26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportAusteritatea- rea când era Boc, bună când e Ponta

Austeritatea- rea când era Boc, bună când e Ponta

Pe când la Palatul Victoria se afla ca premier Emil Boc, reprezentanţii USL criticau cu vehemenţă orice măsură de austeritate luată, spunând că nu se justifică în mod real şi promiţând că vor remedia situaţia imediat ce vor ajunge la putere. Ei bine, la mai bine de un an de la instalarea la guvernare, social-liberalii şi-au revizuit categoric atitudinea, menţinând în continuare unele dintre măsurile mult hulite. Este vorba, concret, de interdicţia de a fi acordate bugetarilor tichete de masă, tichete cadou şi de vacanţă, interdicţie prelungită acum şi pentru anul 2014. Excepţie de la regulă fac instituţiile care se finanţează integral din venituri proprii. Prelungirea interdicţiei a fost stabilită prin ordonanţă adoptată în şedinţa de Guvern de marţi, fără ca vreun oficial să se sinchisească să ofere explicaţii. De altfel, în afara unui comunicat sec emis de Biroul de Presă al Guvernului, cum că ordonanţa a fost aprobată, nu a fost oferită nici un fel de informaţie presei. Iar la începutul şedinţei de Guvern, în acea parte la care presa are acces, premierul Victor Ponta nu a suflat nici un cuvânt despre tichete, preferând să reia partitura minciunilor pe care le-ar spune cei care-i critică activitatea (cu trimitere evidentă la preşedintele Traian Băsescu).

La sfârşitul anului trecut, când a decis pentru prima dată extinderea interdicţiei acordării tichetelor pentru anul 2013, reprezentanţii Guvernului lăsau a se înţelege că situaţia ar putea fi remediată după adoptarea bugetului de stat, când urma să se ştie mai exact de ce fonduri vor dispune instituţiile statului. Evident că subiectul a fost apoi trecut sub tăcere. Merită însă menţionat că prin 2008, când la şefia Ministerului Muncii se afla tot Mariana Câmpeanu, se punea problema desfiinţării tichetelor de masă, pe motiv de „exces de bonificaţii“.

Surprize pentru viitorii concediaţi

Tot fără a fi oferite detalii, cu atât mai puţin să fie prezentate măsurile înainte de adoptare, Guvernul Ponta a modificat regulile şi în ceea ce-i priveşte pe viitorii concediaţi de la stat. Este vorba, pe de o parte, de funcţionarii publici cărora le încetează raporturile de serviciu din motive neimputabile lor, care nu vor mai primi loc de muncă într-o altă instituţie publică decât cu aprobarea specială a şefului acelei instituţii. Până acum, redistribuirea acestora se făcea ţinând cont doar de posturile vacante existente. De acum înainte, şeful instituţiei va fi cel care va decide, pronunţându-se asupra „nevoilor reale“ ale structurii din subordinea sa. Dacă verbal nu a oferit nimeni explicaţii, într-un document obţinut de Mediafax se arată ca justificare că forma legii aflată în vigoare până acum „a generat o încărcare inutilă, nejustificată a structurilor de personal“ din instituţiile şi autorităţile publice.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi Guvernul Ponta a adus modificări prevederilor referitoare la acordarea venitului de completare, stabilit prin OUG 36/2013, ca măsură de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective. Ce modificări? Vom afla exact cu toţii când ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial, în condiţiile în care în comunicatul Biroului de Presă al Guvernului apare doar informaţia că a fost modificat cadrul legislativ.

Venitul de completare a fost gândit ca diferenţă între indemnizaţia de şomaj primită şi media salariilor pe ultimele trei luni de dinaintea concedierii şi el ar trebui acordat pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 24 de luni în funcţie de vechimea persoanei disponibilizate. De când au adoptat însă legislaţia referitoare la venitul de completare şi la plăţile compensatorii pentru bugetarii disponibilizaţi, guvernanţii s-au cam răzgândit, sub presiunea sumelor uriaşe pe care ar trebui să le scoată din bugetul de stat pentru disponibilizările preconizate pe perioada 2013-2018. Recent, Ministerul de Finanţe a pus problema ca aceste măsuri reparatorii să fie acordate doar dacă dintr-o companie de stat sunt concediaţi mai mult de 1.000 de angajaţi.

Tot ca urmare a modificărilor adoptate marţi, persoanele fizice care deţin vehicule şi motoare cu capacitate de peste 100 cai putere destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement au fost introduse în categoria plătitorilor de accize.

Ajutoarele la încălzire majorate

Dacă în privinţa ordonanţelor „de tăiere“ adoptate marţi Biroul de presă al Guvernului a fost extrem de zgârcit, informaţiile referitoare la ajutoarele de încălzire sunt mult mai generoase. Aflăm, astfel, că Executivul a majorat cu 6% ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale şi a introdus, în premieră, ajutoare pentru cei care se încălzesc folosind energia electrică. Mai precis, famiile sau persoanele cu venituri între 155 lei şi 615 lei/persoană vor primi sume între 48 lei şi 240 lei.

Cele mai citite

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă