Un preot, un contabil si un judecator in timpul fostului regim comunist au incercat in sedinta de luni a CNSAS spalarea lui Felix de pacatele turnatoriei. Florian Chiritescu a ajuns sa-si dea cu parerea despre ce inseamna si ce nu politie politica dupa ce o buna perioada a lucrat ca expert contabil dupa cum rezulta din CV-ul improvizat de pe pagina de net a CNSAS. El a terminat in 1984 Facultatea de Contabilitate din cadrul ASE, ocupand ulterior functii de „mare raspundere”: seful departamentului economico-financiar al CNSLR-Fratia, director Economic al Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura a Sindicatelor si expert contabil. Un ilustru anonim care prin bunavointa PSD a aterizat direct la CNSAS.
Preotul este Laurentiu Tanase, pe fruntea caruia sta tot antetul PSD. Dupa ce a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa, el a plecat sa se scoleasca in cele sfinte prin strainatate, avand tot felul de burse prin Elvetia si Franta. Studiile despre Dumnezeu l-au ajutat sa-si faca o idee si despre ce inseamna si ce nu politie politica din moment ce a fost atat de categoric ca Felix nu a fost turnator, desi a dat pe goarna cel putin trei persoane. Dupa ce a lucrat ca lector universitar la Facultatea de Teologie si apoi, intre 2001 si 2004, ca secretar de stat la Ministerul Culturii, Tanase a fost plasat de catre social-democrati in Colegiul CNSAS.
Judecatorul este Corneliu Turianu, propus de PD, care din postura de magistrat a pus si el umarul la dezvoltarea multilaterala a statului socialist. El a terminat Facultatea de Drept in 1966, iar in 1985 a devenit doctor in drept. Incepand cu anul 1967 si-a executat cu brio misiunea de „slujitor al dreptatii” si al legilor comuniste prin mai multe tribunale, Revolutia prinzandu-l la Tribunalul Municipiului Bucuresti in functia de judecator-presedinte de sectie.
Preotul Tanase si contabilul Chiritescu nu au raspuns ieri la telefon pentru a ne prezenta argumentele care au stat la baza deciziei lor de a vota in favoarea contestatiei lui Felix. In schimb, Turianu a refuzat sa-si justifice decizia pe motiv ca Sergiu Andon s-ar putea folosi de argumentele sale cand va contesta decizia CNSAS la Curtea de Apel. De asemenea, lui Turianu i s-a facut subit teama ca ii vom trunchia declaratiile. „Aceasta decizie va merge la Curtea de Apel… Ce vreti, sa-i fac eu pledoaria lui Andon?… Am avut mai multe experiente neplacute cu ziaristii, mi-au trunchiat declaratiile”, a spus Turianu, care a admis, intr-un final, ca el nu considera ca Felix a facut politie politica…
„Soldati credinciosi ai partidelor”
Mircea Dinescu i-a caracterizat pe cei trei drept „soldati credinciosi” ai partidelor care i-au propus pentru Colegiul CNSAS, lasand sa se inteleaga ca tocmai pentru asta au fost trimisi la CNSAS: sa fie ascultatori. „Este o problema dramatica, dupa parerea mea, mai ales ca vor urma si alti brontozauri politici. Chestia asta cu apartenenta, ca fiecare partid trebuie sa-si desemneze… este o mare eroare dupa parerea mea, pentru ca baietii functioneaza. Se stie la fiecare cine a fost propus, cine l-a propus din partidul cutare. Si astia respecta, sunt soldati credinciosi ai partidului”, a spus Dinescu intr-un interviu acordat BBC.