27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportCioloş a atacat pensiile speciale, PSD l-a atacat pe el

Cioloş a atacat pensiile speciale, PSD l-a atacat pe el

Invitarea premierului Dacian Cioloș în Parlament pentru a prezenta situația economică a devenit un prilej pentru mesaje cu caracter electoral, liderii politici ocolind discuția pe cifre.

Premierul Dacian Cioloș, prezent în Parlament la invitația lui Liviu Dragnea, a încercat să îi convingă pe senatori și deputați că lucrurile merg OK din punct de vedere economic. „Creşterea eco­nomică a fost de 5,2% din PIB pe semestrul I“, a menționat premierul, în fața Parlamentului. El a ţinut să mai precizeze că numărul de salariaţi din România a crescut în primul semestru al acestui an, cu 152.000, rata șomajului scăzând la 6,3%, faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut.

În schimb, Cioloș a atras atenția că o exacerbare a pensiilor speciale (multe introduse prin proiecte votate de Parlament sau aflate pe ordinea de zi) riscă „să pună în pericol sistemul de pensii“. „Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxă, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă“, a declarat Cioloş în Parlament. El a mai spus că Executivul a redus TVA la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură.

Atacul lui Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, autorul invitației s-a folosit de prilej pentru a-l ataca pe premier. „Domnul Cioloș nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraților, o limbă strănă și ruptă de realitate“, a spus Dragnea imediat după discursul lui Cioloș, explicând că, prin creștere economică, românii înțeleg „mai mulți bani în bu­zunare“.  El a susţinut că so­cial-democraţii au fost „scoşi de la guvernare într-o manieră nedemocratică“ pentru a face loc unui guvern de tehnocrați, dorit de președintele Klaus Iohannis.

„Ei au vrut să modifice Codul Fiscal pe furiș. CNADNR importă sare de 67 milioane de euro, sarea din România nu mai e bună. La fel: România importă uraniu din Canada; mina unde se exploatează uraniu se va închide, cea care trebuie deschisă nu s-a deschis“, a spus Dragnea. Liderul PSD a ames­tecat acțiuni la care Guvernul a renunțat cu informații neconfirmate oficial. Dragnea l-a atacat pe Cioloș și pe tema absorbției fondurilor europene, dar și pentru presupusa favorizare a unor companii străine. „Zero e procentul fondurilor UE absorbite de Guvernul dvs. în actualul buget european. Zero companii românești au primit ajutor de stat, în schimb, au primit șase companii străine“, a comentat Dragnea.

Replica lui Cioloş

Replica premierului nu s-a lăsat aș­teptată. „Eu nici nu vreau să învăţ limba demagogiei. Mi-aţi ce­­rut cifre, v-am adus cifre. Mi-aţi spus că nu s-a văzut creşterea economică în buzunarele oamenilor. Poate problema este că nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice şi asta a deranjat mai mult. Cred că în trecut s-a vorbit mult şi s-a făcut prea puţin. Pentru mine, om crescut la ţară, patriotism înseamnă bun-simţ, a-ţi ţine cuvântul şi a nu minţi. Pentru mine asta înseamnă şi n-am nevoie de lecţii de patriotism. Sunt lucruri mult prea profunde pentru a le expune în piaţa publică doar ca să câştig nişte voturi“, a răspuns Cioloș.

În schimb, liberalii s-au folosit de prilej pentru a-și prezenta propriul program de guvernare. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că liberalii urmăresc în programul de guvernare să gene­ralizeze cota unică de 16% și la ta­xele și contribuțiile la stat pentru angajat și angajator.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un semifinalist de Cupa UEFA va antrena la turneul final al Cupei Satelor

Vasilică Cristocea, fotbalist care în sezonul 2005-2006 a ajuns cu Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, este unul dintre antrenorii de la turneul final...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...
Ultima oră
Pe aceeași temă