10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportCine sunt consilierii numiți de Iohannis

Cine sunt consilierii numiți de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de numire în funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, Elena Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină, informează Mediafax.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a smenat decretul de numire a lui Leonard Orban în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu data de 15 ianuarie 2015. De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea Elenei-Simina Tănăsescu şi a Mihaelei Ciochină, în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu data de 19 ianuarie 2015.

Fostul comisar european Leonard Orban, al cărui nume a fost avansat neoficial ca viitor consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, a demisionat pe 6 ianuarie din postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului European din România (IER).

Demisia a fost depusă la 29 decembrie, iar decizia prin care premierul Victor Ponta ia act de acest gest a fost publicată pe 6 ianurie în Monitorul Oficial, cu valabilitate din 15 ianuarie.

Orban a condus Consiliul de Administraţie al Institutului European din România din noiembrie 2013, când a fost numit de premierul Victor Ponta.

La 20 decembrie, surse politice au declarat că Leonard Orban va coordona, în calitate de consilier prezidenţial, domeniul afacerilor europene.

Orban a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, comisar european pentru multilingvism în intervalul ianuarie 2007-februarie 2010 și ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Boc, începând cu septembrie 2011. A fost menţinut în această funcţie ministerială în Guvernul Ungureanu şi în primul Guvern Ponta.

Orban a mai fost consilier prezidenţial pentru afaceri europene al preşedintelui Traian Băsescu între 2010 şi 2011.

În 23 octombrie 2012, Leonard Orban nu a primit numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi. Astfel, candidatura sa a fost respinsă.

Vezi și: GALERIE. VIDEO. Vizita Victoriei Nuland la București. Ce a discutat cu oficialii români

Simina Tănăsescu este doctor în drept constituţional, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Aceasta a fost judecătoare între 1991 şi 1993 şi a predat la Institutul Naţional al Magistraturii. A fost numită în 2009 membru al CSM din partea societăţii civile pentru un mandat care s-a încheiat în 2011.

Mihaela Ciochină a deţinut funcţia de director general al Direcţiei generale legislative din Senatul României.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă