16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportBaronii şi primarii USL: „Scăpaţi-ne de ANI!“

Baronii şi primarii USL: „Scăpaţi-ne de ANI!“

Colegii din administraţia locală le cer parlamentarilor puterii să elimine unele incompatibilităţi, în condiţiile în care peste 650 de primari au probleme din cauza investigaţiilor ANI.

Optzeci de senatori PSD, PNL şi PC au fost, în ultimele trei zile, în vizită de documentare în judeţul Constanţa, la invitaţia şefului CJ, Nicuşor Constantinescu, şi a primarului Radu Mazăre.

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primăriţa comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, le-a bătut obrazul senatorilor prezenţi la Neptun că nu au modificat Legea ANI şi a Admi-nistraţiei Publice Locale, pentru a se rezolva problema incom-patibilităţii primarilor care fac parte din AGA şi CA.

„Oameni buni, nu este un moft. S-a declanşat o stare conflictuală în cazul primarilor aflaţi în AGA la SC RAJA SA şi, ca atare, solicităm modificarea de urgenţă a legii, căci în momentul de faţă toţi cei 33 de primari din judeţul Constanţa sunt incompatibili”, a explicat primăriţa.

„Prezenţa primarilor în AGA a fost necesară. Cum ar fi fost să delegãm în AGA femeia de serviciu sau un căruţaş de la primărie?“, a spus Gâju.

Ea a atras atenţia că problema nu se opreşte la graniţele jude-ţului de la malul mării: „Există 651 de primari din toată ţara care sunt în aceeaşi situaţie. Credeţi că noi avem bani de avocaţi şi timp de pierdut prin instanţe?“.

Promisiuni de la centru

Nemulţumiţii au găsit înţele-gere la ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a susţinut că lămurirea situaţiei ar fi dorită inclusiv de Comisia Europeană.

El a relatat faptul că preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu, a câştigat un proces cu ANI, după ce fusese acuzat că este în conflict de interese. “Eu vă promit că săptămâna asta voi discuta cu preşedintele ANI, pentru a avea o abordare unitară, ţinând cont de verdictul instanţei pe această speţă“, a fost oferta lui Teodorovici.

O speranţă au primit incompatibilii şi din partea vicepreşe-dintelui Senatului, Nicolae Moga (PSD). Acesta a relatat că a fost de faţă la şedinţa conducerii PSD când premierul Victor Ponta i-a dat temă ministrului Justiţiei să vină cu propuneri de modificare a Legii ANI. „Nu se poate să existe incompatibilitate între o funcţie publică şi o altă funcţie deţinută tot într-o instituţie publică“, a comentat şi senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea. Recent, şi vicepremierul Liviu Dragnea a dat asigurări că a fostr declanşată procedura de modificare a Legii incompatibilităţii.

Parlamentarii PSD susţin că, la Neptun, şi-ar fi plătit cazarea şi micul dejun din propriile buzunare.

Cina a fost asigurată însă de primarul oraşului Mangalia şi de către deputatul PNL Mihai Lupu. A doua zi, de cheltuieli
s-a ocupat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, demnitarii mergând la herghelia şi hipodromul din Mangalia. După această vizită, Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, i-a invitat pe toţi la ferma din Viişoara, unde le-a oferit o masă.

Concluziile vizitei au fost trase de şeful senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

„Este pentru prima oarã, de la alipirea Dobrogei la România, în 1878, când vin aici, în Dobrogea, atât de mulţi senatori. Este o deplasare politică, istorică, în Dobrogea“, a declarat Puiu Haşotti.

„Colegii mei senatori au înţeles că astfel de întâlniri şi de deplasări în teritoriu trebuie să facă esenţa muncii lor, căci altfel pierd legătura cu ţara, cu electoratul, cu viaţa reală“, a conchis şi Nicolae Moga.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

UTA, campioana play-out-ului! Arădenii au învins-o pe FCU Craiova

UTA Arad a învins-o pe FCU Craiova cu scorul de 3-1, pe teren propriu, și va termina play-out-ul Ligii 1 pe prima poziție, indiferent...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă