15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportCe noi nume se vehiculează pentru Cabinetul Cioloș

Ce noi nume se vehiculează pentru Cabinetul Cioloș

Premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta, cel mai probabil, duminică lista miniştrilor care ar urma să fie înaintată luni Parlamentului, odată cu programul de guvernare al noului Cabinet, în vederea votului de învestire.

Fosta canotoare Elisabeta Lipă ar putea fi ministrul Tineretului și Sportului, în Cabinetul Cioloș, potrivit secretarului general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, citat de Mediafax.  

Dacian Cioloș i-ar fi propus directorului Sera România, Bogdan Simion, funcția de ministru al Muncii în noul Guvern, potrivit unor surse citate de Hotnews.

Fundația Sera România este un ONG care militează pentru respectarea drepturilor copiilor și protecția lor. De asemenea, Simion este și directorul Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil. 

Ministrul-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles, Achim Irimescu, ar fi propunerea premierului desemnat pentru funcția de ministru al Agriculturii, iar numele vehiculat în presă pentru portofoliul de la Finanțe este Anca Paliu Dragu, analist-economist în cadrul Comisiei Europene. 

Totodată, joi, în presă a apărut că Ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Ponta, Marius Nica, și-ar putea păstra portofoliul în Cabinetul pe care îl va forma premierul desemnat Dacian Cioloș. Mai mult, pentru Ministerul de Justiție, Dacian Cioloș ar urma să o numească pe Laura Ștefan, expertă anticorupție, iar în fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar putea veni Dan Dungaciu, șeful Institutului de Științe Politice, din cadrul Academiei Române.

Citește și: O economistă de la Comisia Europeană, propusă pentru Ministerul de Finanțe

Miniștrii cu experiență în instituțiile europene

Atât Anca Paliu Dragu, cât și Achim Irimescu au avut un parcurs profesional ascendent în instituțiile europene. 

Astfel, Anca Paliu Dragu este, în prezent, economistă în cadrul Directorarului general de economie și finanțe al Comisiei Europene, potrivit unor surse citate de Hotnews. Economista are 42 de ani și a mai lucrat în cadrul biroului local al Fondului Monetar Internațional (FMI) timp de 11 ani, dar și la Banca Națională a României (BNR).

Citește și: Surse: Achim Irimescu ar putea fi alegerea lui Cioloș pentru Ministerul Agriculturii

Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și este șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. De asemenea, Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014. Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care și-a dorit mai mult un tehnician pe acest post decât un membru de partid. El a coordonat cele două Agenții de Plăți care gestionau fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, și relația cu direcțiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.

Ce miniștri ar putea rămâne în Cabinetul Cioloș 

Sorin Cîmpeanu, Marius Nica și Bogdan Aurescu și-ar putea păstra funcțiile de conducere în Ministerul Educației, Fondurilor Europene, respectiv Ministerul de Externe. 

Dacă actuala structură va fi păstrată, Guvernul ar avea în componenţă şi un vicepremier. Postul i-ar putea reveni de asemenea lui Sorin Cîmpeanu, actualul premier interimar, conform surselor politice. 

Citește și: Surse: Marius Nica, Laura Ștefan și Dan Dungaciu ar putea face parte din Cabinetul Cioloș

Premierul desemnat Dacian Cioloș a scris, pe Facebook, că la sfârșitul săptămânii va prezenta componența Guvernului. De asemenea, el a subliniat că structura Guvernului nu va schimbată. 

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloș a fost desemnat, marți, de către președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier, Iohannis precizând că soluția agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepții, este cea a unui guvern de tehnocrați.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă