16.2 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSportCOP21: Ministrul Mediului va reprezenta UE la negocierile care vizează adaptarea la...

COP21: Ministrul Mediului va reprezenta UE la negocierile care vizează adaptarea la schimbările climatice

 Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, va reprezenta Uniunea Europenă la negocierile Convenţiei-cadru a ONU, privind adaptarea la schimbările climatice, în cadrul celei de-a XXI-a Conferinţe a Părţilor (COP 21), informează Mediafax.

Preşedinţia UE și Comisia Europeană poate delega anumiți miniștri din UE  să reprezinte întreaga Uniune Europeană, şi nu doar ţara din care provin, să participe la una din temele de dezbatere organizate în cadrul COP 21. Astfel, ministrul român al Mediului se va număra printre miniştrii delegaţi. 

”Este o onoare dar și o mare responsabilitate ca, în numele României, să reprezint Uniunea Europeană la negocierile care vizează adaptarea la schimbările climatice, un subiect de importanță crescută la această conferință, în contextul în care toate țările lumii sunt afectate de impactul din ce în ce mai agresiv al schimbărilor climei”, a declarat ministrul Cristiana Pasca Palmer.

Citeşte şi: COP21: Încălzirea globală de 2 grade Celsius costă 100 de miliarde de dolari pe an

După participarea la deschiderea COP 21, pe 30 noiembrie, ministrul Mediului a revenit,duminică, la Paris, la lucrările segmentului de nivel înalt. Este estimat ca deciziile cele mai importante să fie luate în această perioadă.

„România susține, ca obiectiv principal la această conferință, atingerea ţintei de 2 grade Celsius. Considerăm că un rezultat favorabil al COP 21 trebuie să includă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice. Este de preferat ca acesta să se regăsească sub forma unui protocol la UNFCCC (Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice, n.r.), cu valoare legală obligatorie”, declara, cu ocazia deschiderii conferinței, ministrul Cristiana Pașca Palmer.

De altfel, miza principală a conferinţei, care se desfăşoara la Paris în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice.

Citeşte şi: COP21: Mai multe ONG-uri româneşti, premiate de Ambasada Franţei în România

Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC), semnată în 1992 la Rio de Janeiro, reprezintă instrumentul fundamental pentru gestionarea acestei problematici. A fost ratificată de 195 de state – părţi.

În 1996, Consiliul de miniştri ai Mediului din UE a decretat, pe baza rezultatelor unor cercetări ştiinţifice, că temperaturile globale medii nu ar trebui să depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius temperaturile din epoca pre-industrială.

Citeşte şi: UPDATE. Soarta mediului, decisă la Paris. Mesajul președintelui Iohannis 

În 1997, a fost adoptat şi Protocolul de la Kyoto, ce consolidează semnificativ Convenția, cuprinzând angajamente individuale cu forţă juridică ale părţilor de a-şi reduce sau limita emisiile de gaze cu efect de seră în perioada 2008 – 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă