Una dintre cele mai rฤspândite opinii greศite în rândul multor militari de carierฤ este aceea cฤ Regele Mihai I l-ar fi trฤdat pe dictatorul Ion Antonescu în data de 23 august, când Suveranul României a pus capฤt unui rฤzboi care devenise nedrept ศi care punea în pericol existenศa ศฤrii. Aceastฤ opinie greศitฤ s-a rฤspândit în anii de maximฤ intensitate a propagandei comuniste din ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceauศescu, când liderul comunist promova o adevฤratฤ isterie naศionalistฤ, ศi s-a consolidat în anii de dupฤ Revoluศia din 1989, când politicieni de extrema dreaptฤ au încercat sฤ reabiliteze imaginea mareศalului român, în ciuda faptului cฤ Ion Antonescu are pe conศtiinศฤ Holocaustul românesc împotriva evreilor ศi romilor, masacrele din oraศe precum Odessa sau dezastre militare de talia Stalingradului.
În esenศฤ, teoria ”trฤdฤrii” pe care ar fi comis-o Majestatea Sa Regele Mihai I spune cฤ Suveranul nu ar fi avut nici un drept ศi nici un motiv sฤ îl aresteze pe Ion Antonescu. Arestarea dictatorului pro-nazist a pus capฤt rฤzboiului dus de România împotriva Naศiunilor Unite ศi a dus Armata Regalฤ Românฤ într-o ofensivฤ care a dus la eliberarea Transilvaniei de Nord. Ca un amฤnunt semnificativ pentru starea de spirit a ofiศerilor ศi soldaศilor români este faptul cฤ eliberarea ultimului metru pฤtrat de pฤmânt românesc a fost programatฤ pentru ziua de 25 octombrie, ziua de naศtere a Majestฤศii Sale Regelui Mihai I. În acest fel, Armata Regalฤ Românฤ îi fฤcea cel mai frumos cadou Regelui. Însฤ teoria ”trฤdฤrii” este greศitฤ din mai multe motive. Primul ศine chiar de regulamentele militare româneศti. Acestea spun cฤ atunci când existฤ doi militari care au acelaศi grad, comanda îi revine celui cu o vechime mai mare în grad. Regele Mihai I ศi Ion Antonescu erau ambii mareศali ai României, însฤ Regele deศinea gradul de mareศal cu un an înaintea lui Ion Antonescu. Iar al doilea motiv a fost dezvฤluit de Ecaterina Rฤdoi în cartea sa, ”Viaศa Regelui Mihai I”, publicatฤ în anul 1998 la editura Maศina de scris din Bucureศti.
Ecaterina Rฤdoi relateazฤ cฤ, în anul 1944, când se agravaserฤ disputele dintre Rege ศi prim-ministrul Ion Antonescu pe tema ieศirii României din rฤzboi. Dictatorul Ion Antonescu a ameninศat de mai multe ori cฤ îl va detrona pe Regele Mihai I, spune Ecaterina Rฤdoi. Însฤ el nu dorea instaurarea unei republici, ci aducerea unui nou Rege. Ion Antonescu ar fi dorit, în acest context, sฤ îl instaleze pe Tronul României pe arhiducele ศtefan de Habsburg. Nu existฤ nici un document istoric care sฤ ateste faptul cฤ arhiducele ศtefan de Habsburg ar fi fost la curent cu planurile lui Ion Antonescu.
Un prinศ cu sânge românesc
Arhiducele ศtefan de Habsburg era fiul Principesei Ileana a României ศi al Arhiducelui Anton de Habsburg. El purta titlurile de arhiduce al Austriei, principe al Ungariei, Croaศiei ศi Boemiei ศi principe al Toscanei. Arhiducele ศtefan de Habsburg s-a nฤscut în anul 1932. Existฤ relatฤri care aratฤ cฤ el a venit pe lume în Austria deoarece tatฤl Regelui Mihai I, Regele Carol al II-lea, a cerut surorii sale, Principesei Ileana, sฤ nu nascฤ pe teritoriul României. Regele Carol al II-lea se temea cฤ un Habsburg care ar fi venit pe lume pe teritoriul românesc ar fi putut sฤ devinฤ un instrument în mâinile duศmanilor Familie Regale a României ศi, în contextul în care era nepotul Regelui Ferdinand ศi al Reginei Maria, sฤ fie folosit drept pretendent la Tronul României. În anul 1942, Principesa Ileana a României, împreunฤ cu familia sa, s-a mutat în România. Astfel cฤ, într-un fel, arhiducele ศtefan de Habsburg se afla la discreศia lui Ion Antonescu.
Dacฤ dictatorul român ar fi reuศit, în anul 1944, sฤ îl înlฤture pe Regele Mihai I ar fi avut o situaศie în care, în locul unui Rege tânฤr, care accepta tot mai puศin deciziile prim-ministrului sฤu, ar fi pus pe Tronul României un copil de 12 ani, vฤrul Regelui Mihai I, care nu ar fi avut decât, cel mult, o autoritate simbolicฤ. În acest scenariu, Ion Antonescu s-ar fi proclamat, probabil, Regent, iar concentrarea de putere în mâinile sale ar fi fost una uriaศฤ. Modelul fusese deja brevetat în Ungaria. Amiralul Miklos Horthy a devenit Regent al Ungariei, iar pentru a-ศi menศine intacte atribuศiile de dictator, acesta a împiedicat de douฤ ori revenirea pe tronul de la Budapesta a ultimului suveran al Austro-Ungariei, Carol de Hasbburg, care fusese încoronat în 1916 ca împฤrat al Austriei ศi ca rege al Ungariei, care care îศi pierduse tronurile la finalul Primului Rฤzboi Mondial. Carol de Habsburg era încฤ o figurฤ popularฤ în Ungaria. Dacฤ Austria fusese proclamarฤ republicฤ, în Ungaria, teoretic, monarhia continua sฤ fie forma de guvernare. Aศadar, Ion Antonescu avea de unde sฤ se inspire în planul sฤu de a schimba purtฤtorul Coroanei României.
Ecaterina Rฤdoi afirmฤ, în cartea sa, cฤ Ion Antonescu a încercat sฤ provoace tensiuni între Regina Mamฤ Elena ศi Principesa Ileana. Însฤ ศi pe acest front al a înregistrat un eศec. Arhiducele ศtefan de Habsburg a rฤmas, alฤturi de ceilalศi membri ai familiei sale în România pânฤ în anul 1948, când, la începutul anului, Familia Regalฤ a României a fost alungatฤ în exil, dupฤ ce Regele Mihai I fusese ศantajat sฤ semneze un act de abdicare în data de 30 decembrie 1947. Arhiducele ศtefan de Habsburg a ajuns în Elveศia, apoi în Argentina ศi, în cele din urmฤ, în Statele Unite ale Americii. El a murit în exil în anul 1998. Pentru familia Principesei Ileana, plecarea în exil a fost un adevฤrat ศoc. „Dupฤ ce am plecat de acasฤ, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca ศi moartฤ. Nu împrejurฤrile au fost greu de suportat, ci însฤศi nevoia de a trฤi. Nu m-am îndoit nicio clipฤ de necesitatea fizicฤ a prezenศei mele pentru cei ศase copii ai mei; dragostea mea pentru ei a rฤmas ศi atunci la fel de puternicฤ. Dar în interior, eul esenศial, pe care tot restul era construit, a suferit un ศoc mortal când am fost îndepฤrtatฤ de poporul meu”, a scris Principesa Ileana, care, în exil, s-a cฤlugฤrit ศi a devenit stareศa unei mฤnฤstiri ortodoxe cu hramul ”Schimbarea la Faศฤ” din Elvood City, din SUA, sub numele de Maica Alexandra. Ea a avut bucuria sฤ vadฤ prฤbuศirea comunismului ศi a revenit în ศarฤ, pentru o scurtฤ vizitฤ, dupฤ 1989.
Principesa Ileana a plecat în exil cu o cutiuศฤ cu pฤmânt românesc ศi a cerut sฤ fie îngropatฤ împreunฤ cu aceasta, când s-a mutat la Domnul, în 21 ianuarie 1991. Memoriile sale, cu titlul ”Trฤiesc din nou”, au apฤrut în România în anul 2005. Ele fuseserฤ publicate în primฤ ediศie în Anglia, în anul 1951.