37 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSportAtletismMasinariile lui Leonardo

Masinariile lui Leonardo

Frumusetea unor carti tiparite imi intareste credinta ca, indiferent de evolutiile tehnicii, cartea nu va disparea complet din peisajul de care oamenii se inconjoara. Albumul intitulat "Masinariile lui Leonardo" este o astfel de carte. Aparuta la editura RAO (trad. Andrei Niculescu), lucrarea ii are ca autori pe Domenico Laurenza, Mario Taddei si Edoardo Zanon si se bazeaza pe manuscrisele originale ramase de la Leonardo da Vinci care contin inventiile tehnice ale acestuia. Prefata este semnata de Paolo Galluzzi, director al Institutului si al Muzeului de Istorie a stiintei din Florenta.

Gratie cercetarilor facute de Taddei si de Zanon asupra manuscriselor davinciene si contributiei critice si filologice a lui Laurenza, ni se propune "o selectie care se distinge semnificativ de catalogul respectiv al literaturii curente. Cititorul intalneste astfel dispozitive noi, nu intotdeauna inventii senzationale si precursoare, si totusi evidente emblematice ale unor problematici tehnologice neprevazute carora Leonardo li s-a dedicat, nascocind solutii geniale, chiar daca uneori extrem de greu de pus in practica."

Dar ceea ce realizeaza in mod exceptional autorii folosindu-se de secretele si inventiile din codexurile lui da Vinci este reproducerea in spatiul virtual, cu ajutorul computerului, a acestor masinarii. Vom gasi astfel masinariile de zbor (mecanisme pentru aripi mecanice, libelula, aripa batanta, surub aerian, o masina de zbor), masini de razboi (bombarda, mitraliera, sistem defensiv pentru ziduri, care de secerat, turn demontabil, tanc, catapulta, fortareata) masini hidraulice (fierastrau mecanic, barca cu zbaturi, pod rulant, draga) masini de lucru (masina cu miscare alternativa, masina de crestat pile, tocila pentru oglinzi concave, macara de sapat canale), masinarii scenice (automobil, masinarie teatrala pentru Orfeu), instrumente muzicale (lira in forma de craniu, toba mecanica, pianoviola automatica) si altele precum: teasc de tipografie, odometru, compas cu brate articulate…

Fiind vorba si de un pictor de geniu, trebuie subliniata totodata frumusetea acestor constructii. Armonia lor sare in ochi fie si daca ai de-a face cu vreo masinarie de razboi. Chiar daca autorii n-o spun, nici nu e de mirare daca este sa ne reamintim ca Leonardo da Vinci cauta in operele sale proportia de aur. Bun prieten cu Luca Pacioli – autorul celebrului tratat despre sectiunea de aur intitulat "Divina Proportione" –, da Vinci aplica pare-se aceste reguli secrete nu numai picturii, ci si inventiilor sale tehnice.

In holul Teatrului de Opereta "Ion Dacian" din Capitala s-a deschis o expozitie care reproduce machetele catorva din minunile descrise mai sus. Merita vazute – este o sansa in plus pentru a ne reaminti ca "proportia de aur" este adanc inscrisa in fiinta noastra!

Cele mai citite

FCSB o va întâlni în turul 2 preliminar al UCL pe Maccabi Tel Aviv. Meciul nu se va disputa în Israel

Dacă FCSB va reuși să învingă formația Virtus din San Marino, campioana României se va confrunta în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor cu...

Croația și Albania împart punctele după un meci spectaculos

Selecționatele Croației și Albaniei au încheiat la egalitate, scor 2-2 (0-1), într-un meci disputat în cadrul Grupei B a Campionatului European de fotbal -...

Liderii Coaliției PSD-PNL bat azi în cuie calendarul alegerilor din toamnă

Liderii coaliției PSD-PNL decid astăzi dacă alegerile prezidențiale se țin în septembrie sau în decembrie. În urmă cu mai multe luni, liberalii au fost de...
Ultima oră
Pe aceeași temă