12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAsocierile CJ Timiș și CL Timișoara cu cluburile sportive ar fi fost...

Asocierile CJ Timiș și CL Timișoara cu cluburile sportive ar fi fost făcute ILEGAL

Curtea de Conturi Timiș a trimis o adresă Consiliului Județean (CJ) și Consiliului Local (CL) Timișoara, prin care le înștiințează că asocierile cu cluburile sportive din județ au fost făcute ilegal, relatează Mediafax

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin (PSD), a declarat, luni, jurnaliștilor că în primăvară Curtea de Conturi Timiș a făcut un control la CJ și la Consiliul Local Timișoara. 

Citește și: Dosarul finanțării echipei Poli Timișoara: Fostul șef CJ Timiș, trimis în judecată pentru ABUZ ÎN SERVICIU

În urma acestui raport, Curtea de Conturi a transmis o adresă Consiliului Județean prin care înștiința că asocierile cu cluburile sportive nu au fost făcute în termeni legali.

Bojin a declarat că va contesta acest raport, cu atât mai mult cu cât asocierile s-au făcut cu girul Judecătoriei Timișoara.

”În adresa Curții de Conturi ni se transmite decizia, conform verificării care a avut loc pe linia asociațiilor sportive din Consiliul Județean și, bineînețeles, că urmează procedurile legale, să depunem constestația la raportul Curții de Conturi și să demonstrăm că asocierea a fost făcută legal pentru că este o asociere făcută în cadru legal, cu sentință judecatorească. E vorba de toate cele cinci cluburi la care noi suntem asociați: fotbal și handbal și baschet și rugby și caiac. Această asociere este ilegală, spune Curtea de Conturi, fiind vorba de 17 milioane de lei calculați ca prejudiciu la ora actuală. E vorba de toate cluburile, problema e din anul 2010”, a declarat Titu Bojin.

Liderul CJ Timiș a mai spus că finanțarea cluburilor de fotbal a fost legală, precizând că deocamdată au fost însă suspendate finanțările.

”Momentan sunt suspendate finanțările. Legea Sportului a apărut în februarie, nu au apărut normele de aplicare însă. În condiții normale, noi considerăm că asocierea a fost legală, așteptăm verdictul Curții de Conturi de la nivel național, iar dacă se va dovedi că asocierea a fost ilegală, există toate premisele să nu putem să mai finanțăm cluburile sportive”, a mai spus Bojin.

Consilierul județean Adrian Negoiță, președintele Comisiei de cultură, tineret și sport din CJ Timiș a declarat corespondentului MEDIAFAX că odată cu tăierea finanțării, cluburile sportive din Timiș s-ar putea desființa.

Prima consecință, spune el, ar fi că BC Timișoara nu va mai putea participa la Cupele Europene de baschet.

”Cluburile nu mai primesc finanțare, astfel că riscă să se desfințeze. BC Timișoara trebuie să își achite taxa la FIBA, iar din lipsa banilor riscă să iasă din Cupele Europene. Mai grav este că nu va mai continua în viitor. Așa se va întâmpla și la rugby și la restul”, a spus Negoiță.

Curtea de Conturi Timiș a făcut un raport similar și la Consiliul Local Timișoara, care a fost anunțat că asocierile cu cluburile sportive sunt ilegale.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu (PNL), a declarat corespondentului MEDIAFAX că va contesta raportul Curții de Conturi Timiș și că în continuare cluburile vor fi finanțate ”pe răspunderea noastră, a decidenților”.

”Nu se întâmplă nimic pentru că aceste asocieri au girul de legalitate de la Judecătoria Timișoara. Dacă ne luăm după doamna auditoare așa ar trebui, să nu le mai dăm finanțare la cluburi. Numai că noi contestăm și mergem în instanță pentru că la baza asocierii există o hotărâre judecătorească. Pe răspunederea noastră, a decidenților se poate finanța în continuare. Îți atragi penalități, dacă te îngropi după aceea”, a spus Nicolae Robu.

Întrebat dacă finanțarea pe răspunderea decidenților este legală, primarul a spus că ”legalitatea o stabilește instanța de judecată, în rest sunt păreri”.

Consiliul Județean Timiș a alocat, în bugetul pe anul 2015, ACS Poli Timișoara suma de 900.000 de lei, BC Timișoara a primit 950.000 de lei, iar clubul Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timișoara a primit 600.000 de lei. Pentru echipa de Handbal Politehnica Timișoara și pentru Asociația Județeană de Canotaj s-a alocat câte 100.000 de lei.

Consiliul Local Timișoara a alocat, în bugetul pe acest an, pentru ACS Poli Timișoara suma de 7,8 milioane de lei, Timișoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timișoara a primit 3 milioane de lei, Asociația Baschet Club Timișoara a primit tot 3 milioane de lei, iar echipa Handbal Politehnica Timișoara a primit 1,2 milioane de lei din bugetul orașului.

Cele mai citite

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă