19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportCepoi: Migraţia medicilor este un fenomen internaţional, nu este un fenomen specific...

Cepoi: Migraţia medicilor este un fenomen internaţional, nu este un fenomen specific României

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că migraţia medicilor este un fenomen internaţional, nicidecum unul specific României şi că se caută soluţii în legătură cu acesta, la nivelul Uniunii Europene, transmite corespondentul Mediafax.

“Migraţia medicilor este un fenomen internaţional, nu este un fenomen specific României. Cu cât Europa de Vest va fi devalizată de medici prin plecare, cu atât absorbţia de medici de la noi va fi mai mare. Sperăm ca acest lucru să se rezolve, mai ales că la nivelul Uniunii Europene am avut deja două întâlniri cu miniştrii din UE; căutăm soluţii la nivel de Uniune de data aceasta”, a spus Cepoi.

El a adăugat că, în opinia sa, asigurarea unei “cariere profesionale convenabile” este o măsură prin care “se mai poate reduce” migraţia medicilor.

Ministrul a spus că a avut, în cursul zilei de joi, o întâlnire cu rectorii de la universităţile de medicină şi farmacie din ţară, pentru a discuta despre examenul de rezidenţiat, care în acest an cuprinde o serie de elemente noi.

Unul dintre acestea se referă la faptul că numărul de locuri de la examenul de rezidenţiat din acest an este stabilit inclusiv în funcţie de dinamica plecării medicilor din ţară, a arătat el.

“Noutăţile pe care le aduce examenul de rezidenţiat în acest an constau în faptul că numărul de locuri care se scoate la rezidenţiat este stabilit pe criterii obiective, respectiv dinamica de personal din sănătate, pe fiecare specialitate, adică câţi urmează să se pensioneze în următorii în cinci ani, care a fost dinamica plecării medicilor din ţară şi, în funcţie de asta, am stabilit numărul de locuri. Iar a doua noutate pe care o aduce rezidenţiatul este aceea că se va scoate rezidenţiat pe post inclusiv pe spitalele clinice. Scopul acestei modificări este acela de a crea calea unei cariere profesionale mai sigure pentru medici, în felul acesta sperând să reducem numărul medicilor care pleacă din ţară. Pentru că dacă el va ocupa un post într-un spital clinic, are o carieră profesională asigurată şi sigur că va fi mai tentat să rămână în ţară decât atunci când scoatem un post la un spital care, în funcţie de reformele din sistemul de sănătate, riscă la un moment dat să şi dispară de pe harta spitalelor din România”, a conchis Cepoi.

El a precizat că data examenului este 25 noiembrie.

Cele mai citite

Transumanismul și inteligența artificială

Caracterizat sintetic, umanismul este concepția care-și asumă centralitatea omului în univers și îndeamnă la acțiuni de sprijinire a oamenilor, de eliberare și emancipare a...

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere (analiză)

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere, biroul fiind acum perceput nu doar ca un centru de cost, ci mai...

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă