3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportAngajații din penitenciare amenință cu proteste. Ei sunt nemulțumiți că nu primesc...

Angajații din penitenciare amenință cu proteste. Ei sunt nemulțumiți că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajații din sistemul de apărare şi ordine publică

 

Angajații din penitenciare au anunțat că vor protesta la câte zece unități de detetenție, în fiecare săptămână, începând din octombrie, în semn de nemulțumire că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajații din sistemul de apărare şi ordine publică. Ei susțin că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009, informează News.ro.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc, a declarat că, în cazul în care cererile lor nu vor fi soluţionate până săptămâna viitoare, ei vor organiza mitinguri în faţa unităţilor de detenţie.

„Săptămânal să avem mitinguri în penitenciar, între cinci şi zece unităţi în fiecare săptămână, pentru ca în prima parte a lunii octombrie să strângem în jur de 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei. Nu am stabilit data exactă pentru începerea mitingurilor. În următoarea săptămână vom stabili exact pichetările astea de unităţi şi la jumătatea lui octombrie vom stabili mitingul mare. Astea mai mici le-am putea începe chiar de săptămâna viitoare, prin notificări la primărie, să le pornim ca organizare. Până la sfârşitul lunii vom avea mişcare în teritoriu, iar în luna octombrie, mitingul mare, în faţa Ministerului Justiţiei”, a spus Ştefan Teoroc, pentru News.ro.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Florin Şchiopu, a precizat că îi transmite ministrului Justiţiei, Raluca Prună, că angajaţii din sistemul penitenciar nu se vor opri până când nu primesc aceleaşi drepturi cu cei din sistemul de apărare.

„Din păcate, ne regăsim în aceeaşi situaţie ca şi magistraţii. Suntem dependenţi de semnătura dânsei privind aceste alocări bugetare. Cu toate acestea, deşi i-am explicat care sunt soluţiile, argumentele noastre, doamna ministru nu a considerat necesar să le ia în considerare”, a spus Şchiopu.

Sindicaliştii din sistemul de apărare spun că deja au declanşat protestul, prin refuzul de a munci suplimentar, ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei de a aplica legea.

„Sub pretextul corectării unor inechităţi salariale Guvernul tehnocrat legalizează discriminarea împărţind sistemul naţional de apărare în şmecheri şi fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabileşte că toţi salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Ministrul Muncii şi al Justiţiei, sub patronatul Executivului în exerciţiu, decid peste lege că, deşi în penitenciare a existat salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare, pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept, cu excepţia penitenciarelor”, susţin sindicaliştii.

Angajaţii din sistemul penitenciar reclamă faptul că au avut, numai în luna august, 800 de ore suplimentare.

„Din cele un milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5.000 de oameni, mai puţin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. Aşa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restanţele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza. Sistemul penitenciar nu are soluţii pentru a diminua munca în plus. Angajările din ultimul an sunt neutralizate de numărul uriaş de pensionări, peste 1.000 din anul în curs”, susţin sindicaliştii.

Potrivit acestora, începând de joi 15 septembrie, îşi vor exprima în scris refuzul de a presta muncă suplimentară, conform Codului muncii.

„Întregul personal a notificat angajatorii că în luna octombrie nu mai acceptă planificarea în serviciu peste numărul de ore lucrătoare ale lunii. (…) Urmează pichetarea tuturor penitenciarelor precum şi un miting de 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că suntem determinaţi să ne obţinem drepturile şi că nu vom da înapoi”, au precizat sindicatele. 

Cele mai citite

Alertă alimentară. Pui cu salmonella, retras de la vânzare

Un lot de carne de pui congelată a fost retras din magazine din cauza contaminării cu Salmonella, anunţă ANSVSA. Un lot de sferturi posterioare de pui congelate  produse de...

Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Se...

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, condus de Kövesi

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, a declarat ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, la reuniunea Consiliului JAI din 4 - 5 decembrie 2023. Subiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă