17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAtletismEroul din Cluj al lui Spielberg

Eroul din Cluj al lui Spielberg

Paneth Farkas, vicecampion european la tenis de masă, a fost deportat la Auschwitz şi şi-a pierdut familia în Holocaust. Apoi, ca antrenor, a câştigat titlul mondial. Decenii mai târziu, a devenit eroul unui documentar al lui Steven Spielberg. A murit sărac şi uitat.

Povestea clujeanului Paneth Farkas este unul dintre ca­zurile în care viaţa bate filmul. Născut într-o familie de evrei săraci din Cluj, Paneth Farkas a reuşit să facă sport de performanţă în pantofi de împrumut, pentru că ai săi erau prea găuriţi pentru a putea participa cu ei la com­petiţii. A venit cel de-al doilea război mondial şi Paneth Farkas a fost deportat de fascişti. A reuşit să eva­deze şi s-a întors la Cluj, unde a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă. Paneth Farkas a rede­venit campion naţional la tenis de masă şi, în calitate de antre­nor, a câştigat titlul mon­dial. Cea mai bună elevă a sa, Angelica Ro­zeanu, era jurnalistă la „Ro­mânia liberă” în anii ’50. În para­lel, ea a cucerit o tolbă de titluri mondiale. În timpul Revoluţiei, Paneth Farkas a împărţit alimente în Piaţa Unirii din Cluj.

„Prinţul” de pe Uliţa Lupului

Paneth Farkas s-a născut pe fos­ta Uliţă a Lupului din cen­trul Clujului, pe 23 martie 1917, când oraşul făcea parte din Austro-Un­garia. Însă a crescut în Ro­mânia interbelică. Deşi familia sa era descen­denta unui şir întreg de rabini, Paneth Farkas a crescut în sără­cie. Însă a reuşit să se ridice cu ajutorul sportului deasupra greutăţilor. A debutat la echipa clujeană KKASE. De multe ori a jucat în echipament împru­mutat de colegii săi mai bogaţi. După ce a câştigat mai multe competiţii, Paneth Farkas a fost inclus în echipa naţională a României, care nu era cotată deloc bine pe plan internaţional. În anul 1936, România fost in­vitată la campionatul european de la Praga. Din lipsă de bani, sportivii români au mers cu trenul, la clasa a treia. „Călătoria noastră cu clasa a treia ar fi fost obositoare, dar noi nici n-am simţit-o. Gândurile noastre erau preocupate de speranţe opti­miste”, scria Paneth Farkas în cartea „Paleta şi planeta”. La Praga, Paneth Farkas a in­trat în Cartea Recordurilor, pentru cea mai lungă minge disputată din istoria tenisului de masă. Este vorba de o minge care a durat două ore şi 15 minu­te, pe care a jucat-o în compania polonezului Alois Ehrlich şi pe care a câştigat-o sportivul polo­nez. Însă runda a fost câştigată de echipa României, care a ajuns vicecampioană europea­nă după ce a pierdut, la limită, finala în faţa Austriei. Paneth Farkas devenise vedetă şi s-a căsătorit cu o tânără din Cluj. Părea că viaţa îi surâde, în sfârşit.

Deportarea şi evadările

A venit Diktatul de la Viena, Clujul a fost ocupat de Ungaria horthystă, iar Paneth Farkas şi familia sa au fost deportaţi. Farkas a fost trimis iniţial în detaşamentele de muncă for­ţată. În anul 1944, fasciştii ma­ghiari i-au adunat pe evreii din Cluj şi i-au trimis în lagărele morţii de la Aus­chwitz, Bergen-Belsen ori Bir­ke­nau. Sportivul a reuşit să eva­deze datorită con­diţiei fizice de invidiat. Paneth Farkas des­crie singur experien­ţa trau­matizantă prin care a trecut. „Pe când trenul ce ne ducea în deportare trecea prin Cehos­lovacia, la Eperyes, am sărit din vagon. Aproape să fiu împuşcat. M-am ascuns în Munţii Preso­vului, am trecut în Ungaria prin Galanta, am ajuns până la Buda­pesta. Aici am fost ţinut ascuns de trei oameni minu­naţi, care şi-au riscat pro­pria viaţă. Dar lângă gara Keleti m-au prins din nou. Până la biserica Evrei Nyiregyhaza nici nu s-a oprit transportul deţi­nu­ţilor. Aici am fost din nou închis în ghetou, de unde iarăşi am evadat. M-au prins încă o dată şi închipuiţi-vă de cât noroc ai nevoie pentru a rămâne în viaţă, nici acum nu m-au îm­puşcat. Evadări, ares­tări, aşa am ţinut-o până în 1945, când am ajuns din nou la Buda­pesta, dormeam în casa scărilor, mă ascundeam, ca să nu mor de foame scotoceam în gunoi.”

Paneth Farkas a fost salvat de un căpitan din armata sovietică, şi el evreu. Ofiţerul l-a trans­format pe sportiv într-un soi de ordonanţă. Apoi, cu un tren de răniţi, Paneth Farkas a ajuns la Cluj. Aici a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă de nazişti. Însă sportivul a învins din nou viaţa. S-a recăsătorit şi s-a reapucat sport. Paneth Farkas a redevenit campion al României şi a preluat ca antrenor echipa naţională, cu care a câştigat multiple titluri mondiale. În cele din urmă, a fost demis din conducerea Federaţiei Române de Tenis de Masă pentru că a refuzat să devină membru al Partidului Comunist Român. Însă şi-a luat din nou revanşa după Revoluţie, când a devenit eroul unui documentar al lui Steven Spielberg despre Holo­caust. Marele sportiv s-a stins din viaţă anul trecut, în sărăcie. Ca să îşi cumpere medicamente, el îşi vânduse deja o parte a trofeelor cucerite de-a lungul carierei. 

Mulţumirile lui Spielberg

Familia sportivului păstrează, pe lângă diplomele de campion, şi scrisoarea de mulţumire pe care i-a trimis-o lui Paneth Farkas renumitul regizor Steven Spielberg. „Acceptând să împărtăşiţi mărturia dumneavoastră personală de supravieţuitor al Holocaustului, aţi oferit generaţiilor viitoare posibilitatea de a stabili o legătură personală cu Istoria. Interviul dumneavoastră va fi păstrat cu grijă ca o parte importantă a celei mai cuprinzătoare colecţii de mărturii constituite vreodată. Departe în viitor, oamenii vor putea să vadă o faţă, să audă o voce şi să observe o viaţă, pentru a asculta, a învăţa şi pentru a-şi aminti de-a pururi”, scrie Steven Spielberg.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă