19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCNA: arbitrul campaniei electorale

CNA: arbitrul campaniei electorale

Consiliul National al Audiovizualului sta cu ochii pe televiziuni si pe radio "ca pe butelie". Vreme de o luna de zile, CNA va fi intr-o sedinta prelungita: 5 zile din 7.

Atentia deosebita de care "se bucura" mass-media audiovizuale romanesti din partea CNA este cauzata de campania corespunzatoare referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Conform deciziei 369/23 aprilie 2007, Consiliul va monitoriza 24/24 emisiunile de stiri si de dezbatere de la TVR 1, TVR 2, ProTV, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Realitatea TV, Prima TV, National TV, B1TV, OTV. Potrivit CNA, ulterior monitorizarii, in sedinta "de toate zilele", se va analiza fiecare caz in parte. CNA a interzis posturilor radio si TV sa transmita in perioada campaniei pentru referendum opiniile publicului exprimate prin sms, e-mail sau telefon. Astfel, romanii, vreme de o luna, nu vor mai avea dreptul la cuvant, trebuind fie sa astepte referendumul, fie sa "dea" peste ei o echipa de filmare sau un reporter de la radio. Asta fiind singura "concesie" facuta de CNA: vor putea fi difuzate interviurile pro si contra luate, pe strada, cetatenilor. Gelu Trandafir, membru CNA, ne-a declarat ca prin sms, e-mail "este foarte usor de manipulat si nu ai nici o posibilitate sa verifici autenticitatea mesajelor. Aceeasi persoana poate sa trimita 10 sms-uri sau 15 e-mail-uri. Sunt imposibil de contabilizat". Nici posturile TV cu profil muzical nu scapa de ochiul vigilent al CNA. Postul MTV Romania va trebui sa difuzeze si opinii contrare celor exprimate la mitingurile de sustinere pentru Traian Basescu. MTV a transmis in ultimele zile imagini cu sustinatorii presedintelui suspendat, Traian Basescu. Acest fapt a cauzat nemultumirea deputatului PIN Lavinia sandru, care a cerut CNA sa declanseze o ancheta cu privire la un clip difuzat de mai multe ori de MTV, cu discursul lui Basescu din Piata Universitatii.
Cu totul altfel "sta" Basescu la Antena 3, post de televiziune ce apartine familiei liderului PC, Dan Voiculescu. CNA a interzis ieri postului amintit sa mai difuzeze clipul publicitar in care i se contureaza portretul presedintelui Traian Basescu, pentru ca are un continut negativ la adresa sefului statului. La final, o recomandare de la CNA: in emisiunile informative sa fie prezentate modalitatile tehnice de organizare si desfasurare a referendumului, iar in emisiunile de dezbatere punctele de vedere pro si contra sa fie reflectate in mod egal.
Pe perioada campaniei, CNA a interzis clipurile publicitare care prezinta, in sens negativ sau pozitiv, un partid, un om politic sau un mesaj politic. CNA invoca in sprijinul acestei decizii legea audiovizualului, motivand ca, practic, nu e o campanie electorala.
Potrivit lui Gelu Trandafir, membru CNA, monitorizarea zilnica pe care o va face Consiliul va fi utila atunci cand se va contabiliza reflectarea celor doua parti "combatante" la referendum. Conform deciziei CNA, posturile audiovizuale sunt obligate sa prezinte punctele de vedere pro si contra in mod egal, acest lucru realizandu-se fie prin numar egal de invitati, fie prin acordarea acelorasi timpi de antena.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă