11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Cel mai important palier pe care-l vizează angajamentele cu FMI este...

Băsescu: Cel mai important palier pe care-l vizează angajamentele cu FMI este consolidarea fiscală

Preşedintele Traian Băsescu susţine că cel mai important palier vizat de angajamentele pe care România le va avea în contextul noului acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este reprezentat de consolidarea fiscală, punctând, în context, că discuţia pe care a avut-o joi la Banca Naţională pe acest subiect a reprezentat, în fapt, “un mod de lucru”, informează Agerpres.

“Noi vom propune în mod categoric Fondului ca angajamentele noastre să vizeze trei paliere fundamentale. Primul şi cel mai important: consolidarea fiscală a României, şi avem motive să constatăm progresul. S-a redus mult deficitul de cont curent, am reuşit să stabilizăm deficitul bugetar, deci consolidarea fiscală este un element esenţial”, a declarat şeful statului, joi seară, la postul public de televiziune TVR1.

El a punctat că un alt aspect important care vizează angajamentele României cu FMI este legat de continuarea reformelor structurale şi de modernizarea statului, prioritară fiind o intervenţie în ceea ce priveşte Codul Muncii.
Şeful statului a reiterat şi faptul că într-un termen de doi-trei ani ar trebui să existe un număr de 900.000 de salariaţi plătiţi din bugetul de stat şi că trebuie continuat procesul de reducere a excedentului de salariaţi la unele instituţii ale statului.

Preşedintele Traian Băsescu a evidenţiat faptul că întâlnirea de joi de la BNR cu guvernatorul Mugur Isărescu, premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a reprezentat, în esenţă, un mod de lucru.
“Întâlnirea a fost tratată aşa, ca un eveniment, când de fapt este un mod de lucru. Prin rotaţie, organizăm aceste întruniri, la Cotroceni, la Palatul Victoria sau la BNR, ori de câte ori se apropie evenimente care implică decizii, iar acum se apropie un eveniment important – noul acord cu FMI. (…) Obiectivul principal este să ne stabilim poziţia comună şi unitară a tuturor instituţiilor statului în vederea negocierii acordului de precauţie pe care dorim să-l realizăm cu FMI, BM, UE”, a spus Băsescu.
Autorităţile române au stabilit parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a informat un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Joi, la sediul BNR, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire de lucru cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, şi cu membri ai conducerii executive a BNR, la care au participat şi primul-ministru Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

“În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, precizează comunicatul BNR.

Potrivit băncii centrale, în acest context a fost evidenţiat faptul că pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu Uniunea Europeană.

Cu o zi în urmă, preşedintele Traian Băsescu afirma că susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală. Pilonii pe care ar trebui să se bazeze noul acord cu FMI sunt consolidarea fiscală, simplificarea sistemului fiscal, utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeană şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă, a declarat miercuri şeful statului.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă