22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Cheltuielile senatorilor raman un mister

Scandalul dintre Institutul de Politici Publice (IPP) si Senat intra intr-o noua faza. Desi Camera superioara a fost data in judecata de IPP pentru lipsa de transparenta, conducerea acesteia tergiverseaza punerea la dispozitia institutului a tuturor informatiilor privind sumele cheltuite de senatori. Motivul? Datele privind cheltuielile fiecarui senator in parte nu sunt centralizate asa cum a cerut IPP… „deoarece astfel de informatii nu sunt cerute de evidentele financiar-contabile actuale, ele nu exista, nu sunt necesare si deci astfel de informatii nu pot fi comunicate”, se arata intr-o nota a Biroului Permanent. Mai mult, conducerea Senatului se vaita ca „institutia nu are organizate compartimente sau personal care sa urmareasca cheltuielile in structura celor solicitate de reclamanti”.
Conducerea Senatului refuza inclusiv sa-si puna angajatii la treaba pentru centralizarea datelor solicitate. Asa ca, dupa opinia vicepresedintelui Teodor Melescanu, cei de la IPP n-au decat sa vina si sa caute singuri prin hartogaria financiar-contabila a Senatului. „Noi nu avem capacitatea si obligatia de a face activitate in fata organizatiilor neguvernamentale… Nu facem noi treaba lor… Daca vin, le punem la dispozitie toate informatiile”, a declarat Melescanu.
IPP a cerut Senatului toate deconturile de cheltuieli pentru deplasarile in tara si strainatate pentru fiecare senator in parte, in anul 2004. De asemenea, s-a cerut si cuantumul fondurilor de acoperire a cheltuielilor de cazare pentru fiecare senator din provincie.
Curios este ca Senatul a avut bani sa angajeze avocati care sa-i reprezinte in instanta, dar nu a mai gasit fonduri pentru angajarea a doi, trei oameni care sa centralizeze datele solicitate de IPP. In plus, o astfel de evidenta a banilor ar fi trebuit sa existe, avand in vedere ca Senatul papa bani publici intr-o veselie.

Ultima oră
Pe aceeași temă