12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Nu am văzut implicarea OSCE în cazul şcolilor româneşti din Transnistria

Băsescu: Nu am văzut implicarea OSCE în cazul şcolilor româneşti din Transnistria

Preşedintele Băsescu a acuzat, miercuri, la întâlnirea anuală cu diplomaţii, lipsa de reacţie la nivel european faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova,. Şeful statului a precizat că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă Moldova din drumul spre UE.

Discursul integral al preşedintelui Traian Băsescu, în documentul ataşat

”România susţine independenţa şi suvernaitatea Rebublicii Moldova. De asemena, susţinem integrarea R. Moldova în UE. Vorbim toţi de suveranitate şi independenţă dar nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a spus şeful statului.

”Vorbim toţi de suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a acuzat Traian Băsescu, menţionând că aceste precizări nu sunt în discursul său pentru reuniunea cu diplomaţii străini, dar că nu poate să nu fie sincer”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: Nu am văzut implicarea OSCE în cazul şcolilor româneşti din Transnistria

”Toţi susţinem declarativ, suverantitatea Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2, ca şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria”, a declarat  Băsescu.

România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova.

Susţinem în continuare că R. Moldova trebuie să beneficieze de sprijin din partea UE.  

România a afirmat întotdeauna identitatea română a majorităţii populaţiei din R. Moldova. Astfel salutăm consacrarea fără dubiu a limbii române ca limbă de stat în R. Moldova. Vom susţine neabătut cultura, învăţământul şi identitatea romînească a statului vecin.

Viza Waiver

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că accederea cât mai rapidă în programul Visa Waiver rămâne un obiectiv cheie în interacţiunea cu partea americană, reflectând atât statutul României de partener strategic, cât şi de stat membru UE.

“Pentru prima dată în ultimii ani, există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, în viitorul apropiat. Anul trecut, rata de recurs a cunoscut cea mai puternică scădere, de la 17% la 11,2%, condiţionat desigur de adoptarea de către Congresul Statelor Unite a legislaţiei care modifică criteriile de acces, în programul Visa Waiver”.

“România susţine Parteneriatul Strategic Transatlantic pentru comerţ şi investiţii, dintre SUA şi Uniunea Europeană”, a mai spus şeful statului, apreciind că acesta este un proiect de primă importanţă pentru relansarea creşterii economice substanţiale pe ambele maluri ale Atlanticului.

România sprijină menţinerea păcii în Orientul Mijlociu.

Totodată  Traian Băsescu a mai spus că România susţine eforturile SUA de a menţine pacea în Orientul Mijlociu, mai ales că pe teritoriul Israelului sunt peste o jumătate de vorbitori de limba română.

Extinderea politicii UE în Balcanii de vest  dar cu o menţinere neutră a UE faţă de Kosovo.

”Consider că cetăţenii statelor vecine să se bucure de toate drepturile aferente minorităţilor naţionale”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, şeful statului a mai vorbit despre susţinerea îmbunătăţirii mediilor diplomatice în spaţiul estic dar şi despre susţinerea Ucrainei, despre care spune că are o importanţă strategică.

”Un rol important trebuie acordat întăririi parteneriatului NATO cu UE. România va contribui la efortul pentru stabilitatea Afganistanului”, a mai spus Băsescu.

”În domeniul securităţii, România îşi menţine poziţia privind parteneriatele strategice pe toate domeniile. Guvernul trebuie să întărească acesre relaţii şi să aibă în vedere absorbţia de tehnologie înaltă”.

”România doreşte creşterea investiţiilor americane. România trebuie să-şi menţină angajamentul pentru întărirea statului de drept. Voi sancţiona drastic orice derapaj. Pentru prima dată, în ultimii ani, există un optimism privind eliminarea obligativităţii vizei pentru cetăţenii români. România susţine fără rezerve negocierile pentru investiţii între SUA şi UE”.

Despre zona Euro

“România nu este încă membră a zonei Euro şi va mai dura câţiva ani până să adoptăm moneda unică. Aceasta nu înseamnă că aderarea la Euro nu se află pe agenda de priorităţi ale României. Banca Naţională arăta într-o evaluare recentă că progresele pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă sunt semnificative, astfel încât doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht”, a spus şeful statului.

“Dacă aderarea la zona Euro este plasată în perspectivă temporală medie, dată fiind importanţa asigurării convergenţei reale, participarea de la bun început la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern şi se va operaţionaliza pe termen scurt”, a menţionat Traian Băsescu.

Politicile xenofobe pot afecta unitate UE

”Perioada post-criză nu este cea mai fastă pentru Europa. 2014 va fi un an al alegerilor. Nivelurile record ale şomajului din diferitele state UE s-a transformat într-o frustrare a populaţiei. Politicile xenofobe pot afecta serios unitatea UE”.

”Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naţionalism, ceea ce poate fi îngrijorător pentru UE”.

”Formaţiunile populiste au avut câştiguri”.

”Ne dorim extinderea ariilor de politici comunitare. Accesul în spaţiun Schengen este unelement puternic de integrare al României în UE”.

”Este timpul să punem capăt limitărilor. Sunt campanii împotriva romînilor şi bulgarilor”.

„Suntem în mod particular îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii„.

2014 este un an extrem de important. România va încerca să-şi ajute partenerii

”Am intrat în anul 2014. Este un an extrem de important pentru UE, România şi de importanţă strategică şi securitatea lumii. Este un an al tranziţiei şi schimbării. Ne-am obişnuit cu incertitudinile şi gradul de turbulenţă al lumii. România îşi păstrează poziţiile în politia externă şi securitate. Ne menţinem pe direcţia consolidării parteneriatului strategice cu SUA, a Alianţei Nord Atlantice în regiune.

Citeşte şi: Băsescu: Nuland a venit ca emisar al guvernului SUA, să transmită un mesaj despre statul de drept. Suntem pe marginea prăpastiei, dacă vom continua aşa ne aşteaptă o lungă perioadă de izolare

România trebuie să nu permită nimănui să pună sub semnul întrebării ataşamentul faţă de lumea în care am intrat acum 25 de ani.

România va încerca să-şi ajute partenerii.

Ţara noastră îşi păstrează poziţiile în politica externă şi de securitate, respectând triada de elemente ce garantează stabilitate, democraţie şi nivel redus de risc pentru cetăţenii săi.

“România îşi păstrează poziţiile sale în politica externă şi de securitate, respectând triada de elemente ce garantează stabilitatea, democraţia şi nivelul redus de risc pentru cetăţenii României. Ne menţinem pe direcţia consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, a rolului şi impactului NATO în regiune şi a consolidării continuării şi aprofundării integrării în UE”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă