12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportAntal: Scrisoarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului către Kover, un gest...

Antal: Scrisoarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului către Kover, un gest neprietenos

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că, în cazul în care preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României au trimis doar preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, scrisoarea prin care îi cer să îşi amâne vizita, gestul este “neprietenos”, relatează Mediafax.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că, în cazul în care conducerea Parlamentului român a trimis recomandarea privind amânarea vizitelor în România pe perioada campaniei electorale doar preşedintelui Parlamentului Ungariei, nu tuturor preşedinţilor de Parlament din UE, gestul este “neprietenos”.

“În cazul în care conducerea Parlamentului României a trimis această adresă tuturor preşedinţilor de Parlament din Uniunea Europeană, atitudinea este echilibrată. Dacă recomandarea a fost transmisă doar preşedintelui Parlamentului ungar, consider că este un gest neprietenos din partea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului”, a spus liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Antal a adăugat că face această afirmaţie în ciuda faptului că, în cazul în care Kover Laszlo vine în Transilvania, nu vine să sprijine acţiunile electorale ale UDMR, ci ale unei alte formaţiuni. “Dar, cred că dacă trăim într-o Europă unită, orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul să participe la orice eveniment din Europa, dacă doreşte”, a conchis Antal Arpad.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi “utilă” amânarea vizitei acestuia “pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului îi cer omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este “imperios necesar” ca participarea la procesul alegerilor să fie “liberă de orice ingerinţă”.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a declarat că preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, nu îşi va amâna “în niciun caz” vizita în România şi că el nu vede “niciun fundament” ca acesta să îşi amâne o vizită care reprezintă “un gest foarte frumos”.

Laszlo Gyorgy anunţa, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au arătat, prin scrisoarea trimisă lui Kover Laszlo, că sunt de acord cu poziţia Uniunii, potrivit căreia o implicare a lui Kover Laszlo în campania electorală din România nu este binevenită.

Duminica trecută, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că “a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că “a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.

Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile “defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Tot sâmbătă, la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă