17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSport„Cianura" care panichează UDMR

„Cianura” care panichează UDMR

Voturile maghiarilor ardeleni vor fi împărţite între trei partide ungureşti, dar în ring intră şi o formaţiune regionalistă, creată de un român. Între timp, lideri politici din UDMR au reacţionat dur la adresa formaţiunii girate de vicepreşedintele Parlamentului European.

 

Înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) agită apele în comunitatea maghiară, unde pentru prima oară în ultimele decenii voturile se vor împărţi la trei. Dacă până acum Partidul Civic Maghiar (PCM) a concurat cu UDMR doar la alegerile locale, mai ales în zonele în care maghiarii se află în majoritate, de această dată PPMT reprezintă un concurent care va participa inclusiv la alegerile generale. Iar această competiţie va determina şi PCM să intre în competiţia parlamentară, pe care a evitat-o în anul 2008.

PPMT este văzut drept o primejdie pentru UDMR, pentru că va miza pe figura carismatică a episcopului Laszlo Tokes. Pe de o parte, acesta ocupă funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, practic cea mai înaltă funcţie pe care o deţine un maghiar ardelean la nivelul Uniunii Europene. Pe de altă parte, Laszlo Tokes, care a condus aproape două decenii Eparhia Reformată de Piatra Craiului, poate miza pe sprijinul clerului reformat, care reprezintă cea mai mare biserică maghiară din Transilvania. Un alt element care contează este faptul că PPMT are toate şansele să beneficieze de sprijinul direct al FIDESZ, principalul partid de guvernământ din Ungaria. De altfel, premierul maghiar Viktor Orban este cel care a susţinut activ alegerea lui Tokes în funcţia de vicepreşedinte al Legislativului european.

Cert este că, privite panoramic, reacţiile la cald arată că apariţia PPMT a stârnit furia liderilor UDMR. Vicepremierul Marko Bela, care este unul dintre adversarii politici ai lui Ladislau Tokes, a declarat că PPMT este „o cianură politică, o poluare care vine de la vecin”, cu referire la sprijinul pe care FIDESZ îl acordă PPMT. La rândul său, liderul UDMR Cluj, deputatul Levente Mate, a declarat că nu crede că PPMT va avea mai mult succes decât PCM. „Tokes şi PPMT nu sunt acelaşi lucru. Deocamdată, domnul Tokes este europarlamentar UDMR. Dacă vrea în alt partid, atunci să demisioneze din Parlamentul European şi din funcţia de preşedinte”, a spus liderul UDMR Cluj.

De asemenea, liderii PCM spun că, în ciuda declaraţiilor lui Laszlo Tokes, care afirma că nu crede în viitorul Partidului Civic Maghiar, ar fi posibilă o coaliţie între cele două formaţiuni. PCM a participat doar la alegerile locale din 2008 şi a obţinut rezultate notabile în Secuime, dar şi în alte judeţe, în care şi-a depus liste de candidaţi. De exemplu, în judeţul Cluj are consilieri locali în cinci comune. O reacţie interesantă a venit din partea preşedintelui Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor, Emil Aluaş. El a propus formarea unei coaliţii între Uniunea sa, PPMT, PCM şi Forumul Democrat al Germanilor din România. Emil Aluaş a declarat că, dacă va fi sprijinit de o asemenea coaliţie, are şanse să câştige alegerile locale la Cluj şi a spus că, dacă va fi ales primar, va sprijini desemnarea în posturile de viceprimar a unui maghiar şi a unui german.  

Cele mai citite

Banner de campanie al lui Nicușor Dan, lângă bălării de peste 1 m înălțime. FOTO

Imagini surprinse de jurnaliștii cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ arată iarbă și buruieni înalte de peste un metru, în mijlocul Capitalei, lângă Palatul Parlamentului, pe...

Înțelegerea Declarației 700

Declarația 700 este un instrument esențial în cadrul sistemului de administrare fiscală din România, utilizat atât de antreprenori cât și de alte entități de...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...
Ultima oră
Pe aceeași temă