11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBăsescu şi justiţia, responsabili pentru neaderarea la Schengen

Băsescu şi justiţia, responsabili pentru neaderarea la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu şi-a asumat ieri responsabilitatea politică pentru întârzierea aderării României la Schengen. Şeful statului nu a ratat însă ocazia de a-i critica pe membrii CSM şi, indirect, pe unii miniştri.

Odată asumată „ratarea” termenului de acces în spaţiul Schengen, Traian Băsescu a subliniat că responsabilitatea trebuie împărţită şi „sub preşedinte”. Declaraţia a fost făcută cu prilejul participării la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii de prezentare a raportului de activitate pe 2010. „Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen, sunt şeful statului. În acelaşi timp, este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei, şi, sub preşedinte, fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are”, a declarat Băsescu.

Referindu-se la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, conexat cu dosarul tehnic pentru aderarea la Schengen, preşedintele a avertizat, din nou, că în viitorul raport pe justiţie ar putea fi sancţionat modul în care s-au desfăşurat alegerile la CSM. Prin urmare, şeful statului a cerut Consiliului să amâne alegerile pentru funcţiile de conducere până când se va pronunţa Curtea Constituţională cu privire la validarea membrilor CSM. „Având în vedere că hotărârea de validare a CSM este atacată la CCR, să amânaţi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui noului CSM până pe data de 20 ianuarie, după pronunţarea CCR”, a solicitat preşedintele Traian Băsescu. În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Doina Stanciu, a întrebat dacă există vreo prevedere legală pentru o amânare până pe 20 ianuarie. „La fel cum eu nu pot promulga o lege atâta timp cât nu se pronunţă CCR, nici dvs. nu puteţi călca în picioare CCR”, le-a transmis preşedintele membrilor CSM.

Şedinţa de constituire a CSM, în urma controversatelor alegeri desfăşurate în 2010, a fost convocată pe 7 ianuarie, când vor fi aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului. Curtea Constituţională decide însă de abia pe 19 ianuarie dacă dă sau nu câştig de cauză senatorilor PDL care au contestat validarea a 11 noi membri, pentru un mandat de şase ani, începând cu 2011. În sesizarea către CCR, semnatarii au invocat că procurorul Dan Chiujdea, judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu nu mai au dreptul la un nou mandat, în situaţia în care au fost aleşi şi în 2004, în condiţiile legii de atunci.

Miniştrii, luaţi şi ei în vizor

După avalanşa de critici şi ironii de la CSM, preşedintele Traian Băsescu a pus tunurile şi pe unii dintre membrii Cabinetului Boc. În primul rând, şeful statului a recomandat Guvernului să se „bată până în ultima clipă” pentru aderarea la spaţiul Schengen la termenul stabilit, aprilie-mai 2011, dar a atenţionat că nu poate fi pusă problema denunţării unilaterale a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aşa cum a avansat recent ministrul de Externe, Teodor Baconschi. În aceeaşi notă, preşedintele a arătat că România nu poate recurge nici la blocarea aderării Croaţiei la UE, nici la neratificarea derogării ca Germania să aibă 99 în loc de 96 de europarlamentari.

Ţintă prezidenţială a fost şi ministrul de Interne, Traian Igaş, căruia şeful statului i-a sugerat să-i demită pe cei care au propus spre decorare, în decembrie 2010, pe ofiţerii găsiţi vinovaţi de nereguli la angajările în Jandarmerie.

Şeful statului a mai cerut miniştrilor să fie atenţie la cum se desfăşoară licitaţiile publice pentru contractele finanţate din fonduri europene şi să nu cadă în „plasa” propunerii ex-ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu, legată de încheierea unor înţelegeri financiare cu China.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă