13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportBăsescu, între realizări și „oamenii cu care a dat-o în bară“

Băsescu, între realizări și „oamenii cu care a dat-o în bară“

 

După 10 ani petrecuți la Palatul Cotroceni, fostul șef al statului a punctat temele pe care le consideră vitale – securitatea României, relația cu UE și statul de drept. În conferința de presă finală, Băsescu a făcut loc și regretelor, menționând că a făcut o serie de greșeli la numirile în funcții.

România este o ţară sigură din punct de vedere al securităţii, îndeplineşte criteriile de convergenţă pentru a adera la zona euro, iar justiţia este independentă, eliberată de orice presiune a politicului, acestea ar fi principalele reușite ale celor două mandate ca președinte, în viziunea lui Traian Băsescu.

„Într-o lume în care Europa şi NATO sunt organizaţii formate din state care sunt ţinte pentru terorişti, România este o ţară sigură. Dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, la agresivitatea vecinului nostru de la Răsărit, a domnului Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectate la Moscova”, a spus Băsescu. El a ținut să sublinieze că parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate în timpul mandatului său, chiar dacă discuția pe marginea acestuia a început în mandatul lui Ion Iliescu.

Dacă în plan militar președintele a pus accent pe consolidarea relației cu NATO, în plan economic singura „opțiune viabilă” este cea a relației cu UE. „Aşa cum pentru securitate nu avem alternativă la NATO, tot aşa pentru creşterea nivelului de trai al românilor nu avem alternativă la UE”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a arătat că a primit o Românie care terminase negocierile de aderare la UE şi avea o lungă listă de probleme care condiţionau aderarea şi care trebuiau rezolvate în intervalul 2004-2007. ”A fost marele efort cu steguleţele, vă amintiţi, pe Mediu, Transport, inclusiv Agricultură, alimentaţie publică. A fost un efort intern şi diplomatic”, a mai arătat preşedintele.

Războiul pe Justiție

Băsescu a recunoscut că a avut numeroase dispute cu restul clasei politice, dar a adăugat că „zona de conflict cea mai puternică”,care a avut ca răspuns „umilirea sa” prin două suspendări în Parlament, a fost cea referitoare la Justiţie. „Progresele care s-au făcut s-au făcut pentru faptul că procurorii și judecătorii au simțit că sunt liberi, au simțit că nu au o presiune pe ei pentru a adopta o soluție sau alta, au simțit că oamenii politici nu mai sunt intangibili. Nu numai că au simțit, sunt convinși că nu li se poate întâmpla nimic”, a susținut Băsescu.

El și-a afirmat satisfacția pentru faptul că, în prezent, atât PSD, cât și PNL au în discurs statul de drept și independența justiției, deși l-au suspendat de două ori tocmai pentru acest tip de mesaje. ”Le mai trebuie timp să internalizeze mesajul”, a afirmat Băsescu. De asemenea, el precizat că discursul liderilor PNL a început cu luna aprilie, iar după alegerile prezidențiale a fost preluat și de liderii PSD, amuzându-se de acest lucru. ”Iată satisfacția mea după 10 ani de mandat, să auzi pesediști bătrâni vorbind de stat de drept, cei care stabileau la ședința de partid «când îi deschidem dosar»”, a mai comentat Băsescu.

Eșecuri la numiri în funcții

El a afirmat că nu are nicio părere de rău că pleacă de la Cotroceni, întrucât are sentimentul că a făcut tot ce a putut pentru ca România să se modernizeze,chiar dacă nu a fost „un preşedinte genial”, subliniind totodată că poate alte tactici decât confruntarea ar fi fost mai bune. “Aşa este, sunt de 10 ani aici, dar sunt puţine lucruri pe care le poţi face, dacă nu ai un guvern partener. Iar mie mi-a dat Dumnezeu Guvernul Tăriceanu în 2004-2008, cu care am avut o perioadă de miere aşa de vreun an, mi-a dat Guvernul Ponta aproape trei ani şi am mai rămas la mijloc cu Boc, în perioada în care, pe bună dreptate, presa semnala faptul că se face abuz de asumări de răspundere”, a spus el.

La capitolul nereușite, Traian Băsescu a trecut modul în care i-a selectat pe unii dintre cei pe care i-a numit în funcții. Întrebat dacă la capitolul eşecuri intră şi semnarea decretului de numire a Alinei Bica în fruntea DIICOT, Traian Băsescu a spus: „Eşecuri cu oameni, cred că pot face o carte. Intră (Alina Bica – n.r.) la lunga listă de oameni cu care am dat-o în bară. Ce să fac?”. Şeful statului a precizat că este „foarte greu să ai inspiraţie” când numeşti magistraţi sau miniştri.

Fostul șef al statului a mărturisit că unul dintre momentele cele mai dificile ale mandatelor sale a fost arestarea fratelui său, şi a adăugat că ”Justiţia va demonstra că nu a luat bani”.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă