25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu: Dacă statele membre UE vor rămâne dispersate vor avea toţi de...

Băsescu: Dacă statele membre UE vor rămâne dispersate vor avea toţi de pierdut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o dezbatere cu mediul de afaceri că Uniunii Europene îi trebuie “mai multă integrare” care să o facă competitivă şi cu economiile Chinei, Indiei şi Braziliei, apreciind că dacă statele membre UE vor rămâne dispersate vor avea toţi de pierdut, scrie Mediafax.

“Eu nu cred că Uniunea Europeană poate fi, pe termen lung, dacă se menţine aşa cum este acum, un competitor de primă mărime în lumea globalizată. Uniunii îi trebuie mai multă integrare şi îi trebuie politici generale care să o facă competitivă şi cu economia Chinei, şi cu economia Indiei şi cu economia Braziliei”, a spus preşedintele Băsescu la o dezbatere cu mediul de afaceri.

El s-a declarat convins că dacă Uniunea Europeană nu va ajunge la o integrare economică, fiscală şi monetară puternică “nu va fi capabilă să facă faţă competiţiei într-o lume globalizată şi, rând pe rând, statele UE vor fi plătitoarele efectelor globalizării”.

“Azi e Grecia, mâine, Spania, poimâine, Portugalia, răspoimâine România. Vine şi rândul Franţei şi al Germaniei. Opinia mea este că UE are o singură şansă: o economie integrată puternic, ceea ce înseamnă să convenim şi limite politice în care Uniunea îşi desfăşoară activitatea în mod unitar. Numai în felul acesta UE ar putea să se afle la pupitrul de comandă al procesului economic într-o globalizare tot mai profundă”, a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că dacă statele membre UE vor rămâne dispersate “vor pierde toţi”.

“Dacă vom rămâne dispersaţi, fără să avem politici economice unitare, care să aibă în vedere creşterea competitivităţii şi rămânerea noastră pe puntea de comandă a procesului de globalizare, vom pierde toţi. E adevărat, pierdem pe rând, dar pierdem toţi”, a spus Băsescu.

Cele mai citite

Mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române către Patriarhul Ierusalimului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Daniel, a transmis duminică un mesaj de solidaritate și îngrijorare către Patriarhul Ierusalimului, în contextul escaladării conflictului militar...

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat, vineri, 12 aprilie, la 15 ani de închisoare, în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției care...

Un nou gol pentru George Pușcaș în Serie B

Internaționalul român George Puşcaş a marcat un nou gol pentru Bari, care a fost învinsă cu scorul de 2-1, în deplasare, de Como, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă