10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportAtletismDuminica neagră a evreilor ieşeni (VIDEO)

Duminica neagră a evreilor ieşeni (VIDEO)

Conform Memorialului Yad Vashem, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iunie 1941, soldaţi români şi germani, membri ai Serviciului Român de Siguranţă, Poliţia şi grupuri de locuitori au comis crime şi jafuri la adresa evreilor din Iaşi. Mii dintre aceştia au fost ucişi în casele lor şi pe stradă. Alte mii au fost arestaţi de patrule de soldaţi români şi germani şi duşi la sediile poliţiei.

2013/12/14//332131-4864.jpg

În următoarea zi, soldaţii români au impuşcat mii de evrei care fuseseră încarceraţi în secţia de poliţie. Aproximativ 4000 de evrei, strânşi din toate părţile oraşului, au fost înghesuiţi în vagoane şi camioane de marfă.

„Trenurile morţii” au fost închise ermetic şi au circulat dus-întors între mai multe gări. 2650 de evrei au murit de sufocare sau de sete, iar alţii şi-au pierdut minţile. Cu totul, în acea zi au murit peste 13.000 de persoane, unul dintre cele mai mari pogromuri din istoria lumii.
Trei dintre ultimii supravieţuitori spun povestea acelor orori în documentarul Duminica neagră, realizat de Mihnea Chelariu.

Mărturile lor le puteţi vedea în secvenţele de mai jos:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă