16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBatalia pentru Cotroceni se da pe teme economice

Batalia pentru Cotroceni se da pe teme economice

» Presedintele Basescu a preluat fraiele televizate ale Palatului Victoria prevestind nori negri asupra economiei si criticand, fara deosebire, ministrii.

» Vizita duminicala la Guvern, spun analistii, transmite mesaje electorale clare, avand in vedere ca temele economice se anunta cele mai dificile in campania la prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu a participat ieri la sedinta de guvern unde s-a aprobat Programul "Prima Casa", reconfirmand oficial scenariul negru al economistilor: Romania intra in recesiune. Pentru cel de-al doilea trimestru consecutiv, se anunta scadere economica. Traian Basescu le-a cerut ministrilor sa nu mizeze pe campania electorala prezidentiala pentru acoperirea salariilor din imprumutul de la FMI si UE, ci sa se limiteze la banii existenti in buget. Basescu a incercat sa transmita un mesaj incurajator si mediului de afaceri, bulversat nu numai de criza, ci si de neclaritatile si lipsa de previzibilitate a politicilor guvernamentale. "Rugaminte majora la Ministerul de Finante, compensarea TVA. Nu e posibil ca ministerul sa aiba de dat 200 milioane lei firmei si sa o execute pentru 50 milioane lei pe care nu i-a platit", a descris el mecanismele blocajului financiar, declarand ferm ca "sistemul de compensare trebuie sa mearga foarte rapid".

 

Dar presedintele a resuscitat si alte teme din bagajul uzual al Cotrocenilor. Promotor al Pactului pentru Educatie, semnat festiv in 2008, presedintele a readus tema in discutie pentru un atac frontal contra ministrului PSD al Educatiei, Ecaterina Andronescu. Afirmand ca "despre papadie si salata copiii pot citi si pe Google", Basescu s-a aratat ingrijorat de faptul ca nu mai exista scoli pentru mecanici si tinichigii auto, "ci noi facem filosofi". El i-a cerut lui Andronescu sa tina cont de sugestiile Comisiei Prezidentiale pentru Invatamant. Intervenind si intr-o disputa mai recenta, presedintele Basescu i-a solicitat ministrului, "prieteneste", sa nu scoata educatia fizica din scoli.

Cine s-a suparat pe Traian Basescu?
Recomandarile duminicale pentru redresarea economica au fost aspru criticate atat de politicieni, altii decat PDL, cat si de reprezentanti ai sindicatelor. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca presedintele Basescu nu avea ce sa caute la Palatul Victoria, ca sa dea "indicatii pretioase" Guvernului. "El e autorul acestui Guvern, unicul responsabil al investirii acestui Guvern, iar acest Guvern se dovedeste incapabil sa ofere speranta romanilor. Practic, isi recunoaste infrangerea in lupta contra crizei, infrangere evidenta", a spus Orban. La randul sau, PSD transmite ca afirmatiile lui Traian Basescu trec "de la optimism necontrolat la pesimism acut" si creeaza panica in randul populatiei si neincredere pentru companii. Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, spune ca a fost vorba "de o conferinta de presa a presedintelui-jucator cu Guvern spectator".

 

O slabiciune a premierului Emil Boc, afirma si Liviu Dragnea (PSD). Cat despre sindicate, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca "vom plati foarte scump toate masurile aberate, marcate de interese politice, incepand cu imprumutul de la FMI, care nu va aduce nici un beneficiu Romaniei", contrazicandu-l astfel pe Traian Basescu, care laudase la sedinta de Guvern avantajele oferite de imprumutul FMI/UE.

De ce a venit presedintele la Guvern?
Politologul Cristian Parvulescu e de parere ca vizita presedintelui la guvern are o semnificatie electorala. "Presedintele Basescu se concentreaza pe problemele economice, dosarul cel mai dificil din campania electorala. La sedinta de guvern a atras atentia asupra activitatii ministrilor si, implicit, a facut o campanie in favoarea sa", a spus Parvulescu. Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, a afirmat ca presedintele a bifat o vizita politica la Guvern. "Cred ca incercat sa-si stabileasca anumite puncte de sprijin. Dincolo de mesaje, as dori sa atrag atentia asupra atmosferei. La o sedinta de Guvern nu e monolog. Am crezut ca este vorba de o discutie, insa am vazut ca nimeni nu a comentat nimic. Daca presedintele avea un mesaj, de ce nu a dat un comunicat oficial cu ce a dorit sa spuna? Consider ca Guvernul a stat in genunchi si nu este normal", a spus Moraru.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă