14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBăsescu: România a făcut tot ce a trebuit în 2010, proba e...

Băsescu: România a făcut tot ce a trebuit în 2010, proba e creditul ce trebuie luat pe 25 noiembrie

Şeful statului a declarat, joi, la TVR, că România va trebui să se împrumute pe piaţă, în jurul datei de 25 noiembrie, cu circa un miliard de euro, menţionând că dacă acest credit va fi pe trei ani, cu dobânzi mai mici de 5% şi suprasubscris, înseamnă că ţara noastră a redevenit credibilă, informează Mediafax.

“Relansarea economică temeinică este legată de investiţii. Investiţii directe ale statului, nu consum pe care să-l stimuleze statul”, a spus Traian Băsescu la TVR.

El a mai afirmat că nu va mai dura mult criza în ţara noastră. “România a făcut tot ce a trebuit în 2010. Sper să finalizeze tot ceea ce are de făcut şi să nu fim afectaţi de vârtejul acesta în care se intră ca urmare a datoriilor suverane foarte mari”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că proba va fi împrumutul de un miliard de euro pe care statul român trebuie să-l facă în jur de 23-25 noiembrie. “Este scadent, cam 1,2 miliarde, pe care i-am împrumutat acum un an din sistemul bancar. România să ştiţi, neavând bănci româneşti, este ca şi cum te-ai împrumuta la Londra. Dacă noi vom reuşi să luăm acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi sub cinci procente, înseamnă că România a redevenit credibilă”, a conchis Băsescu.

El a precizat că îşi doreşte ca acest credit să fie cu dobândă mai mică de 5%, pe trei ani şi “suprasubscris – să cerem un miliard şi să avem ofertă de un miliard şi jumătate”.

Preşedintele a apreciat că dacă nu ar fi fost decizia Curţii Constituţionale împotriva diminuării “temporare” a pensiilor, care a dus la creşterea TVA, România ar fi avut şanse să iasă mai repede din criză şi să nu se confrunte cu creşterea inflaţiei.

Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă