11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCorlăţean: Românii nu se simt egali cu ceilalţi europeni

Corlăţean: Românii nu se simt egali cu ceilalţi europeni

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, într-un interviu pentru “Die Welt”, că, la 7 ani de la aderarea la UE, românii nu se simt încă egali cu ceilalţi cetăţeni europeni, iar faptul că România joacă adesea un rol în campaniile electorale din alte ţări creează o stare de frustrare, relatează Mediafax.

“Aderarea României la UE s-a produs acum 10 ani şi cu siguranţă mai sunt multe aspecte care trebuie rezolvate. Dar, în acelaşi timp este dureros că în interiorul UE se aplică standarde duble şi ţara mea este supusă unui mecanism special de control”, a precizat şeful diplomaţiei, într-un interviu acordat cotidianului “Die Welt”.

“România joacă adesea un rol în campaniile electorale interne din alte ţări, unde sunt livrate clişee, care sunt extrem de ofensatoare pentru noi. Asta creează o stare de frustrare şi îi face pe mulţi români să nu se simtă egali cu ceilalţi cetăţeni europeni”, a mai precizat ministrul de Externe, aflat în vizită de lucru în Germania.

Referitor la rapoartele UE privind corupţia, Corlăţean a declarat că în România acest fenomen nu este prezent într-o măsură mai mică sau mai mare decât în alte ţări europene.

“Noi, ca guvern, trebuie, nu numai din motive economice, să luptăm cât mai puternic posibil împotriva corupţiei”, a spus ministrul de Externe, adăugând că, în acest sens, România a adoptat o serie de legi privind lupta împotriva corupţiei care nu există în alte ţări. “UE recunoaşte eforturile noastre în numeroase domenii. Asta nu înseamnă că ne-am atins obiectivele. Dar este inacceptabil pentru noi un tratament discriminatoriu al României în interiorul UE. Avem dreptul să fim trataţi ca toate celelalte state UE”, a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, joi, cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, căruia i-a transmis faptul că speră ca anul acesta să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, ca urmare a îndeplinirii criteriilor pentru intrarea în acest spaţiu.Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care şeful diplomaţiei o face în Germania, în perioada 19-20 martie.

Potrivit unui comunicat MAE, pe agenda convorbirilor s-au aflat teme de interes bilateral, cooperarea dintre cele două ministere de externe, precum şi dosare de actualitate ale politicii europene şi internaţionale.

Şefii celor două diplomaţii au examinat “cu deschidere” subiectul aderării României la spaţiul Schengen, informează Ministerul de Externe. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că pe fondul îndeplinirii de către România a criteriilor pentru aderarea la spaţiul Schengen să fie adoptată o decizie pozitivă în cursul acestui an, în baza abordării etapizate agreate la nivel UE, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul român a exprimat apreciere pentru “gestionarea corectă” a dezbaterii din Germania privitoare la aşa-zisele abuzuri la adresa mobilităţii pe piaţa forţei de muncă şi pentru poziţia principială a Berlinului referitoare la libertatea de circulaţie, ca unul din drepturile fundamentale în UE. Conform MAE, această poziţie a fost reconfirmată de ministrul Frank-Walter Steinmeier în cadrul discuţiilor purtate joi la Berlin.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă