9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFOTO și VIDEO. Vizita Victoriei Nuland la București. Mesajul către oficialii români:...

FOTO și VIDEO. Vizita Victoriei Nuland la București. Mesajul către oficialii români: Corupția ține de securitatea națională

UPDATE 18.30: Nuland avertizează: Corupția ține de securitatea națională

UPDATE 15:18: Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a spus că, în urma întâlnirii cu Victoria Nuland, că liberalii și-au declarat angajamentul în sprijinirea luptei împotriva corupției, prin modificarea legislației electorale și a procedurilor parlamentare, transmite Mediafax.

Gorghiu precizează că, în cursul întrevederii, Victoria Nuland a „reiterat angajamentul ferm al PNL față de statul de drept, consolidarea instituțiilor democratice, buna guvernare și combaterea corupției”.

Citește și: Ce spune Nuland despre scutul antirachetă

„Cu ocazia acestor discuții, am susținut întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA, care să se materializeze prin extinderea colaborării nu doar în planul securității, ci și în plan economic, comercial și cultural. Suntem conștienți că lărgirea domeniilor de colaborare depinde în mare parte de rezolvarea problemelor de integritate și de corupție, iar PNL este determinat să contribuie efectiv la soluții care să consolideze democrația și statul de drept”, a declarat Gorghiu.

UPDATE 15.15: Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că, din discuțiile cu Victoria Nuland, s-a putut trage concluzia că România este în prezent pe un „drum bun, grație reformelor din justiție, noilor coduri și luptei anticorupție”, informează Mediafax.

"Orice evoluție pozitivă va depinde în continuare de păstrarea acestor progrese și continuarea consolidării Justiției. Aceasta înseamnă implicit și un sprijin major al guvernului pentru echipa logistică a sistemului judiciar”, a mai spus Predoiu, adăugând că ”investițiile în economie vor veni pe fondul consolidării încrederii în aplicarea legii și în noi politici guvernamentale bazate pe o altă viziune decât cea a guvernului Ponta, care a eșuat în pomeni electorale, planuri nerealizabile și corupție”.

UPDATE 14.20: Președintele Senatului a arătat că, în discuția cu Victoria Nuland, a fost ”evocat” şi subiectul legat de legea ”Big Brother” şi legea cartelelor pre-pay, transmite Mediafax.

”A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei”, a spus președintele Senatului.

UPDATE 14.00: Premierul Victor Ponta și Victoria Nuland au discutat despre ”modalitățile concrete de aprofundare și diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA și situația regională”, conform unui comunicat al Executivului, remis redacției.

Citește și: Ponta: Mesajul discuției cu Victoria Nuland se referă la schimbarea culturii politice

UPDATE 12.12: Victoria Nuland a plecat de la Guvern. Potrivit unor surse citate de B1 TV, aceasta se va întâlni și cu liderii partidelor politice.

UPDATE 11.15: Victoria Nuland i-a comunicat ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, că îl aşteaptă într-o vizită la Washington.

"Sunt încântată să fiu aici. E vizita mea anuală", a declarat Victoria Nuland, la debutul întrevederii cu şeful diplomaţiei române, potrivit Mediafax.

Bogdan Aurescu a reamintit faptul că România este un partener-cheie al SUA, în timp ce Victoria Nuland a punctat colaborarea româno-americană în Afganistan şi în alte teatre de operaţiuni.

Totodată, Nuland i-a transmis ministrului Aurescu că îl aşteaptă la Washington, acesta replicând că şi el aşteaptă ca asistentul secretarului de de stat să revină la Bucureşti.

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au subliniat, în cadrul întrevederii de miercuri, necesitatea aprofundării Parteneriatului Strategic, prin identificarea unor noi oportunităţi de cooperare.

Potrivit unui comunicat MAE, discuţiile dintre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, s-au concentrat pe priorităţile şi direcţiile majore de acţiune pentru 2015 în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, pe evoluţiile preocupante din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra situaţiei din Republica Moldova şi a celei din Ucraina, în contextul crizei din sud-estul acestei ţări şi al negocierilor în curs în formatul "Normandia". De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globală, de interes comun, în actualul context internaţional, inclusiv problema combaterii terorismului.

Cei doi interlocutori au evidenţiat "caracterul privilegiat" al relaţiilor dintre România şi SUA, şi "au subliniat ritmul dinamic, în creştere, al Parteneriatului Strategic, ilustrat de amplitudinea sporită a cooperării pe diverse componente ale Parteneriatului Strategic, inclusiv în planul contribuţiilor comune la asigurarea securităţii regionale, euro-atlantice şi internaţionale", precizează MAE.

UPDATE 11.10: Victoria Nuland a plecat de la sediul MAE și a ajuns la Palatul Victoria, aici având planificată o discuție cu premierul Victor Ponta.

UPDATE10.15: Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland, i-a spus președintelui Iohannis că nu ştie dacă vizita i se datorează şi lui dar că se bucură că a venit, Nuland răspunzând că ”i se datorează, cu siguranţă”.

Citește și: Ce a discutat preşedintele Klaus Iohannis cu Victoria Nuland

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu Victoria Nuland a durat aproximativ o oră, şi a fost prima întâlnire a secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru afaceri europene şi eurasiatice, în cadrul vizitei pe care o efectuează, marţi şi miercuri, la Bucureşti, scrie Mediafax.

Victoria Nuland a fost întâmpinată la Palatul Cotroceni de consilierul personal al preşedintelui , Mihai Răzvan Ungureanu. Nuland l-a felicitat pe Ungureanu pentru noul post de consilier al şefului statului şi a declarat că se bucură că a revenit la Bucureşti.

Şeful statului a declarat în cadrul întâlnirii că se bucură pentru această vizită a Victoriei Nuland, la Bucureşti, la începutul mandatului său la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

”Bine aţi venit! Mă bucur că aţi decis să faceţi o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu ştiu dacă acest lucru mi se datorează şi mie, dar mă bucur”, i-a transmis preşedintele Iohannis Victoriei Nuland.

Nuland i-a răspuns lui Iohannis: ”Cu siguranţă vi se datorează, am venit să vă văd”.

Preşedintele Iohannis a mai spus: ”Avem multe lucruri în comun şi aştept cu nerăbdare această întâlnire”.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis care a participat la discuţia cu asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, la Palatul Cotroceni au făcut parte purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran şi consilierii George Scutaru şi Dan Mihalache.

UPDATE 10.02: Victoria Nuland a ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceasta a fost primită de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

—–

Adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland se întâlnește miercuri cu Klaus Iohannis, pe agenda discuţiilor aflându-se consolidarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA şi securitatea regiunii. Totodată, vizita oficialului SUA prilejuieşte şi "un schimb de evaluări privind securitatea din regiune şi din Europa", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Nuland a sosit pe 20 ianuarie în Bucureşti iar pe lângă șeful statului, aceasta se va întâlni și cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Astfel după discuțiile de la Palatul Cotroceni, care a început miercuri, la ora 09.00, Victoria Nuland vamerge la Ministerul Afacerilor Externe, apoi va fi primită de premierul Victor Ponta, la ora 11.15, la Palatul Victoria, arată un anunț al Guvernului.

 

Nuland va efectua în această pe­rioadă vizite în Germania, România, Bulgaria şi Franţa.

Precedenta vizită a adjunctului secretarului de stat Victoria Nuland a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014, în cadrul unui turneu european. Atunci, în cadrul unei conferințe de presă, Nuland a declarat, răspunzând unei întrebari pe marginea comparației făcute de premierul Victor Ponta cu privire la condamnarea lui Adrian Năstase și cea a Iuliei Timoșenko, că nu va comenta cazuri individuale, dar că „este îngrijorător când sunt atacuri la independența justiției, când politicieni din orice partid decid să provoace independența justiției“. Premierul nu s-a aflat în țară în acea zi, dar ulterior a declarat că el crede că Nuland se referea  „la dl Băsescu, care a spus că are cheile justiției, că sună procurori“, spunea el atunci.

Mai mult, în toamna trecută, diplomatul american a lansat critici dure la adresa liderilor din Europa Centrală. Fără să dea nume, Victoria Nuland a denunţat ipocrizia unor state din regiune, care, susține oficialul american, profită de protecţia NATO şi a Uniunii Europene, dar ignoră valorile democratice. „I-aş întreba pe liderii acestor ţări: cum puteţi dormi sub pătura Articolului 5 al NATO în timp ce militaţi pentru democraţie nonliberală, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei libere sau demonizaţi societatea civilă? I-aş întreba acelaşi lucru pe cei care îi protejează pe oficialii corupţi de urmărirea penală, care ignoră Parlamentul atunci când le este convenabil să facă aşa sau protejează afaceri murdare care cresc dependenţa ţărilor lor de o singură sursă de energie, în pofida politicii liberale declarate“, spunea Victoria Nuland în octombrie 2014.

La solicitarea presei de a comenta declarația subsecretarului de stat american, premierul Victor Ponta  a spus că Statele Unite au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de Ungaria.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/721b50e9c7a18f92c319c959eed1992b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă