29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportMinistrul Justiției propune o măsură pentru decongestionarea închisorilor

Ministrul Justiției propune o măsură pentru decongestionarea închisorilor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, consideră că o măsură alternativă la suprapopularea din penitenciare este şi consolidarea sistemului de probaţiune, ea menţionând că acest sistem va primi 565 de posturi noi, scrie Agerpres

„O măsură alternativă la suprapopulare, dar nu numai, este şi consolidarea sistemului de probaţiune. Asta spune noul Cod de procedură penală. Este o nouă filosofie şi trebuie şi aici să lucrăm destul de mult. Am făcut un temei legal pentru ca sistemul de probaţiune să primească 565 de posturi noi, pe care trebuia de altfel să le primească în ultimii trei ani şi nu le-a primit”, a declarat Raluca Prună, vineri, la conferinţa de presă organizată la finalul seminarului „Condiţiile de detenţie din România: provocări, bune practici şi perspective”. 

Ea a vorbit de acest lucru în contextul construirii unor penitenciare noi. 

„Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptată anul trecut pentru construcţia a două penitenciare noi de câte 1.000 de locuri fiecare şi este un lucru cert – există finanţare pentru aşa ceva. Mai există intenţia unui finanţator, prin fonduri norvegiene, de a face un al treilea penitenciar, dar nu ştiu să vă spun mai multe, câte locuri va avea, în orice caz nu mai puţin de 500. Dar, în afară de asta, este îndeobşte cunoscut că simpla construcţie de locuri noi de detenţie nu ţine loc de viziune. Noi putem să construim penitenciare noi, dar dacă nu avem o politică penală coerentă penitenciarele acelea noi se vor umple şi vom fi tot timpul în aceeaşi situaţie”, a spus Prună. 

Ea a amintit şi de alte măsuri care pot fi luate în penitenciare pentru evitarea suprapopulării şi a dat exemplul penitenciarelor de la Timişoara şi cel de la Gherla, unde deţinuţii lucrează la firme private şi îşi câştigă astfel dreptul la demnitate. 

„Penitenciarul de la Gherla, care este într-un regim de maximă siguranţă, tocmai mi s-a făcut o prezentare (…) şi ni s-a spus că există persoane (private de libertate – n.r.) care lucrează la o multinaţională, (…) şi avem cifre – 349 de persoane aflate în regim de maximă siguranţă au lucrat anul trecut, iar anul acesta avem 489 de persoane care lucrează în Penitenciarul Gherla”, a mai declarat Prună. 

Ea a afirmat că acest lucru aduce venituri, în primul rând, deţinuţilor, care pot avea un salariu, propriile venituri şi care le oferă o viaţă demnă şi o reintegrare socială. 

„Noi nu trebuie să uităm că tot acest sistem are finalitatea reintegrării sociale a deţinutului. (…) Trebuie să avem o viziune mai largă în care implicăm şi viaţa de după penitenciar”, a afirmat ministrul Justiţiei. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă