20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportAtletismIMAGINI ŞOCANTE: Cum au fost DECIMAŢI prizonierii din lagărul nazist de la...

IMAGINI ŞOCANTE: Cum au fost DECIMAŢI prizonierii din lagărul nazist de la Buchenwald

Buchenwald a fost unul dintre cele mai mari lagăre de pe teritoriul Germaniei, scrie britishpathe.com.

În limba germană, “buchenwald” înseamnă pădure de fag. La intrarea în lagăr, pe poartă, este inscripţionat proverbul german “Jedem dar Seine”, adică “pentru fiecare, ceea ce merită.”

Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi erau prizonieri politici. Cu toate acestea, în 1938, aproape zece mii de evrei au fost trimişi la Buchenwald, unde au fost supuşi unui tratament groaznic.

Prizonierii erau ţinuţi în partea nordică a taberei de concentrare, în zona cunoscută drept “tabăra principală”, în timp ce cazărmile gărzilor SS şi administraţia se găseau în partea din sud. Femeile au lipsit din lagăr până în 1944.

Tabăra principală era înconjurată de arme automate, turnuri de pază şi garduri electrice, cu sârmă ghimpată. În grajduri şi în crematoriu, gărzile SS executau prizonieri prin a-i împuşca sau spânzura.

Cu toate ca Buchenwald nu a fost, teoretic, un lagăr de exterminare, se estimează că aici s-au înregistrat circa 56 de mii de morţi. Condiţiile aspre, foamea şi munca fizică continuă fac ca boala să fi fost motivul principalal celor mai multe morţi.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, tabăra Buchenwald a devenit o resursă semnificantă de muncă forţată. Prizonierii erau folosiţi, printre altele, în întreprinderea nazistă German Equipment Works (DAW) şi aveau de ales doar sclavie şi execuţie…

Începând din 1941, prizonierii au fost folosiţi şi pentru experimente medicale, care au implicat viruşi si boli precum tifosurile. Sute au murit în acest fel.

Aproximativ 1100 de execuţii prin spânzurare a avut loc la Buchenwald. Sergentul major Walter Gerhard Martin Sommer a fost cunoscut sub numele de “Spânzurătoarea de la Buchenwald”. Considerat un sadic depravat, el a fost “faimos” pentru faptul că spânzura deţinuţii din copaci în “pădurea cântătoare”, numită astfel din cauza ţipetelor care se auzeau venind din ea.

Pe 11 aprilie 1945, prizonierii înfometaţi şi cadaverici au luat cu asalt turnurile de supraveghere, încercând să obţină controlul asupra lagărului. În după-amiaza acelei zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a pătruns în Buchenwald. Peste 20 de mii de oameni au fost găsiţi în tabăra de concentrare, dintre care 4 mii erau evrei.

În 1950 a fost anunţată dizolvarea lagărului. Poarta principală, crematoriul, spitalul şi cele două turnuri de supraveghere au scăpat de demolare.

Imaginile de mai sus fac parte dintr-un material filmat la eliberarea prizonierilor din Buchenwald. 

 

 

Citeşte şi FOTO. O supravieţuitoare a HOLOCAUSTULUI, despre viaţa în LAGĂR: Trăiam cu teroarea că nu ştiam ce avea să ni se întâmple în momentul următor

Citeşte şi FOTO din al Doilea Război Mondial: Cum i-au învins americanii pe japonezi în Pacific

 

Cele mai citite

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă