22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportBistrita-Nasaud: Un judet impartit intre PSD si PD-L

Bistrita-Nasaud: Un judet impartit intre PSD si PD-L

Primele alegeri cu vot uninominal aduc la startul campaniei electorale in judetul Bistrita-Nasaud opt formatiuni politice, cele mai reprezentative fiind Partidul Democrat-Liberal, Partidul Social-Democrat si Partidul National Liberal. Isi mai doresc sa ajunga in Camera Deputatilor si Senat formatiuni precum UDMR, dar si PRM si PNG, care dispun insa de fonduri extrem de mici pentru a avea vreun impact real in lupta electorala. Nici un independent nu s-a incumetat sa incerce sa candideze. Ecologistii bistriteni
s-au retras din cursa in ultim moment din cauza lipsei de fonduri, deoarece nu au avut de unde acoperi cei 2.500 de lei pe care trebuie sa-i plateasca fiecare candidat. Presedintele partidului, Alexandru Toniuc, a acuzat ca prevederile legii prin care se cer candidatilor bani pentru a in-tra in cursa sunt discriminatorii.

Locul unde se da cea mai stransa lupta electorala
Colegiul 3 – orasele Nasaud, Sangeorz Bai, comunele Dumitra, Feldru, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Ilva Mica, Maieru, Parva, Rebra, Rebrisoara, Rodna, Romuli, sant, Telciu.
In colegiul 3 pentru Camera Deputatilor pare ca se da cea mai dura batalie din judetul Bistrita-Nasaud. Rezultatele de la alegerile locale, extrem de stranse intre PSD si PD-L, prezenta in acest colegiu a influentului deputat PD-L Ioan Oltean, personaj politic controversat, in Parlament din 1992, a fostului prefect liberal Dorin Popescu si a doctorului Stan Iuga Nicolae (PSD si PC), cu o notorietate foarte buna in acest colegiu, indica o lupta electorala interesanta. Cu toate ca Dorin Popescu este un personaj cunoscut, lupta propriu-zisa se va da intre doctorul Stan Iuga, reprezentantul PSD si PC, si Ioan Oltean.

 

Stan Iuga Nicolae are avantajul de a fi lucrat 30 de ani la Spitalul din Nasaud, care deserveste intreaga Vale a Somesului, cunoaste foarte bine organizatiile PD-L din zona in care practic candideaza acum si are meritul de a fi sustinut functionarea Spitalului din Nasaud in ultimii ani. Dezavantajul lui Stan Iuga consta in aceea ca notorietatea sa de medic nu a fost inca transferata in totalitate asupra omului politic Stan Iuga, fiind totusi mai putin cunoscut decat Ioan Oltean, contracandidatul sau. Deputatul Ioan Oltean, presedintele PD-L Bistrita-Nasaud, este si astazi subiectul unui raport al Centrului pentru Jurnalism independent, al Asociatiei Pro Democratia, fiind considerat un candidat cu probleme de imagine.

 

Numele democratului este subiectul unui scandal de presa, fiind acuzat ca a facut trafic de influenta in favoarea unui firme din Satu Mare pentru a obtine energie ieftina, a fost unul dintre parlamentarii care si-au decontat chirii de la Camera Deputatilor, cu toate ca detine doua apartamente in Bucuresti, precum si cateva hectare de teren in jurul capitalei in Afumati, Tunari si Voluntari. A promis ca va returna banii de chirie, insa nu si-a respectat intru totul promisiunea. Lupta dintre cei doi este cu atat mai stransa cu cat cele doua partide au un numar sensibil egal de primari, diferenta urmand sa o faca prestatia efectiva a celor doi in campania electorala. La Senat candideaza in Colegiul 3 Sabin Iliesi (PD-L), Dan Prunea (PSD) si Valer Sanmihaian (PNL). Pesedistul Dan Prunea este presedintele organizatiei orasenesti Beclean din 1995 si a fost vreme de 11 ani director al Colegiului National "Petru Rares" Beclean.

 

La randul sau, Valer Sanmihaian este un cunoscut om de afaceri si presedintele Asociatiei Patronatului in Turism. Acestuia ii va fi extrem de greu sa lase afacerile pentru politica. In ceea ce il priveste pe Sabin Iliesi (PD-L), fost presedintele PNL Bistrita-Nasaud si fost secretar al prefecturii, acesta s-a ocupat in ultimii ani de afaceri si politica. Lupta pentru acest colegiu este una dura, fapt prefigurat inca de cand au fost aduse unele modificari asupra structurii colegiilor uninominale 3 si 4, doua comune, Lunca Ilvei si Ilva Mare, fiind trecute de la colegiul 4 la 3. Ambele comune transferate sunt conduse de primari apartinand formatiunii politice conduse de Oltean. Mai trebuie precizat ca actualul presedinte al Consiliului Judetean, Liviu Rusu (PD-L), vine din orasul Sangeorz Bai, aflat in centrul acestui colegiu si al carui primar a fost vreme de patru ani.

Ioan Oltean, PD-L: Trecut pe linie moarta in partid
Deputatul PD-L a fost o voce destul de ascultata in partid, insa trecut pe linie moarta in ultima perioada pentru unele pozitii considerate gresite si in afara formatiunii. Totul a inceput cand s-a opus fuziunii dintre PD si PLD, organizatia democrata din Bistrita refuzand integrarea liberalilor democrati, fugiti din PNL. Mai mult, Oltean nu a agreat varianta desemnarii drept candidat al partidului la functia de prim-ministru a lui Theodor Stolojan, agreand varianta nominalizarii premierului din partea partidului, dupa rezultatul alegerilor.

Stan Iuga, PSD: Medic cunoscut, politician anonim
Este cunoscut mai mult ca medic decat ca politician,  mai mult pentru activitatea profesionala decat cea publica. A lucrat timp de 30 de ani la Spitalul din Nasaud, unde vin toti cei cu probleme de sanatate din zona Vaii Somesului. Are notorietate de bun organizator, punand pe picioare spitalul in ultimii ani. A intrat de curand in politica si este lipsit de experienta. Insa cunoaste foarte bine oamenii si autoritatile locale din intreaga zona a Somesului.

Dorin Popescu, PNL: Bun politician, dar fara baza materiala
Fost prefect al liberalilor, totusi, se pare, sacrificat de partid. Acest colegiu este dominat de PSD si PD-L, mai toate primariile fiind castigate la alegerile locale de cele doua partide. A fost prefect liberal intre 1996-1999, fiind considerat primul prefect PNL dupa 1940 in acest judet. A ocupat si functia de deputat liberal intre 2000-2004, insa fara rezultate notabile, ramanand un parlamentar sters.

Notorietatea candidatilor
Candidati importanti in aceasta lupta electorala sunt actualii deputati Emil Radu Moldovan (PSD), care se bate in Colegiul 2 cu mai putin cunoscutii Ioan Denes (PNL) si Vasile Marc (PD-L). De asemenea, o confruntare interesanta se configureaza intre deputatul Ioan Turc (PNL) si  Ioan Nelu Botis (PD-L), fost viceprimar PSD. Deputatul Emil Radu Moldovan (PSD)a preluat sefia organizatiei judetene a social-democratilor la 39 de ani, dupa debarcarea lui Viorel Pupeza.  Este cunoscut  in mediul rural, in special datorita discursului sau populist. 

Deputatul Ioan Turc (PNL), perdant in cursa pentru Primaria Bistritei, pe care nici nu parea ca si-o doreste cu adevarat, a fost viceprimar al municipiului inainte sa ajunga in Parlament, unde l-a inlocuit pe deputatul Augustin Zegrean, numit judecator la Curtea Constitutionala. Dublu licentiat, la doar 39 de ani Ioan Turc si-a inceput cariera politica in interiorul PNL, formatiune cu ajutorul careia a ajuns consilier local.

Starea socio-economica a judetului Bistrita-Nasaud
In Bistrita-Nasaud s-a investit mult in ultimii ani si s-au demarat programe care vor schimba "fata" judetului in viitorul apropiat. Insa pana atunci politicienii insirati mai sus se bat sa reprezinte in Parlament un judet cu o infrastructura rutiera dezastruoasa, o agricultura la pamant si un consiliu judetean nefunctional, zdruncinat de convulsiile unor interminabile lupte politice. Sunt inregistrati circa 15.000 de agenti economici. In judet exista 261 agenti economici cu activitate de prelucrare a produselor agroalimentare, in domeniile moraritului si panificatiei, industrializarea laptelui si prelucrarea carnii. In cadrul Programului SAPARD, in anul 2007 au fost in implementare 81 de proiecte. Fondul forestier bogat, circa 200.000 ha de padure, se afla in proportie de 78% in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale.

Camera deputatilor
Colegiul 1: Ioan-Nelu Botis – PD-L; Vasile Moldovan – PSD; Ioan Turc – PNL; Szilágyi Zsolt – UDMR; Grigore Bosca – PRM.
Colegiul 2: Vasile Marc – PD-L; Radu Moldovan – PSD; Ioan Denefl – PNL; Székely Emese – UDMR;  Mircea Cupsa Kisseleff – PRM.
Colegiul 3: Ioan Oltean – PD-L; Iuga Nicolae – PSD
Dorin Popescu – PNL; Décsei Attila – UDMR; Gheorghe Criflan – PRM.
Colegiul 4: Ioan Andreica – PD-L; Constantin Parasca – PSD ; Ioan Tintean – PNL; Antal Attila – UDMR;
Ioan Aurel Rus – PRM.

SENAT
Colegiul 1: Ioan Sbarciu – PD-L; Doina Pana – PSD; Valer Bindea– PNL; Took Katalin – UDMR; Viorel Cotutiu – PRM.
Colegiul 2: Sabin Iliefli – PD-L; Danut Prunea – PSD;
Valer Simhaian – PNL; Kocsis András – UDMR;
Constantin Pamfiloiu – PRM.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă