27.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSportBasescu cere Parlamentului sa respinga modificarea Legii 112

Basescu cere Parlamentului sa respinga modificarea Legii 112

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor a respins Ordonanta de Urgenta nr. 209/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii. Ordonanta a fost respinsa de plenul Senatului la finele lunii martie 2006 si a ajuns la Camera Deputatilor cu recomandarea de respingere.
Guvernul Tariceanu a promovat acest act normativ pentru urgentarea restituirii proprietatilor si, in acest fel, pentru ca Romania sa-si respecte angajamentele privind aderarea la UE prin finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist. Pe scurt, Romania, pe langa reparatia pe care trebuie sa o faca proprietarilor de drept, trebuie sa adopte masurile menite sa respecte si sa garanteze proprietatea si sa asigure, juridic, stabilitatea si siguranta relatiilor de proprietate.
Daca si la Camera Deputatilor Ordonanta de Urgenta 209/2005 va fi respinsa si daca aceasta nedreptate „se va cupla” cu propunerea legislativa a deputatului PC Petru Calian, prin care se acorda posibilitatea chiriasilor de a cumpara locuintele nationalizate, atunci chiar ca putem spune ca dreptul de proprietate in Romania este calcat in picioare. Potrivit propunerii lui Calian, adoptata de Camera Deputatilor, chiriasii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora pot opta pentru cumpararea acestor apartamente.
Propunerea legislativa a deputatului PC Petru Calian a fost respinsa de plenul Senatului, dar adoptata de plenul Camerei Deputatilor. Beneficiarii, nume sonore, pot fi gasiti printre nomenclaturistii comunisti si postdecembristi. Daca la nedreptatea care este pe cale a fi facuta proprietarilor de drept prin respingerea Ordonantei de Urgenta 209/ 2005 mai adaugam modificarile la Legea 112 cerute de Petru Calian, de a vinde mai repede de zece ani proprietatile, putem spune, fara sa gresim, ca proprietarii nu vor intra in posesia bunurilor lor. Propunerea legislativa a lui Petru Calian a fost trimisa la Cotroceni pentru promulgare, insa presedintele a refuzat sa o promulge. Astfel seful statului a „inapoiat” Legea Parlamentului pentru reexaminare, cerand in acelasi timp respingerea actului normativ. Seful statului spune ca „prevederea expresa din noua lege, a posibilitatii chiriasului de a cumpara si terenul aferent apartamentului in care locuieste, este vag exprimata” si avertizeaza ca „legea poate produce unele confuzii in practica deoarece este posibil sa existe situatii in care sa se formuleze actiuni in revendicare numai cu privire la terenuri, iar instantele sa pronunte solutii care sa complice si mai mult lucrurile”. In plus, Basescu este de parere ca eliminarea interdictiei de a instraina imobilele cumparate de fostii chiriasi pe o perioada de 10 ani este inoportuna. „Instituirea acestui termen nu inseamna scoaterea bunului din circuitul civil. Aceasta restrictie s-a facut cu privire la bun, si nu cu privire la persoana, motiv pentru care transmiterea acestor bunuri nu este ingradita excesiv, bunurile putand face obiectul unei mosteniri”, spune presedintele. Legea cu pricina a fost respinsa de Senat in octombrie 2005 si adoptata de Camera Deputatilor in mai 2006.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă