19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportCe obţinea UDMR de la USL

Ce obţinea UDMR de la USL

Acordul făcut public joia trecută de Kelemen Hunor conţinea mai multe prevederi avantajoase pentru UDMR, printre care, dincolo de cooptarea la guvernare, Uniunea obţinea un cuvânt greu în dezbaterile despre modificarea Constituţiei, în problema regionalizării şi în modificarea Legii educaţiei. În cele din urmă obţinea şi mult discutata linie în limba maghiară la UMF Târgu Mureş atacată de USL anul trecut.

 

Acordul făcut public de Kelemen clarifică cel puţin motivul pentru care Victor Ponta a anunţat încă din seara alegerilor că va începe negocierile cu UDMR în vederea constituirii unei majorităţi: la articolul 1 litera (a) se prevede explicit că, „în cazul în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR”. În schimb, în aceeaşi seară, Crin Antonescu declara referitor la cooptarea UDMR la guvernare că „nu am vorbit încă despre o alianţă, nici­decum despre o alianţă la guvernare”. După cum arată Acordul de colaborare politică dintre USL şi UDMR, semnat pe 1 octombrie atât de Ponta, cât şi de Antonescu, exact despre acest lucru a fost vorba: o alianţă USL-UDMR la guvernare.

Veto UDMR pentru modificarea Constituţiei

Şi nu numai că erau de acord să îi coopteze pe maghiari la guvernare, dar liderii USL se arată deosebit de generoşi cu UDMR în chestiuni extrem de sensibile cum ar fi modificarea Constituţiei şi regionalizarea. Astfel, USL garantează UDMR „să promoveze în perioada 2012-2016 doar în baza acordului comun iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, adoptarea legislaţiei care să garanteze «drepturile culturale», reprezentarea proporţională a etnicilor maghiari în instituţii, deconcentrate şi structurile administraţiei locale şi judeţene şi înfiinţarea liniei de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş”, căreia USL i s-a opus ferm şi pe care a trecut-o chiar şi în moţiunea de cenzură care a doborât Guvernul Ungureanu. „Doar în baza acordului comun” înseamnă că UDMR ar fi primit de facto din partea USL drept de veto asupra unora dintre cele mai sensibile dosare politice româneşti.

Stratagema lui Voiculescu

Ce s-a întâmplat între timp? Potrivit liderului UDMR, s-a întâmplat Dan Voiculescu, pe care l-a calificat drept „tumoarea canceroasă a politicii româneşti”, o afirmaţie deosebit de dură în condiţiile în care liderii maghiari utilizează de obicei un limbaj politic rezervat şi civilizat. Pe 20 decembrie Kelemen a declarat că, la discuţiile privind acordul de colaborare UDMR-USL, Dan Voiculescu este cel care a prezentat poziţia ACD şi a pus condiţiile ca Uniunea să susţină candidatul USL la Preşedinţie şi să renunţe la modificarea articolului 1 din Constituţie.

„La şedinţă a participat şi Dan Voiculescu. El a prezentat poziţia Alianţei de Centru Dreapta, în care spunea că sunt două condiţii dacă vrem să mergem mai departe. Una era să susţinem proiectul USL la prezidenţiale. Răspunsul meu a fost «da, este corect, dacă guvernăm împreună e normal să avem o astfel de înţelegere şi-l vom susţine pe cel care va fi candidatul USL la preşedinţia României în 2014». A doua condiţie era să renunţăm la amendarea articolului 1 din Constituţie – e vorba doar de sintagma de «stat naţional», ceea ce nu era de acceptat”, a explicat Kelemen.

Dacă exista un singur lucru care să blocheze accesul UDMR la guvernare acesta era invocarea articolului 1 din Constituţie şi sintagma „stat naţional”, şi Dan Voiculescu a făcut-o cu susţinerea lui Crin Antonescu.

Ceea ce nu înseamnă că Ponta a renunţat la colaborarea cu maghiarii. A doua zi după ce Kelemen a făcut public textul Acordului, Ponta a confirmat că a decis păstrarea lui Kiraly Andras György (liderul UDMR Arad) în postul de secretar de stat la Ministerul Educaţiei pentru a transmite, în calitate de prim-ministru, „un mesaj de garantare a drepturilor minorităţilor în România, nu de colaborare în Guvern cu UDMR”. Garantare sau nu, cert este că UDMR va avea oameni în Guvern. Tot Ponta a confirmat că UDMR va avea un reprezentant la Departamentul de Relaţii Interetnice şi a anunţat că l-a numit pe Gyorgy Frunda, cel mai important lider UDMR care nu a reuşit să intre în Parlament, în funcţia de consilier al prim-ministrului pentru probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi. La finalul săptămânii a fost numită la şefia Institutului Naţional de Statistică şi Beatrix Gered, fost secretar al Tineretului Maghiar. Indiferent de titulaturi însă, Ponta indică faptul că doreşte să ţină UDMR aproape de guvernul său, în pofida stratagemei lui Dan Voiculescu.  

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...
Ultima oră
Pe aceeași temă