23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportCând votăm noua Constituţie?

Când votăm noua Constituţie?

Liderii USL vehiculează ideea amânării referendumului pentru noua Constituţie cu un an de zile, când cvorumul va fi de 30%. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va programa referendumul pentru Parlament unicameral în funcţie de decizia USL.

 Decizia Curţii Constituţionale prin care scăderea cvorumului la referendum de la 50% la 30% poate fi aplicată doar peste un an de zile a dat peste cap planurile liderilor USL.

Deocamdată, conducerea USL nu a stabilit o strategie pentru referendum, iar liderii alianţei au dat declaraţii contradictorii.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a fost primul care a comentat decizia CCR, sugerând că este posibilă amânarea referendumului.El a menţionat că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.

“S-ar putea merge pe formula, de exemplu, a căutării unui moment de maxim interes electoral, de pildă alegerile prezidenţiale de anul viitor, la care să facem şi referendumul pe Constituţie”, a spus Antonescu.

Declaraţiile lui Crin Antonescu sunt o reflectare dorinţei liderului liberal de a vedea adoptată noua Constituţie. Un eventual eşec al proiectulului ar putea fi folosit de PSD pentru a-i contesta candidatura la prezidenţiale din partea USL. Suprapunerea referendumului cu alegerile prezidenţiale lasă, însă, deschisă posibilitatea ca noul preşedinte să fie ales pe baza Constituţiei actuale, în care există o serie de atribuţii eliminate în viitoarea Lege fundamentală.

 

Cum arată amânarea în varianta Ponta

 În schimb, vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) a declarat că nu renunţă la ideea de a organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei în aceastã toamnă.

Vicepremierul nu a exclus posibilitatea ca referendumul să se facă în mai multe zile.

Soluţia invocată de Liviu Dragnea este cea folosită de PSD în 2003, când Guvernul condus de Adrian Năstase a programat referendumul pentru revizuirea Constituţiei pe parcursul a două zile şi a reuşit să depăşească pragul de 50%.

Existenţa unui prag de 50% în momentul referendumului ar lega soarta Constituţiei de prestaţia filialelor PSD, coordonate de Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte executiv al PSD.

În schimb, premierul Victor Ponta a părut că ar fi de acord cu varianta programării referendumului în 2014.

El a afirmat că judecătorii Curţii Constituţionale doar “au amânat cu un an” modificarea Constituţiei şi implicit regionalizarea României, precizând că o decizie privind amânarea modificării Constituţiei va fi luată în USL, dar adăugând că un an trece repede în politică.

“Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ar fi lăsat Curtea Constituţională, însemna că niciodată România nu se poate schimba. Aşa doar ne-au amânat cu un an de zile”, a spus Ponta.

Chiar dacă Victor Ponta invocă posibilitatea amânării, la fel ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul PSD are o nuanţă suplimentară. Dacă referendumul este organizat peste un an de zile, adică în vara lui 2014, candidaţii la prezidenţiale vor cunoaşte clar care sunt atribuţiile lor.

 Strategia lui Băsescu

În timp ce strategia USL este încă sub semnul întrebării, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu renunţă la organizarea, în paralel, a unui referendum pentru Parlament unicameral.

“Funcţie de decizia lor semnez şi eu decretul. Eu nu-l amân, eu îi urmăresc cu referendumul”, a spus preşedintele.

“Sunt convins că mult mai uşor trece referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor. Asta nu-i Constituţia României, ci ai unei găşti. E o gaşcă de politicieni care au hotărât să-şi facă o Constituţie pentru ei crezând că-s veşnici. Şi uită ce a păţit Adrian Năstase”, a comentat Băsescu.

Dintre variantele puse pe tapet de liderii USL, Traian Băsescu a criticat-o pe cea invocată de Crin Antonescu, privind cuplarea referendumului de revizuire cu primul tur al prezidenţialelor din 2014.

Şeful statului susţine că ar fi o strategie pentru ca viitorului preşedinte să nu i se reducă atribuţiile, aşa cum ar stipula o nouă Constituţie, întrucât aceasta nu ar intra în vigoare decât pentru următorul mandat prezidenţial. “Hai să fim serioşi!. Este clar că lucrurile nu mai sunt cum au fost la începutul dezbaterii. Implicaţiile sunt enorme. Să ai un preşedinte defrişat dar care să intre în mandat după actuala Constituţie. Şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă? Pentru dupĂ mandatul tău?”, s-a întrebat Băsescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...

Anumite categorii vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, în 2 tranşe. Ciolacu spune că atât își permite

Executivul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, inclusiv din primăriile cu până la 20.000 de locuitori. Majorările ar urma să se aplice chiar în lunile cu...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă