11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBăsescu cataloghează drept "penibile" o serie de argumente anti-România în problema Schengen

Băsescu cataloghează drept “penibile” o serie de argumente anti-România în problema Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a enumerat joi, la TVR, câteva argumente invocate în special de partea franceză, dar şi de cea germană pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen, în acest context calificând drept “penibile” anumite “erori”, informează NewsIn.

“Am văzut o adevărată campanie, a fost întâi a unui fost ministru al Integrării Europene (secretar de stat pentru afaceri europene – n.r.), a domnului Lellouche, pe problema romilor, iar în ultima vreme constatăm o campanie a noului ministru pentru Integrare Europeană din Guvernul Franţei, care nici mai mult nici mai puţin s-a dus în faţa Parlamentului Franţei afirmând că România nu trebuie să intre pentru că nu are tratat de frontieră cu Republica Moldova. Ei, asta arată… judecaţi dvs ce. Dar Tratatul nostru de frontieră, pentru frontiera de est a fost semnat în 1947 la Paris. Deci discutăm de un ministru francez care nu ştia că tocmai acolo unde vorbea el se semnase Tratatul care definea frontiera României cu fosta Uniune Sovietică, care a fost recunoscută de noi ca frontiera Republicii Moldova”, a spus el.

Şeful statului s-a referit la faptul că secretarul de stat francez Laurent Wauquiez a reluat pe 8 decembrie 2010, în faţa deputaţilor francezi, argumentul că România nu ar fi capabilă să controleze bine graniţa estică a UE, dacă ar adera la Schengen, pentru că nu recunoaşte graniţa cu R. Moldova şi acordă paşapoarte pentru cetăţenii moldoveni.

În continuare, Traian Băsescu s-a referit şi la alte aspecte legate de argumentele pentru respingerea aderării României în Schengen.”Sau în scrisoare (scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german – n.r.), o altă eroare penibilă, zic eu, la acest nivel, şi care arată o oarecare reacţie… În scrisoarea celor doi miniştri se spune şi că există riscul, datorită corupţiei din România, de acces la datele secrete din sistemul informatic Schengen a unor oameni corupţi sau nu ştiu a cui, a teroriştilor… Ei trebuie să ştie că România e cuplată la sistemul informatic al spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Aceste informaţii le accesează în momentul de faţă orice poliţist din România. În aceste condiţii, ceea ce ni se întâmplă e că nu ridicăm grănicerii şi vameşii de la frontiera cu Ungaria”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a asigurat că are obligaţia să se “bată” pentru aderarea României la Schengen. “Am văzut că n-a plăcut termenul ăsta unora. A te bate la nivelul şefilor de stat înseamnă a susţine cauza ţării tale. Voi continua să mă bat până în ultima clipă, chiar dacă este clar că orice veto blochează accesul României”, a spus şeful statului.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă