18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCei mai incompatibili dintre pământeni pot dormi liniştiţi

Cei mai incompatibili dintre pământeni pot dormi liniştiţi

Rectorii-parlamentari au toate şansele să-şi încheie liniştiţi mandatele, în ciuda investigaţiei demarată de inspectorii ANI. Contestaţiile în justiţie pot dura până după următoarele alegeri.

 

Cei patru rectori care au şi mandate de parlamentari au avut la dispoziţie 60 de zile pentru a alege una dintre cele două funcţii, conform Legii Educaţiei, intrată în vigoare la 10 februarie. Ecaterina Andronescu (PSD), Florian Popa (PSD), Nicolae Robu (PNL) şi Ştefan Drăgulescu (PD-L) şi‑au păstrat ambele mandate, după ce Comisiile Juridice ale Parlamentului au decis că nu există incompatibilitate între cele două funcţii. În schimb, Agenţia Naţională de Integritate nu susţine acest punct de vedere şi a deschis o investigaţie pentru incompatibilitate, după expirarea termenului prevăzut de lege.

Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice Timişoara, a spus pentru România Liberă că „nu era cazul” să facă o alegere pentru că nu este incompatibil. Robu spune că a cerut Comisiei juridice a Senatului să se pronunţe pe acest subiect, iar răspunsul a fost că pot fi cumulate cele două funcţii, în baza legii care stabileşte statutul senatorilor şi deputaţilor. Un alt argument invocat a fost neretroactivitatea legii.

Robu spune că nu a fost informat de investigaţia începută de ANI. El adaugă că va contesta în instanţă o eventuală decizie de incompatibilitate a Agenţiei. „Este un abuz, sunt acţiuni de poliţie politică”, spune el.

Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, spune însă că nu va contes¬ta decizia ANI, indiferent care va fi aceea. Popa a cerut Agenţiei un punct de vedere, dar aşteaptă şi „o decizie clară”. Dacă investigaţia ANI va ajunge la concluzia că este incompatibil, Popa spune că va renunţa la funcţia de rector, mai ales că este la finele celui de-al doilea mandat, iar nici legislaţia, nici vârsta nu-i permit să mai candideze.

De altfel, şi ceilalţi trei parlamentari vizaţi de investigaţia ANI sunt la al doilea mandat de rector. Dacă vor contesta în instanţă o eventuală decizie de incompatibilitate a Agenţiei, aceştia au toate şansele să-şi încheie şi mandatul de rector, şi cel de parlamentar. Ancheta ANI va dura cel puţin două-trei luni, iar judecarea contestaţiilor s-ar putea întinde pe parcursul mai multor ani.

Ministerul Educaţiei spune că aşteaptă verdictul ANI, căreia i-a solicitat deja un punct de vedere, şi că o decizie va fi luată după soluţionarea contestaţiilor în justiţie, în cazul în care vor exista astfel de demersuri. Surse din ANI spun însă că, pe baza raportului de evaluare al Agenţiei, ministerul poate acţiona ca o comisie de disciplină şi poate emite ordin de suspendare a rectorilor, până la soluţionarea contestaţiilor.

Singurul rector care deţinea şi o altă funcţie publică şi care a făcut o alegere este Ion Giurmă, şeful Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi. Acesta a renunţat de funcţia de consilier local, în care fusese ales din partea PSD, motivând incompatibilitatea stabilită de Legea Educaţiei. Giurmă a demisionat din Consiliul Local Iaşi în ianuarie, înainte ca noua legislaţie să intre în vigoare.

Sergiu Andon, declarat incompatibil

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat ieri verdictul de incompatibilitate în cazul deputatului Sergiu Andon, dat de ANI. În urma unei investigaţii, Agenţia a constatat că Andon este în stare de incompatibilitate, pentru că a acordat asistenţă juridică unei persoane cercetate pentru corupţie, în timp ce era şi parlamentar.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă