18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSportAtletismCum a รฎncercat Antonescu sฤƒ รฎl detroneze pe Regele Mihai I

Cum a รฎncercat Antonescu sฤƒ รฎl detroneze pe Regele Mihai I

Una dintre cele mai rฤƒspândite opinii greศ™ite în rândul multor militari de carierฤƒ este aceea cฤƒ Regele Mihai I l-ar fi trฤƒdat pe dictatorul Ion Antonescu în data de 23 august, când Suveranul României a pus capฤƒt unui rฤƒzboi care devenise nedrept ศ™i care punea în pericol existenศ›a ศ›ฤƒrii. Aceastฤƒ opinie greศ™itฤƒ s-a rฤƒspândit în anii de maximฤƒ intensitate a propagandei comuniste din ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceauศ™escu, când liderul comunist promova o adevฤƒratฤƒ isterie naศ›ionalistฤƒ, ศ™i s-a consolidat în anii de dupฤƒ Revoluศ›ia din 1989, când politicieni de extrema dreaptฤƒ au încercat sฤƒ reabiliteze imaginea mareศ™alului român, în ciuda faptului cฤƒ Ion Antonescu are pe conศ™tiinศ›ฤƒ Holocaustul românesc împotriva evreilor ศ™i romilor, masacrele din oraศ™e precum Odessa sau dezastre militare de talia Stalingradului.

În esenศ›ฤƒ, teoria ”trฤƒdฤƒrii” pe care ar fi comis-o Majestatea Sa Regele Mihai I spune cฤƒ Suveranul nu ar fi avut nici un drept ศ™i nici un motiv sฤƒ îl aresteze pe Ion Antonescu. Arestarea dictatorului pro-nazist a pus capฤƒt rฤƒzboiului dus de România împotriva Naศ›iunilor Unite ศ™i a dus Armata Regalฤƒ Românฤƒ într-o ofensivฤƒ care a dus la eliberarea Transilvaniei de Nord. Ca un amฤƒnunt semnificativ pentru starea de spirit a ofiศ›erilor ศ™i soldaศ›ilor români este faptul cฤƒ eliberarea ultimului metru pฤƒtrat de pฤƒmânt românesc a fost programatฤƒ pentru ziua de 25 octombrie, ziua de naศ™tere a Majestฤƒศ›ii Sale Regelui Mihai I. În acest fel, Armata Regalฤƒ Românฤƒ îi fฤƒcea cel mai frumos cadou Regelui. Însฤƒ teoria ”trฤƒdฤƒrii” este greศ™itฤƒ din mai multe motive. Primul ศ›ine chiar de regulamentele militare româneศ™ti. Acestea spun cฤƒ atunci când existฤƒ doi militari care au acelaศ™i grad, comanda îi revine celui cu o vechime mai mare în grad. Regele Mihai I ศ™i Ion Antonescu erau ambii mareศ™ali ai României, însฤƒ Regele deศ›inea gradul de mareศ™al cu un an înaintea lui Ion Antonescu. Iar al doilea motiv a fost dezvฤƒluit de Ecaterina Rฤƒdoi în cartea sa, ”Viaศ›a Regelui Mihai I”, publicatฤƒ în anul 1998 la editura Maศ™ina de scris din Bucureศ™ti.

Ecaterina Rฤƒdoi relateazฤƒ cฤƒ, în anul 1944, când se agravaserฤƒ disputele dintre Rege ศ™i prim-ministrul Ion Antonescu pe tema ieศ™irii României din rฤƒzboi. Dictatorul Ion Antonescu a ameninศ›at de mai multe ori cฤƒ îl va detrona pe Regele Mihai I, spune Ecaterina Rฤƒdoi. Însฤƒ el nu dorea instaurarea unei republici, ci aducerea unui nou Rege. Ion Antonescu ar fi dorit, în acest context, sฤƒ îl instaleze pe Tronul României pe arhiducele ศ˜tefan de Habsburg. Nu existฤƒ nici un document istoric care sฤƒ ateste faptul cฤƒ arhiducele ศ˜tefan de Habsburg ar fi fost la curent cu planurile lui Ion Antonescu.

Un prinศ› cu sânge românesc

Arhiducele ศ˜tefan de Habsburg era fiul Principesei Ileana a României ศ™i al Arhiducelui Anton de Habsburg. El purta titlurile de arhiduce al Austriei, principe al Ungariei, Croaศ›iei ศ™i Boemiei ศ™i principe al Toscanei. Arhiducele ศ˜tefan de Habsburg s-a nฤƒscut în anul 1932. Existฤƒ relatฤƒri care aratฤƒ cฤƒ el a venit pe lume în Austria deoarece tatฤƒl Regelui Mihai I, Regele Carol al II-lea, a cerut surorii sale, Principesei Ileana, sฤƒ nu nascฤƒ pe teritoriul României. Regele Carol al II-lea se temea cฤƒ un Habsburg care ar fi venit pe lume pe teritoriul românesc ar fi putut sฤƒ devinฤƒ un instrument în mâinile duศ™manilor Familie Regale a României ศ™i, în contextul în care era nepotul Regelui Ferdinand ศ™i al Reginei Maria, sฤƒ fie folosit drept pretendent la Tronul României. În anul 1942, Principesa Ileana a României, împreunฤƒ cu familia sa, s-a mutat în România. Astfel cฤƒ, într-un fel, arhiducele ศ˜tefan de Habsburg se afla la discreศ›ia lui Ion Antonescu.

Dacฤƒ dictatorul român ar fi reuศ™it, în anul 1944, sฤƒ îl înlฤƒture pe Regele Mihai I ar fi avut o situaศ›ie în care, în locul unui Rege tânฤƒr, care accepta tot mai puศ›in deciziile prim-ministrului sฤƒu, ar fi pus pe Tronul României un copil de 12 ani, vฤƒrul Regelui Mihai I, care nu ar fi avut decât, cel mult, o autoritate simbolicฤƒ. În acest scenariu, Ion Antonescu s-ar fi proclamat, probabil, Regent, iar concentrarea de putere în mâinile sale ar fi fost una uriaศ™ฤƒ. Modelul fusese deja brevetat în Ungaria. Amiralul Miklos Horthy a devenit Regent al Ungariei, iar pentru a-ศ™i menศ›ine intacte atribuศ›iile de dictator, acesta a împiedicat de douฤƒ ori revenirea pe tronul de la Budapesta a ultimului suveran al Austro-Ungariei, Carol de Hasbburg, care fusese încoronat în 1916 ca împฤƒrat al Austriei ศ™i ca rege al Ungariei, care care îศ™i pierduse tronurile la finalul Primului Rฤƒzboi Mondial. Carol de Habsburg era încฤƒ o figurฤƒ popularฤƒ în Ungaria. Dacฤƒ Austria fusese proclamarฤƒ republicฤƒ, în Ungaria, teoretic, monarhia continua sฤƒ fie forma de guvernare. Aศ™adar, Ion Antonescu avea de unde sฤƒ se inspire în planul sฤƒu de a schimba purtฤƒtorul Coroanei României.

Ecaterina Rฤƒdoi afirmฤƒ, în cartea sa, cฤƒ Ion Antonescu a încercat sฤƒ provoace tensiuni între Regina Mamฤƒ Elena ศ™i Principesa Ileana. Însฤƒ ศ™i pe acest front al a înregistrat un eศ™ec. Arhiducele ศ˜tefan de Habsburg a rฤƒmas, alฤƒturi de ceilalศ›i membri ai familiei sale în România pânฤƒ în anul 1948, când, la începutul anului, Familia Regalฤƒ a României a fost alungatฤƒ în exil, dupฤƒ ce Regele Mihai I fusese ศ™antajat sฤƒ semneze un act de abdicare în data de 30 decembrie 1947. Arhiducele ศ˜tefan de Habsburg a ajuns în Elveศ›ia, apoi în Argentina ศ™i, în cele din urmฤƒ, în Statele Unite ale Americii. El a murit în exil în anul 1998. Pentru familia Principesei Ileana, plecarea în exil a fost un adevฤƒrat ศ™oc. „Dupฤƒ ce am plecat de acasฤƒ, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca ศ™i moartฤƒ. Nu împrejurฤƒrile au fost greu de suportat, ci însฤƒศ™i nevoia de a trฤƒi. Nu m-am îndoit nicio clipฤƒ de necesitatea fizicฤƒ a prezenศ›ei mele pentru cei ศ™ase copii ai mei; dragostea mea pentru ei a rฤƒmas ศ™i atunci la fel de puternicฤƒ. Dar în interior, eul esenศ›ial, pe care tot restul era construit, a suferit un ศ™oc mortal când am fost îndepฤƒrtatฤƒ de poporul meu”, a scris Principesa Ileana, care, în exil, s-a cฤƒlugฤƒrit ศ™i a devenit stareศ›a unei mฤƒnฤƒstiri ortodoxe cu hramul ”Schimbarea la Faศ›ฤƒ” din Elvood City, din SUA, sub numele de Maica Alexandra. Ea a avut bucuria sฤƒ vadฤƒ prฤƒbuศ™irea comunismului ศ™i a revenit în ศ›arฤƒ, pentru o scurtฤƒ vizitฤƒ, dupฤƒ 1989.

Principesa Ileana a plecat în exil cu o cutiuศ›ฤƒ cu pฤƒmânt românesc ศ™i a cerut sฤƒ fie îngropatฤƒ împreunฤƒ cu aceasta, când s-a mutat la Domnul, în 21 ianuarie 1991. Memoriile sale, cu titlul ”Trฤƒiesc din nou”, au apฤƒrut în România în anul 2005. Ele fuseserฤƒ publicate în primฤƒ ediศ›ie în Anglia, în anul 1951.  

Cele mai citite

Romรขnia, pe primul loc รฎn Europa รฎntre statele cu cea mai redusฤƒ dependenศ›ฤƒ de gaze

Ministerul Energiei anunศ›ฤƒ cฤƒ, din 2027, vom fi tot numฤƒrul unu รฎn Europa, dar ca producฤƒtor de gaze naturale Criza energeticฤƒ, volatilitatea preศ›urilor, rฤƒzboiul din...

Biserica evanghelicฤƒ fortificatฤƒ din judeศ›ul Sibiu, distinsฤƒ cu Premiul Publicului ศ™i Grand Prixย 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Sฤƒseศ™ti din Alma Vii, din comunaย Moศ™na, judeศ›ul Sibu, este marele cรขศ™tigฤƒtor al anului 2024:ย Grand Prixย ศ™i Premiului Publicului รฎn cadrul...

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ