29.4 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăSportChiliman: Iniţiativa legislativă pentru alegerea primarilor într-un tur, "o golănie politică"

Chiliman: Iniţiativa legislativă pentru alegerea primarilor într-un tur, “o golănie politică”

Liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că 63 de deputaţi PDL şi PSD şi un liberal au depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care propun ca primarii să fie aleşi într-un tur de scrutin, ceea ce reprezintă “o golănie politică”, informează Mediafax.

“Am venit să trag un semnal de alarmă atât opiniei publice, cât şi colegilor mei din PNL, în legătură cu un lucru pe care nu mă pot feri să îl calific drept o golănie politicianistă. Este vorba de o iniţiativă legislativă depusă de 63 de parlamentari ai PDL şi PSD, printre care s-a rătăcit şi un deputat al PNL, prin care se propune alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, după modelul alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, chipurile pentru a scuti bugetul de stat de o cheltuială în plus”, a susţinut Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

El a precizat că, în calitate de primar în funcţie, ar avea toate motivele să fie de acord cu o asemenea lege, dar a menţionat că, în calitate liberal şi “om de onoare”, nu poate decât să ia poziţie publică împotriva acestei “aberaţii antidemocratice”.

“Am convingerea că sunt şi în asentimentul colegilor mei care au câştigat primăriile şi încrederea cetăţenilor prin foarte multă muncă, prin forţe proprii şi care ulterior au şi făcut ceva pentru cetăţenii din comunităţile respective, cum ar fi primarul Bacăului, Romeo Stavarache. Argumente pentru care o asemenea lege este antidemocratică sunt mai multe, dar este evident că scade în primul rând legitimitatea primarului ales. Primarul nu o să mai fie, în cele mai multe cazuri, ales cu jumătate plus unul din voturile alegătorilor”, a mai spus Chiliman.

El i-a solicitat colegului de partid, deputatul Pavel Horj, să-şi retragă semnătura de pe acest proiect legislativ, precizând că această semnătură “dezonorează” PNL.

Potrivit unui document transmis presei, un număr de 63 de deputaţi PDL, PSD şi deputatul PNL Pavel Horj au depus în 15 noiembrie 2010 “o propunere legislativă de modificare a articolului 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”.

Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolul 97 ar urma să stipuleze că “est declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin”, al treilea alineat precizând că “în caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candiaţii care se află în această situaţie”.

Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în 16 județe și în Capitală. HARTA

Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi...

11 iunie – Ziua Victoriei Revoluției de la 1848

La 11 iunie este marcată Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, instituită prin Legea nr. 27 din 10 ianuarie 2023,...

Rusia – Ucraina, ziua 839: Președintele Braziliei, pentru negocieri de pace în Ucraina, într-o conversație cu Putin

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în favoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă