14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCine câştigă din alegerile într-un tur

Cine câştigă din alegerile într-un tur

Primarii şi parlamentarii ar putea fi aleşi în 2012 într-un singur tur de scrutin, indiferent de câţi alegători se prezintă la urne. Dacă proiectele de lege sunt aprobate, viitoarea alianţă PSD-PNL-PC şi-ar spori substanţial numărul de mandate, în defavoarea PDL.

Modificarea modului în care sunt aleşi primarii, senatorii şi deputaţii este vizată prin trei proiecte de lege depuse în noiembrie 2010 şi semnate de parlamentari din toate grupurile. Unul dintre proiecte este iniţiat de mai mulţi democrat-liberali şi independenţi, dar şi de liberalul Pavel Horj şi de parlamentari ai PSD, în frunte cu liderul grupului din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa. Invocând „actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale”, proiectul vizează modificarea Legii pentru alegerea administraţiei locale, în sensul ca primarii să fie aleşi la fel ca preşedinţii de consilii judeţene. Adică, într-un singur tur de scrutin, indiferent dacă se prezintă la urne sau nu jumătate plus unu din alegători, iar mandatul este câştigat de candidatul cu cele mai multe voturi. Un al doilea tur de scrutin ar urma să se organizeze doar în cazul unui balotaj.

Acelaşi sistem se încearcă a fi introdus şi pentru senatori şi deputaţi, prin celelalte două proiecte de lege. Una dintre propunerile legislative are aproape aceeaşi iniţiatori ca aceea referitoare la alegerea primarilor, cu menţiunea că este semnată şi de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (PNL). A doua propunere legislativă a fost parafată de trei reprezentanţi ai minorităţilor, un independent şi conservatorul Tudor Ciuhodaru. Amândouă proiectele spun că mandatul să fie atribuit candidatului care a obţinut cel mai mare număr de voturi în colegiu, sub condiţia ca partidul său să fi întrunit pragul electoral.

PDL nu-şi mai susţine propriul proiect

Când au semnat proiectele de modificare a Legii electorale, democrat-liberalii s-au gândit că ar putea prin acest sistem majoritar într-un singur tur de scrutin să compenseze pierderea constantă de popularitate de care suferă de la intrarea la guvernare. Doar că planurile le-au fost date peste cap de social-democraţi şi liberali, pe a căror agendă de negociere figurează şi desemnarea unor candidaţi unici la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012. Mai exact, dacă PSD şi PNL se înţeleg şi vor susţine un singur candidat în fiecare colegiu uninominal, acesta va avea şanse sporite să adune mai multe voturi decât candidatul PDL şi, deci, să câştige mandatul. Modificarea legii, vrută de democrat-liberali, s-ar întoarce astfel împotriva lor.

Prin urmare, odată răzbătut în presă planul PSD şi PNL, democrat-liberalii s-au dezis de propriul proiect: „Este o idee, dar noi nu o susţinem”, a precizat pentru RL liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader. Potrivit acestuia, PDL ar mai sprijini doar ideea ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin.

În schimb, liberalii nu mai par tentaţi să susţină introducerea unui singur tur de scrutin pentru primari. Primarul Andrei Chiliman a catalogat, ieri, proiectul de modificare a Legii pentru alegerea administraţiei locale drept „o golănie politică” şi „aberaţii antidemocratice”.

Mai multe mandate pentru UDMR?

La prima vedere, UDMR ar trebui să fie prima formaţiune care să respingă propunerile de modificare a Legii electorale. După unele calcule făcute, reprezentanţii Uniunii şi-au dat însă seama că ar putea chiar câştiga ceva mandate. „Nu cred că ne-ar dezavantaja varianta cu un singur tur de scrutin. Poate am pierde în Maramureş, Timiş sau Arad, dar în anumite zone ar fi un avantaj pentru noi”, a declarat pentru RL Fekete-Szabo Andras-Levente, liderul grupului UDMR din Senat.

Într-adevăr, dacă pornim de la rezultatele alegerilor parlamentare din 2008, o simulare a unui sistem majoritar într-un singur tur arată că UDMR ar pierde mandatele obţinute la redistribuire (în Braşov, Cluj sau diasporă), dar ar câştiga şase mandate în Bihor, Satu Mare, Covasna şi Mureş.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă