16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportCe sancţiuni poate atrage nerespectarea unui referendum

Ce sancţiuni poate atrage nerespectarea unui referendum

În contextul repunerii pe tapet de către USL a necesităţii de modificare a Constituţiei, reamintim că, în 2009, aproape 78% din românii care s-au prezentat la vot au cerut parlament unicameral format din maximum 300 de membri. Pot fi traşi la răspundere politicienii care nu ţin seama de voinţa poporului?

A apărut deseori acuzaţia că PDL, care a fost la guvernare după 2010, Nu a vrut să pună în aplicare rezultatele referendumului din 2009. Acuzaţia este falsă deoarece pentru a pune în aplicare acest rezultat era nevoie de un proiect de revizuirea constituţiei  care trebuia adoptat de cel puţin două treimi din Parlament, or PDL nu a deţinut o astfel de majoritate.

Acum USL deţine această majoritate, are în program revizuirea Constituţiei, motiv pentru care este obligat să ţină cont de dorinţa poporului exprimată la referendumul din 22 noiembrie 2009.

În caz contrar, REFUZĂ să respecte prevederea Constituţiei României, potrivit căreia poporul îşi exercită suveranitatea şi direct, prin referendum, iar parlamentul este obligat să acţioneze în sensul dat de rezultatul înregistrat, adică să adopte un text de lege sau chiar să modifice Constituţia, cum a cerut poporul.

Respectarea acestui mecanism de drept constituţiunal înseamnă respectarea principiilor statului de drept . Culmea este că în Constitiţia în vigoare ( revizuită în 2004 de Guvernul Năstase şi preşedintele Ion Ilescu) şi nici în legislaţie  nu se face trimitere la nici o sancţiune dacă “un grup” politic, fie el cu majoritate zdrobitoare în Parlament , nu respectă rezultatele unui referendum naţional, deşi la articolul 2  se stipulează că  suveranitatea naţională aparţine poporului care o exercita prin organele alese, precum şi prin REFERENDUM . De asemenea, în Constituţie se stipulează că nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu, iar USL se poate inscrie la capitolul “un grup”.

Fenechiu: “Poporul a greşit”

Liderul PNL Relu Fenechiu, acum ministru al Transporturilor, judecat într-un dosar penal la  Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie “Imi asum ca politician ca acel referendum  a fost un abuz, consider ca poporul a gresit”

Toni Greblă (PSD, preşedintele comisie juridice din Senat), deşi a recunoscut că rezltatele unui referendum naţional sunt obligatoriu de aplicat ,  a susţinut că nu trebuie să se ţină cont de rezultatele  referendumului din 2009, deoarece întrebările nu ar fi fost puse correct.

Ce se poate face pentru a impune USL respectarea rezultatelor referendumului

Singurul lucru care se poate face pentru a oblige USL să respecte rezultatele referendumului este ca un grup parlamentar să conteste proiectul de revizuire la Curtea Constituţională

Ce articole din Constituţie vrea sa modifice USL

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat în toamnă, precizând că Parlamentul nu ar trebui să plece în vacanţă până când nu finalizează modificările la legea fundamentală. De asemenea, el a susţinut că  nu a renunţat nici la ideea de a organiza alegeri prezidenţiale concomitent cu cele pentru Parlamentul European, în 2014, ceea ce înseamnă devansarea alegerilor prezidenţiale cu circa o jumătate de an.

Pe surse, se vehiculează informaţia că USL lucrează de ceva timp la revizuirea Constituţiei, că există divergenţe între PSD şi un grup din PNL controlat de Dan Voiculescu, care ar dori atât restrîngerea puternică a atribuţiilor preşedintelui,cât mai ales modificarea condiţiilor de suspendare a acestuia, pentru ca Traian Băsescu  să fie suspendat imediat după ce Constituţia va fi promulgată.

De asemenea, pentru a nu mai exista “accidente” cum au fost cele din 2012 de la eşecul destituirii preşedintelui deoarece nu a fost cvorumul obligatoriu de participare de minim 50% plus unu din toţi cetăţeni români cu drept de vot de pe listele electorale, gruparea Dan Voiculescu vrea să impună validarea referendumului cu prezenţa  majorităţii simple ( adică 50% plus unu dintre cei care se prezintă la referendum; dacă prin absurd se prezintă la referendum, sa zicem, 100.000 de alegători din totalul de 18, 2 milioane, si dacă dintre ei , un număr de  51.000 votează proiectul de revizuire a constituţie sau demiterea preşedintelui, referendumul să fie considerat valid. Cu această intenţie, dacă se materializează, USL va avea o mare problemă cu instituţiile europene care nu permit schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. Cu alte cuvinte, va fi mai greu USL-ului să impună o astfel de regulă pentru cvorum.

Alte importante modificări popuse spre revizuire sunt numirea şefilor DNA şi Parchetului General, care să fie făcută, prin concurs, de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea Ministrului Justiţiei şi a presedintelui ţării,, numirea judecătorilor CCR dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obligarea preşedintelui de a numi un premier din alianţa care cîştigă alegerile ( în actuala Constituţie e vorba de partidul care câştigă alegerile, nu de alianţă); stabilirea clară a  atribuţiilor şi sarcinilor premierului, Guvernului şi ale preşedintelui.

“Proiectul nu vizează restrângerea atribuţiilor preşedintelui, ci doar o clarificare a acestora în plan extern si intern. Clarificăm procedura de numire a premierului, participarea la şedintele Guvernului, dar şi atribuţiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intenţioneaza să-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atribuţiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012” susţine official USL.

De asemenea, USL a anunţat că va menţine Parlament bicameral ( deci, nu va respecta suveranitatea poporului exprimată la referendumul din 2009), dar se pare că, pentru a mai atenua impactul negativ în plan extern, vrea  să schimbe rolul  Senatului, care să  devină reprentantul colectivităţilor locale, justificare legată de un alt articol de revizuire a constituţiei prin care se va face regionalizarea României (8 regiuni).

De asemenea, că se va retrage mandatul unui parlamentar traseist, prin referendum în cadrul circumscripţiei în care a candidat. Dar nu direct prin text de lege, ci doar dacă un grup de alegătorii din acea circumscripţie organizează, din proprie iniţiativă, un referendum de retragere a mandatului.

Reguli pentru trecerea la Parlamet unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari

Pentru trecerea la Parlament unicameral este necerară modificarea Constituţiei, procedură care se validează printr-un alt referendum.

Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, iniţiată şi adoptată în Parlament ( cu cel puţin majoritatea plus unu din toatlul parlamentarilor)  şi promulgată de şeful statului. Această procedură  putea fi îndeplinită după ce se revizuia Constituţie cu prevederea de Parlament unicameral, deoarece se schimba întreaga configuraţie a procesului electoral pentru parlamentare.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă