22.4 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomeSportAtletismZiua Internaţională a Copilului: de unde vine şi când se sărbătoreşte prin...

Ziua Internaţională a Copilului: de unde vine şi când se sărbătoreşte prin lume

Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. În alte peste 100 de state, există o zi a copilului, dar se celebrează la date diferite.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”. Potrivit website-ului ONU, www.un.org, rezoluția recomanda atunci guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

În România ziua copilului se sărbătoreşte la 1 iunie din 1950. Atunci Secretariatul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român a pus în aplicare decizia în acest sens luată de Moscova, în noiembrie 1949, când URSS a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internaţională a Copilului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost înfiinţată în 2005.

Este posibil ca în viitor, în România 1 iunie să fie chiar zi liberă, dacă parlamentul va aproba proiectul de lege în acest sens iniţiat de senatorul Rozalia Biro şi deputatul Claudia Boghicevici. Propunerea prevede modificarea Codului Muncii şi a fost depusă la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.

În lume, ziua copilului se sărbătoreşte la date diferite. Iată câteva exemple:

  • Argentina – a doua duminică din luna august
  • Australia – prima duminică din luna iulie
  • Brazilia – 12 octombrie
  • Cuba – a treia duminică din luna iulie
  • India – 14 noiembrie
  • Japonia – 5 mai
  • Mexic – 30 aprilie
  • Turcia – 23 aprilie
  • Ungaria – ultima duminică a lunii mai

 

Cele mai citite

Gogonele murate pentru iarnă. Secretul pe care orice gospodină trebuie să-l știe

Pentru a pregăti cele mai bune gogonele murate pentru iarnă este musai să alegi unele ferme şi netede, fără urme de lovituri ori...

Bătaie cu pumni și picioare între zeci de elevi, în fața primăriei din Făgăraș! Poliția, depășită numeric

În imagini se vede cum zeci de tineri se bat la câțiva metri de primărie. Elevii s-au certat în club, în timpul petrecerii,...
00:00:43

Macron: Franța își va retrage trupele din Niger

Franța urmează să pună capăt cooperării militare și-și va retrage trupele din statul Niger, adică cei 1.500 de militari din țara africană, până la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies