15.3 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăSportAtletismUn institut din Polonia cere retragerea monumentelor SOVIETICE de pe străzi

Un institut din Polonia cere retragerea monumentelor SOVIETICE de pe străzi

O agenţie poloneză face campanie pentru retragerea de pe străzi a monumentelor dedicate forţelor armate sovietice, considerând că sunt o amintire amară a dominaţiei Moscovei, şi recomandă instalarea acestora în ‘parcuri educaţionale’, relatează Reuters citată de Agerpres.

Institutul Memoriei Naţionale (IPN), care investighează crime din cel De-al Doilea Război Mondial până la încheierea regimului comunist, doreşte ca autorităţile locale să retragă aşa-numitele ‘monumente de recunoştinţă faţă de Armata Roşie’. 

‘Monumentele … ar trebuie cel mai probabil să fie plasate în …parcuri cu monumente’, a declarat Grzegorz Waligora din cadrul departamentului de cercetare al IPN, într-un interviu acordat Reuters. ‘Va fi construit un parc educaţional unde vizitatorii să poată vedea monumentele şi să poată afla de ce au fost construite şi de către cine’, a spus Grzegorz Waligora. 

Institutul cataloghează în prezent 300 de astfel de monumente, dintre care cele aflate într-o stare bună ar urma să fie păstrate. Planurile nu afectează cimitirele sovietice din Polonia.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă