justiţie”, a declarat Cristina Guseth la “Dezbaterile României libere”, emisiune realizată de Floare Comşea. 

Vezi aici emisiunea cu Cristina Guseth (VIDEO)

“Cred că mulţi nu şi-ar fi imaginat că ea va răzbi să scoată aceste steguleţe astfel încât în 2007 România să adere la Uniunea Europeană. Şi a reuşit. A selectat oameni cum a fost Daniel Morar. Oamenii aceştia doi au făcut breşa. Noi nu am ajuns la instituţii consolidate care să funcţioneze de la sine, şi, de altfel, nicio instituţie consolidată nu funcţionează indiferent de oameni. Nu există aşa ceva. Acesta e un clişeu comunist, de doi bani. Omul contează. Oriunde contează modelul personal”, a mai declarat directoarea Freedom House România. 

În cadrul emisiunii a fost abordată tema confiscării extinse, aplicabilă în cazul celor condamnaţi pentru corupţie ori crimă organizată. Dincolo de recuperarea prejudiciului, confiscarea averii ce nu poate fi dovedită de către cel condamnat aduce bani la buget şi taie din resursele financiare ale crimei organizate şi economiei la negru.

„Noi avem bază legală pentru confiscare extinsă, nu avem însă practică”, a explicat Cristina Guseth. Directoarea Freedom House România a explicat că după o condamnare penală şi stabilirea prejudiciului, dacă există evidenţele unui comportament infracţional, condamnatului i se cere să dovedească cum şi-a dobândit averea. Dacă nu poate să dovedească, urmează confiscarea. „Faptul că riscă confiscarea descurajează corupţia.” 

Cristina Guseth a dat şi un exemplu în acest sens: “S-a vorbit mult despre acel Bivolaru, că a plătit cu o zi de închisoare 50.000 de dolari. Oricine şi-ar dori să facă o zi de închisoare pentru 50.000 de dolari. Nu s-a trecut mai departe să se vadă ce avere are omul acesta. Pentru că dacă dai un astfel de exemplu, descurajezi corupţia.” 

În acest context este important sprijinul public pentru aplicarea legislaţiei anti-corupţie, spune Cristina Guseth. “Aceste legi fără de care nu am fi aderat la Uniunea Europeană sunt constant atacate. Dacă un grup de oameni fură de la statul acesta, la care cu toţii contribuim, nu ai cum să te dezvolţi. Ei de fapt subminează şansa de dezvoltare a acestei ţări, economia, şi eu sper ca mai mulţi oameni să înţeleagă lucrul acesta şi să creăm sprijin din partea publicului pentru confiscare extinsă.”

Cele mai citite

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Crosul „Bucuria Alergării cu Invictus” – Ediția I

COMUNICAT DE PRESĂ Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus", va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă