14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCine este „surpriza" din Guvernul Ponta

Cine este „surpriza” din Guvernul Ponta

Premierul a anunţat că l-a angajat la Guvern pe un tânăr care-i reproşa într-o scrisoare că locurile de muncă de la stat sunt scoase la concurs pe ascuns.

 

Cristian Botan, pe care premierul Victor Ponta l-a cooptat ieri în Guvern, este doctorand la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie (SNSPA) şi în luna martie a lansat un portal care centraliza toate posturile publice scoase la concurs în ţară. “Cu o investiţie de numai 500 de euro, Cristian Botan a reuşit ceea ce nu a reuşit statul în peste 20 de ani”, a scris Ziarul Financiar, prima publicaţie care a remarcat demersul tânărului. “Ideea acestui proiect este o urmare a lipsei de transparenţă îngrijorătoare din întreaga activitate a administraţiei publice şi nu vorbesc numai despre procedurile de recrutare şi promovare, ci şi despre contractele de achiziţii publice. PublicJob.ro este, de fapt, un mijloc de informare directă, care îşi propune să prevină fraudele des întâlnite în cadrul concursurilor de recrutare din sistemul public”, declara Cristian Botan la acea vreme. Tânărul adună informa­ţiile pentru portalul său din datele disponibile în mediul online, pe site-urile instituţiilor publice, precum şi din Monitorul Oficial, unde autorităţile sunt obligate să facă publice posturile scoase la concurs cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării lui. Avantajul este că în acest fel toate slujbele apar într-un singur loc.

Iniţiativa lui Cristian Botan a fost primită cu entuziasm de opinia publică, ceea ce i-a dat curaj tânărului, care în octombrie a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care îi cerea “o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul guvern la primirea votului de învestitură”. “Am observat, domnule prim-ministru, că pentru concursul de director executiv al Camerei Agricole Judeţene Iaşi a fost modificată condiţia specifică de studiu în aşa fel încât unul dintre candidaţii anterior respinşi să devină acum eligibil pentru concurs şi, ulterior, chiar să-l câştige (paradoxal, fiind unicul înscris). Am mai observat şi că la Sibiu, spre exemplu, pentru un post temporar la Instituţia Prefectului, perioada de depunere a dosarelor a fost stabilită la 3 zile, în contextul în care legislaţia prevede un minimum de 8”, îi reproşa Cristian Botan premierului. Iniţial, Victor Ponta nu a răspuns la scrisoare, dar a decis acum să-l angajeze pe tânăr la Guvern. “Pentru început, vom prelua site-ul său ca pagină oficială de anunţuri privind posturile publice. Ulterior, vom veni cu o dezvoltare interesantă şi pe zona legislativă. Iar Cristian Botan, tânărul despre care v-am vorbit, va face parte din echipa care va avea această misiune”, a anunţat ieri Victor Ponta. El a menţionat că tocmai scrisoarea deschisă trimisă de tânăr i-a atras atenţia.

O slujbă pentru o săptămână

Reprezentanţii ARD consideră că decizia luată de Victor Ponta este una strict de imagine. “Victor Ponta îşi ia peste picior propriul guvern. Aşa cum ştiţi, propriul guvern mai are o săptămână de viaţă până la alegerile de duminică. Şi ce îi trece prin cap lui Victor Ponta? O numire-surpriză în fostul guvern de peste o săptămână. Aşa încurajează Victor Ponta tinerii care fac ceva. Le oferă un loc de muncă pentru o săptămână şi după, gata, vin adevăraţii uselişti, valorile neamului, unu şi unu: Dragnea, Fenechiu, Andronescu, cu tot cu dosare penale şi, în cazul doamnei Andronescu, cu careuri de plagiat”, a declarat pedelistul Traian Ungureanu într-o confe­rinţă de presă.   

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă