13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Bătălia împotriva evaziunii fiscale rămâne o prioritate

Băsescu: Bătălia împotriva evaziunii fiscale rămâne o prioritate

Prezent la bilanţul activităţii pe anul 2010 al Ministerului Public, preşedintele Traian Băsescu a sfătuit toate instituţiile publice să îşi concentreze eforturile pentru eliminarea evaziunii fiscale, deoarece aceasta este o prioritate.

“Bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat, fără menajamente deoarece nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât evaziunea”, spune Băsescu adăugând că “peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate de a fi evazionate”

Potrivit preşedintelui, orice ban furat statului este un atac la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor “şi, de ce nu, la morală”.

Băsescu a declarat că este important ca vinovaţii de evaziune fiscală să fie închişi, dar de asemenea trebuie să fie recuperate toate prejudiciile. În acest sens, preşedintele sugerează ca în anumite dosare de mare corupţie, să existe posibilitatea ca, prin lege, bunurile persoanei anchetate să fie sechestrate încă de la începutul urmării penale, pentru ca statul să-şi recupereze banii.

“Este extrem de important ca cei care încalcă legea să ajungă acolo unde le este locul, să fie condamnaţi, să ajungă în închisoare, dar de egală importanţă este recuperearea banilor. Fără asta, victoria instituţiilor statului nu va fi completă niciodată, iar aici va trebui să gândim dacă nu cumva în anumite dosare, prin lege, putem stabili sechestrarea bunurilor încă de la începutul urmării penale”, a spus Băsescu, la bilanţul Ministerului Public.

În opinia preşedintelui, cel mai mare câştig al anului 2010 este colaborarea între instituţiile publice. De asemenea, el a precizat că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă, el precizând că atunci când o instituţie merge prost nu o desfiinţezi, ci o faci să funcţioneze.

Traian Băsescu a susţinut că nu priveşte bilanţul Ministerului Public ca un “triumf”, ci doar ca începutul funcţionării eficiente a instituţiilor, adăugând încă că 2010 este anul cu cele mai bune rezultate din mandatele sale.

Preşedintele a transmis că mesajul său către instituţiile publice este: “Aplicaţi legea indiferent de cine este vorba”.

Băsescu a mai spus că pentru 2011 rămân trei mari priorităţi: lupta împotriva corupţiei, evaziunea fiscală şi grupurile locale de crimă organizată. “Este o luptă pe care statutul român trebuie s-o câştige, iar dvs sunteţi cei care în mod decisiv pot înclina balanţa. (…) Semnele anului 2010 arată că îi puteţi înfrânge”, a conchis Băsescu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă