20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAntonescu, despre autodenunţul lui Ponta: Colegii din PSD au apucături colectiviste

Antonescu, despre autodenunţul lui Ponta: Colegii din PSD au apucături colectiviste

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la RTV, despre iniţiativa lui Victor Ponta de a se autodenunţa la DNA pe tema referendumului, că cei din PSD au, prin tradiţie, apucături colectiviste şi că este un gest simbolic potrivit mai degrabă în opoziţie, potrivit Mediafax.

“Colegii din PSD – nu o spun cu nicio maliţiozatate – prin tradiţie au apucături colective, colectiviste şi atunci sigur că s-au dus mai mulţi. Apreciez acest gest, moralmente mă solidarizez şi eu cu el, cred însă că, dincolo de acest gest, primul ministru, Guvernul, noi cei care suntem din majoritatea parlamentară, avem de făcut mai mult decât atât”, a arătat Crin Antonescu.

El a menţionat că este un gest simbolic foarte potrivit pentru opoziţie.

“Noi suntem, totuşi – nu pot să spun la putere, să nu râdă cineva de mine – dar la guvernare cu siguranţă”, a mai arătat preşedintele PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a semnat autodenunţul şi că îl va trimite la DNA prin Poştă, cu număr de înregistrare, el precizând că nu se va prezenta la sediul instituţiei pentru a-l lăsa acolo personal.

“L-am semnat deja. Nu (merg la DNA, n.r.) Se trimite frumos prin Poştă, cu număr de înregistrare”, a spus Ponta.

El a precizat că toţi membrii BPN au procedat similar şi că la fel vor proceda şi membrii CExN.

“Dacă asta e o infracţiune (îndemnarea oamenilor să meargă la vot, n.r.) în viziunea celor de la DNA, trebuie să fim pedepsiţi. Dar bănuiesc că suntem foarte mulţi cei care am făcut lucrul ăsta”, a spus Ponta.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în cazul privind referendumul.

Liviu Dragnea a declarat că procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă “nişte învinuiri” în cazul privind referendumul, el urmând să revină “în următoarele două săptămâni” pentru a da o declaraţie.

“Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmplă de la membrii săi”, a declarat Liviu Dragnea.

Ulterior, DNA a informat că Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Dragnea că a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu menţiunea «VOTAT» pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPC, despre autodenunţul la Parchet împreună cu Victor Ponta, în urma cercetării lui Liviu Dragnea, că au fost “descurajaţi” de procurorul general să facă acest demers şi că îl roagă pe Vasile Blaga să le facă plângere penală.

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat, joi, că se autodenunţă că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la referendum.

Întrebată, joi seară, la Gândul Live, dacă cei doi lideri politici au vreo calitate în dosarul referendumului, în care este cercetat de procurorii anticorupţie Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, procurorul general Kovesi a declarat că nu s-a început urmărirea penală faţă de cei doi în vreun dosar investigat de procurori.

“În acest moment nu s-a început urmărirea penală faţă de domnii Ponta şi Antonescu. Alt comentariu nu pot să fac. Dacă va fi trimis un astfel de autodenunţ, îl vom înregistra şi îl vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui să ştie că un autodenunţ trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să meargă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă doreşte să facă un astfel de autodenunţ sau nu”, a declarat procurorul general al României.

Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă