15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportCe spune Oprea despre construcţia unor noi tabere pentru imigranţi în România

Ce spune Oprea despre construcţia unor noi tabere pentru imigranţi în România

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, sâmbătă, la Galaţi, referitor la construcţia unor noi tabere pentru refugiaţi, că “e posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o impune”, informează Mediafax.

“Noi în momentul de faţă avem şase centre unde pot merge migranţi. Aţi văzut că am făcut şi două tabere, în zona Timişoara. Acolo am luat măsurile imediat. Din datele şi informaţiile pe care le avem putem asigura securitatea naţională a României fără probleme în momentul de faţă şi luăm toate măsurile în dianamică atunci când situaţia va prespune acest lucru. Important este să gestionăm în momentul de faţă cu toate instituţiile de resort securitatea naţională a României… E posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o impune”, a afirmat Oprea, întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă se vor face noi tabere pentru imigranţi pe teritoriul ţării.

Pe de altă parte, întrebat dacă a aflat despre faptul că Austria şi Germania vor trimite circa 5.000 de imigranţi în alte state ale UE, inclusiv în România, pe baza Regulamentului Dublin, Oprea a spus că în Europa ar fi un milion de imigranţi, însă în România nu există o presiune migraţionistă în acest moment.

“În momentul când a apărut această problemă cu migranţii – cifrele sunt în dinamică – în momentul de faţă se pare că sunt aproximativ un milion de migranţi prin Europa, am luat măsuri imediate cu toate instituţiile care asigură securitatea naţională a României. Am întărit graniţa în primul rând cu Serbia, apropiată de ruta acestora. Ştiţi foarte bine că în aprilie anul acesta România, în mod voluntar, a acceptat un număr de 1.785 de migranţi, atât este posibilitatea României în momentul de faţă să putem primi în condiţii şi proceduri legale. Am mers de două ori la Bruxelles, la JAI, cu un mandat dat de preşedintele României, dar şi de primul ministru – suntem solidari cu Europa; e normal să facem acest lucru. Primim cei 1.785 de migranţi; atât este capacitatea noastră. Nu am fost de acord şi nu am votat cotele obligatorii, au fost patru ţări care au votat împotriva acestor cote obligatorii şi mă refer la România, Slovacia, Cehia şi Ungaria; s-a abţinut Finlanda”, a spus Oprea.

În acest context, vicepremierul a adăugat că s-au luat toate măsurile pentru asigurarea securităţii naţionale.

“Noi am luat toate măsurile să putem asigura securitatea naţională a României. Nu avem în momentul de faţă o presiune migraţionistă în România”, a afirmat Oprea.

Decizia autorităţilor austriece de a retrimite 5.000 de imigranţi în alte state, inclusiv în România şi Bulgaria, este rezultatul aplicării cu stricteţe de către Austria şi Germania a procedurilor de azil, în contextul în care numeroase ţări membre UE sunt acuzate că nu respectă reglementările.

Austria şi Germania par să fi schimbat brusc atitudinea flexibilă privind primirea extracomunitarilor, începând să aplice strict procedurile de înregistrare a refugiaţilor.

Pe fondul reticenţei României, Slovaciei, Cehiei şi Ungariei de a accepta refugiaţi pe baza cotelor obligatorii, Comisia Europeană a anunţat miercuri că a declanşat proceduri de avertizare şi sancţionare a 19 state membre UE care au implementat incorect regulile privind azilul. Comisia Europeană a transmis scrisori de notificare formală acestor state, inclusiv României.

În plus, pe fondul disensiunilor privind primirea imigranţilor extracomunitari, Austria şi Germania au anunţat joi seară că vor aplica strict Regulamentul Dublin, care prevede că potenţialii refugiaţi trebuie să solicite azil în primul stat membru UE în care ajung.

În acest context, ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a explicat că a trimis 5.000-5.500 de extracomunitari în mai multe ţări, inclusiv în România şi Bulgaria.

“Dacă îmi amintesc cifra corect, am trimis peste 5.000-5.500 de extracomunitari înapoi din Austria, în special în Bulgaria şi România printre alte ţări”, a declarat Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne, potrivit Euronews.

Grecia, Italia, Malta şi Ungaria sunt principalele porţi prin care extracomunitarii din Orientul Mijlociu şi Africa ajung în Uniounea Europeană.

În judeţul Timiş au fost amenajate două tabere pentru refugiaţi, la Moraviţa şi în localitatea Lunga. Potrivit MAI, amenajarea acestor tabere pentru refugiați în județul Timiș face parte dintr-un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a autorităţilor române în faţa fluxului de refugiaţi înregistrat în statele din vecinătatea României.

În cele două tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi procedurile care se aplică în astfel de situaţii.

Potrivit sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă